Spataderen

 • Geen wachtlijst
 • 30+ jaar ervaring
 • Direct een consult bij de juiste arts: geen interne doorverwijzingen

Spataderen – ook wel varices genoemd – zijn verwijdde aderen. Doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, kan het bloed minder goed doorstromen waardoor pijnlijke benen of kuiten ontstaan. De meeste mensen vinden spataderen vanuit cosmetisch oogpunt erg vervelend maar er kan ook een medisch noodzaak bestaan om de spataderen te verwijderen, omdat ze pijnlijk zijn. Er dient een onderzoek uitgevoerd te worden om te kijken of uw grote, kleine, diepliggende of oppervlakkige spataderen verwijderd moeten worden.

Voor meer informatie over spataderen en de behandeling van spataderen raden wij aan om onderstaande video te bekijken. Hierin legt drs. Boonen uit wat spataderen zijn en hoe deze behandeld kunnen worden.

spatader aderklepje normale varicose

Gezonde ader

In bovenstaande afbeelding is een gezonde ader te zien. In het voorbeeld is zichtbaar dat de gezonde kleppen het bloed ervan weerhouden om terug te stromen.

spatader aderklepje kapotte varices

Spatader

Het tweede voorbeeld bevat een spatader waarbij de kleppen niet meer goed functioneren of defect zijn. Hierdoor kan het bloed minder makkelijk terugstromen naar het hart met het gevolg dat de bloedvaten wijder en voller worden.

Symptomen en klachten

De volgende symptomen kunnen wijzen op spataderen:

 • Zichtbaar opgezwollen aderen op de benen
 • Vermoeide benen
 • Rusteloze benen
 • Jeukende of pijnlijke benen
 • Verkleuring van de enkels, vocht in de enkels
 • Branderig gevoel in de voeten

Wanneer u twijfelt of uw klachten veroorzaakt worden door oppervlakkige spataderen of dieper liggende aderen kunt u altijd eerst een vrijblijvend consult – met eventueel aanvullend echo onderzoek – aanvragen bij een van de flebologen van Polikliniek de Blaak.

Wie krijgt er last van spataderen?

Spataderen komen het meest voor bij vrouwen tussen de 20 en 75 jaar. Maar liefst 64% van de vrouwen in deze leeftijdscategorie heeft last van spataderen. Spataderen komen een stuk minder voor bij mannen. Spataderen ontstaan door een erfelijke aanleg, overgewicht of door werk waarbij je veel moet staan. Factoren die een rol spelen bij het krijgen van spataderen zijn:

 • Leeftijd
 • Zwangerschap
 • Erfelijkheid
 • Trombose
 • Overgewicht
 • Langdurig staan

Oefent u een beroep uit waarbij u veel en lang moet staan? Dan raden wij aan om voldoende te bewegen tijdens het staan en om de kuitspieren regelmatig aan te spannen. Ook het dragen van elastische compressiekousen – of steunkousen – voorkomt dat u spataderen krijgt.

Tijdens de zwangerschap zijn steunkousen een goede oplossing om spataderen te voorkomen. Mocht u al oppervlakkige of kleine spataderen hebben, dan helpen deze kousen bij het tegengaan van uitbreiding van spataderen. Daarnaast zorgen de kousen voor extra ondersteuning.

Oefeningen om spataderen te voorkomen

oefening1

Spatader oefening 1

 1. Ga op uw rug liggen met uw handen onder uw nek en de benen gestrekt.
 2. Breng hierbij de bovenbenen zoveel mogelijk naar uw onderbuik. Wissel afwisselend de ene voet met de andere voet naar het plafond en breng het gestrekte been langzaam naar de grond.

oefening2

Spatader oefening 2

 1. Ga op uw rug liggen met de benen verhoogd.
 2. Buig en strek vervolgens de tenen zoveel mogelijk.

oefening3

Spatader oefening 3

 1. Ga op uw rug liggen, met de benen verhoogd.
 2. Maak cirkelvormige draaibewegingen met de voete4n vanuit het enkelgewricht. Beweeg uw voet eerst naar links en vervolgens naar rechts.

oefening4

Spatader oefening 4

 1. Ga op uw rug liggen, met de benen verhoogd.
 2. Breng de toppen van de tenen afwisselend naar voren en naar achteren, zo ver als u kunt.

oefening5

Spatader oefening 5

 1. Ga op uw rug liggen, met de benen verhoogd.
 2. Breng uw bovenbenen zo ver mogelijk naar de buik toe en pak uw voet vervolgens vast met uw hand. Strek daarna het been naar het plafond toe terwijl u de handen langs de enkel, de kuit en het bovenbeen laat glijden, waarbij u met de handen een lichte druk uitoefent.

oefening6

Spatader oefening 6

 1. Ga op uw rug liggen, met de benen verhoogd.
 2. Plaats een klein kussen tussen de voetzolen. Oefen hier een langzaam stijgende druk op uit terwijl de benen gestrekt blijven, zodat de bekken en de onderbuik worden opgetild.

oefening7

Spatader oefening 7

 1. Ga op uw rug liggen, met de benen kruislings verhoogd.
 2. Druk de benen tegen elkaar aan. Laat de spierspanning en ontspanning hier langzaam verlopen.

oefening8

Spatader oefening 8

Ter afsluiting hebben wij een goede oefening om de kuitspieren te verstevigen. Ga op blote voeten – in staande houding – wisselend op uw tenen en hakken lopen met de tenen flink omhoog. Doe dit enkel op een stevige ondergrond.

Wanneer moet u uw spataderen laten behandelen?

U kunt bij ons een afspraak maken voor een spataderbehandeling als u af wilt van het vermoeide, zware en lome gevoel in uw benen. Ook als u de spataderen op uw benen niet mooi vindt kunt u bij ons terecht. Wij helpen u van uw spataderen af en maken uw benen weer mooi en gezond.

Bij een erfelijke aanleg kunnen wij uw spataderen niet genezen, maar verlichten wij wel uw klachten. Tevens helpen wij u om uitbreiding van spataderen te voorkomen.

Wilt u weten of wij uw klachten kunnen verminderen op het gebied van spataderen? Maak dan direct een afspraak voor een intakegesprek met een van onze artsen.

Afspraak maken085 - 488 17 00

De behandeling van spataderen

Wij behandelen al meer dan 28 jaar spataderen in onze kliniek en hebben daardoor veel ervaring met verschillende effectieve behandelingen. Er zin verschillende behandelmethodes die werken bij bijvoorbeeld grote, diepliggende, kleine, oppervlakkige en pijnlijke spataderen. U kunt bij ons terecht voor de volgende behandelingen:

behandeling van spataderen met injecties

Sclerocompressietherapie regulier

Deze spatader behandeling wordt vaak toegepast bij kleine spataderen.

 • Spataderen verdwijnen via een oplossende vloeistof
 • Vindt plaats zonder verdoving
 • Vrijwel pijnloos

Lees meer over sclerocompressietherapie

spataderen muller techniek

Mullertechniek

Bij deze behandeling worden uw spataderen chirurgisch verwijderd.

 • Zelfde dag weer naar huis
 • Plaatselijke verdoving
 • Cosmetisch optimaal resultaat

Lees meer over de Mullertechniek

Echogeleide sclerotherapie spataderen

Echogeleide sclerocompressietherapie

Deze techniek is zeer geschikt voor dieperliggende spataderen

 • Wordt toegepast bij aderen die niet met het blote oog te zien zijn
 • Vrijwel pijnloos en vindt plaats zonder verdoving

Lees meer over echogeleide sclerotherapie

spataderen behandeling

Sclerocompressietherapie schuim

Spatader behandeling voor middelgrote tot grote spataderen.

 • Het schuim werkt goed in op de vaatwand
 • Zonder verdoving
 • Behandeling met weinig pijn

Lees meer over sclerocompressietherapie

Endoveneuze laser

Meest moderne techniek op gebied van spataderbehandelingen.

 • Spatader wordt poliklinisch behandeld
 • Zelfde dag weer naar huis
 • Minder napijn
 • Met een langdurig blijvend mooi effect

Lees meer over endoveneuze laser

Kom meer te weten over de verschillende spataderbehandelingen

Om u een duidelijk beeld te geven bij de diverse behandelingen, lichten wij iedere behandeling stap voor stap uit.

Sclerocompressietherapie

Bij deze behandeling spuiten we vetoplossende vloeistof in de spatader, waardoor de gladde vaatwand stroef wordt en de vaatwandjes met elkaar verkleven en vervolgens verschrompelen. Scleroseren is vrijwel pijnloos en vindt daarom plaats zonder verdoving.

Na de behandeling is het dragen van de spataderkousen of drukverband noodzakelijk. De ader zal na verloop van tijd niet of nauwelijks meer te zien zijn. Sclerocompressietherapie wordt veelal toegepast bij kleinere spataderen of ingezet als nabehandeling van chirurgische ingrepen.

Sclerocompressietherapie schuim voor grote spataderen

De schuim-sclerocompressietherapie is een effectieve behandeling tegen middelgrote tot grote spataderen. De behandeling is nagenoeg pijnloos en zal daarom zonder verdoving worden uitgevoerd.

De vloeistof die we in de spataderen spuiten wordt bij deze techniek opgeschuimd. Hierdoor is de vloeistof dikker en werkt het effectiever in op de vaatwand. Doordat het schuim zich beter kan verspreiden over een groter oppervlak blijft het langer plakken aan de vaatwand en werkt het langer door in de zieke aderen.

Echogeleide sclerotherapie tegen diepliggende spataderen

Wanneer u last heeft van dieperliggende aderen is de echogeleide sclerotherapie een geschikte methode.

Via een echografische controle worden dieperliggende aderen – die niet met het blote oog te zien zijn – zonder risico behandeld. Ook deze behandeling is zo goed als pijnloos en wordt daarom zonder verdoving uitgevoerd.

Spataderen laseren

Het gebruik van de endoveneuze laser (EVLT) is een poliklinische behandelding tegen spataderen. Door middel van een echografie maken we uw ader zichtbaar, zodat we deze op het been kunnen aftekenen. Met een naaldpunctie brengt de arts een glasvezeldraad in het bloedvat aan en schroeit deze dicht via laserenergie. Deze behandeling noemen we in de volksmond daarom ook spatader laseren.

Spatader laseren met endoveneuze laser vindt plaats onder lokale verdoving. Een overnachting zal niet nodig zijn: u kunt dezelfde dag gewoon weer naar huis toe.

Mullertechniek: spataderen verwijderen

Met de Mullertechniek verwijderen we spataderen onderhuids via een chirurgische ingreep. Met een speciale stift tekenen we uw spataderen af en verdoven we de huid lokaal op specifieke plekken zodat er kleine incisies kunnen worden gemaakt. Via een haaknaaldje wordt de ader door de huid aangehaakt en verwijderd. Uiteindelijk zullen er kleine littekens verschijnen op de plaats van de incisies.

Strippen

Deze behandeling wordt nog in een deel van de ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. De behandeling geeft echter veel napijn en daarom kiezen wij bij Polikliniek de Blaak altijd voor de EVLT methode in plaats van het strippen. Strippen is een spatadertechniek waarbij we de spatader helemaal verwijderen. Middels een kleine incisie in de lies wordt een draad in de ader gebracht en er vervolgens helemaal uitgetrokken. Daarna hechten we de wondjes en kan het genezingsproces starten.

Wilt u meer informatie over onze spataderen behandelingen? In het intakegesprek vertellen we u graag meer over onze mogelijkheden. Maak daarom direct een afspraak met onze fleboloog of laat uw telefoonnummer achter. Wij zullen u zo spoedig mogelijk terugbellen voor het maken van een afspraak.

Intakegesprek spataderen behandelen

behandel

Met doppler en duplexapparatuur, ook wel een echoapparatuur genoemd, stellen we de juiste diagnose. U kunt zelf meeluisteren en meekijken hoe dit apparaat de bloedstroom in geluid en beeld (duplex) vertaalt. Hierdoor krijgen wij op een eenvoudige en pijnloze manier uw spatader goed in beeld. Op basis van de uitslag van het duplexonderzoek bepalen we hoe we uw spataderen gaan behandelen. In geval van lichte spataderen zijn in de meeste situaties maar een tot drie behandelingen nodig.

Na het onderzoek zal de arts de bevindingen in een elektronisch patiënten dossier vastleggen. Vervolgens plannen we een afspraak in om de spataderen te behandelen.

Afspraak maken085 - 488 17 00

Na de spataderbehandeling

Bij de alle spataderbehandelingen kunt u op dezelfde dag weer naar huis toe. Na de muller of laserbehandeling is het wel noodzakelijk om enkele dagen steunkousen te dragen. Dit is om zwelling te voorkomen en om extra ondersteuning te bieden tijdens het lopen. Na enkele dagen zal het volledige resultaat zichtbaar zijn. Uiteindelijk zult u geen last meer hebben van uw spataderen. Wij adviseren om voldoende te lopen: hiermee verkleint u de kans op spataderen.

Bij een chirurgische ingreep mag u na enkele dagen het drukverband van uw benen verwijderen. Mocht u nog last hebben van wondjes, dan bedekt u de wond met een pleister of gaas. Vervolgens begint u met het dragen van de spataderkousen. Dit is de komende weken na de behandeling noodzakelijk. Gedurende de eerste week dienen de steunkousen dag en nacht gedragen te worden. Daarna is het alleen overdag nodig.

Om de genezing goed te laten verlopen hebben wij enkele tips voor u op een rijtje gezet:

 • Maak een dagelijkse wandeling
 • Zorg voor niet al te strakke kleding: dit knelt af
 • Twee weken na de behandeling niet sporten
 • Zorg voor voldoende ondersteuning van de benen wanneer u staat of zit

Onze ervaren medewerkers vertellen u graag meer over het resultaat van onze spataderbehandelingen. Neem contact met ons op via 085 488 1700 of maak een keuze uit onderstaande buttons.

Afspraak maken085 - 488 17 00

Risico’s en bijwerkingen spataderbehandeling

De spataderbehandeling wordt uitgevoerd door een deskundige en ervaren arts. Daardoor is de kans op complicaties en bijwerkingen zeer gering. Toch kunnen er bij elke operatie complicaties optreden. Het is mogelijk dat u last krijgt van nabloeding, trombose, wondinfectie of littekenvorming.

Enkele bijwerkingen waar u last van kunt krijgen zijn:

 • Bloeduitstorting rondom de wond
 • Doof gevoel bij uw enkels of aan de binnenkant van uw onderbeen

Na enkele dagen zult u echter geen last meer hebben van bijwerkingen.

Bij het opvolgen van de aanwijzingen van de arts zullen de risico’s worden beperkt tot een minimum. Mocht u alsnog last hebben van de wond, neem dan contact op met onze kliniek via 085 488 1700. Na de operatie ontvangt u tevens van ons een informatiemap met een noodtelefoonnummer.

Douchen

Douchen is na de behandeling toegestaan. De eerste twee weken mag u echter niet in bad. De kans bestaat dat de oplosbare hechtingen hierbij eerder zullen oplossen, waardoor uw been kan gaan opzwellen.

Sporten

Wij raden af om in de eerste twee weken na de behandeling te gaan sporten. Wel is het raadzaam om regelmatig te wandelen. Dit zal het genezingsproces doen versnellen.

Werken

Na maximaal 1 week bent u weer helemaal in staat om te gaan werken.

Prijzen spataderen behandeling

Consult met duplex verzekerd (verwijzing van uw huisarts noodzakelijk voor vergoeding) Vergoed*
Consult met duplex onverzekerd  € 350,-
Sclerocompressietherapie** € 125,-
Muller** € 499,-
Endoveneuze Lasertherapie (EVLT)** € 1.250,-
Aanvullende muller BEPERKT  i.c.m. verzekerde endolaser behandeling (alleen in combinatie en tegelijk met de EVLT behandeling) € 399,-
Aanvullende muller UITGEBREID i.c.m. verzekerde endolaser behandeling (alleen in combinatie en tegelijk met de EVLT behandeling) € 499,-
Kous € 14,95
  * Let wel op uw eigen risico van uw zorgverzekering. ** Prijs is per been en per behandeling, soms zijn meerdere behandelingen nodig. Afspraak afzeggen Als u een afspraak niet tijdig heeft afgezegd, ontvangt u een factuur van 35 euro voor één afspraak. Deze kosten kunnen niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. Meer informatie over het afzeggen van een afspraak vindt u HIER. Folder met uitleg over kosten en verzekering Lees voor u een afspraak maakt eerst onze folder met uitleg over de kosten en de zorgverzekering. De folder kunt u HIER downloaden.

Behandelaren bij Polikliniek de Blaak

Tijdens het eerste consult bepalen we door middel van een duplexonderzoek welke behandelmethode voor u geschikt is. De behandelaar stelt u enkele vragen en zal uw benen grondig onderzoeken. Flebologie richt zich op de behandeling van aderen – waaronder spataderen – die niet meer goed functioneren. Een arts die gespecialiseerd is in behandeling van spataderen noemt men een fleboloog.

Ons flebologie team bestaat uit de volgende behandelaren:

drs. E. Walthuis

drs. Walthuis, Eva - Fleboloog (behandeling van spataderen) Drs. Eva Walthuis heeft 2 jaar Farmacie gestudeerd, waarna ze werd ingeloot voor Geneeskunde. Na deze studie is ze begin 2009 direct begonnen als flebologisch arts. Daarna heeft zij de 2 jarige opleiding met certificering “Flebologie” afgerond in 2013, waarna ze ook...

Lees meer

drs. H. Kreukels

Dermatoloog  - Dermatologie (huid- en geslachtziektes) - Flebologie (spataderen)   Hilke kreukels werd opgeleid tot arts aan de Universiteit van Maastricht. Haar specialisatie tot dermatoloog volgde zij aan het Erasmus MC te Rotterdam. Naast de algemene dermatologie heeft zij als speerpunten dermato-oncologie, dermatochirurgie, flebologie en cosmetiek. BIG: 59915217201

Lees meer

drs. T. Cijs

drs. Cijs, Tanja Chirurg - Vaatoperaties - Proctologie - Laserbehandelingen Tanja Cijs studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij startte de opleiding tot chirurg in 2003 bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. De opleiding tot chirurg werd afgerond in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam (2005-2010),...

Lees meer

drs. R.S.M. Boonen

drs. Boonen, Robert Fleboloog en cosmetische arts KNMG – Flebologie (spataderbehandeling) – Duplex (echo doppler) – Lipoedeembehandeling Robert S.M. Boonen, MD, is Algemeen Directeur van Stichting Polikliniek de Blaak, gesticht in 1991. Robert Boonen studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij heeft als student diverse stages gelopen bij buitenlandse...

Lees meer

mevr. S. Stevens

Shaula Stevens Verpleegkundig specialist Flebologie    - Onderzoeken, behandelen en voorkomen van spatadergerelateerde klachten - Duplex Shaula Stevens heeft na haar verpleegkundige HBO opleiding en na een aantal jaar werkervaring, de opleiding tot verpleegkundig specialist gevolgd (Advanced Nursing Practice). Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een erkende, specifieke masteropleiding...

Lees meer

drs. C. Abas

Drs. Cheno Abas is in 2013 afgestudeerd als basisarts aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft brede ervaring opgedaan door te werken als zaalarts bij de Chirurgie voor een jaar en vervolgens 2 jaar bij de Interne Geneeskunde. Vanaf 2017 is hij werkzaam als arts-assistent Dermatologie en Flebologie en heeft...

Lees meer

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over spataderen of wilt u grote, kleine, diepliggende, oppervlakkige of pijnlijke spataderen laten behandelen?Bel dan met onze receptie: tel 085 488 1700. Wanneer u liever teruggebeld wilt worden om een afspraak te maken, kunt u via onderstaand formulier uw gegevens achterlaten.

Afspraak maken085 - 488 17 00

Bekijk hier een filmpje met uitleg over de EVLT laserbehandeling bij spataderen:

Veelgestelde vragen spataderen behandeling

Moet ik spataderen pas laten behandelen wanneer ik er last van krijg?

Wij raden aan om spataderen zo snel mogelijk te laten behandelen. Spataderen breiden zich namelijk steeds verder uit en de zieke aderen zullen uiteindelijk ook de gezonde spataderen aantasten. Daarnaast is de kans op complicaties groter als de behandeling wordt uitgesteld.

Ben ik te oud om mijn spataderen te laten behandelen?

Onze oudste patiënte was 90 jaar. Met een goede flebologische aanpak kunnen spataderen op elke leeftijd worden behandeld.

Ik wil mijn spataderen pas laten behandelen na mijn laatste zwangerschap. Is dit verstandig?

Spataderen hebben de neiging om zich uit te breiden. Wij raden daarom aan om 3 maanden na uw bevalling uw spataderen te laten controleren bij onze fleboloog. Onze arts zal u onderzoeken en adviseren.

Houd ik nog wel aderen over na veel spataderbehandelingen?

Onze arts spuit alleen de zieke aderen van het oppervlakkige aderstelsel weg. De gezonde aderen en het diepe aderstelsel blijven hierdoor intact.

Hoe groot is de kans dat spataderen weer terugkomen?

De spataderziekte kan terugkomen als dit een erfelijke oorzaak heeft. Wij adviseren daarom om uw benen altijd te laten controleren, zodat de fleboloog eventuele spataderen op tijd kan ontdekken en behandelen.

Ik heb mijn aderen al eens laten inspuiten. Bemoeilijkt dit de weg naar een operatie?

Mocht u in het verleden uw aderen al eens hebben laten inspuiten, dan zal dit geen invloed hebben op eventuele operaties. Geef wel tijdens het intakegesprek aan dat u uw aderen al eens heeft laten inspuiten.

Is de vloeistof die in mijn benen wordt gespoten schadelijk voor mijn lichaam?

De werkzame stoffen zijn alcohol of glycerine. Deze stoffen werken alleen op de plaats van de spataderen en komen niet terecht in andere delen van het lichaam. Daarnaast worden deze vloeistoffen wereldwijd al meer dan 50 jaar zonder problemen gebruikt.

Is het inspuiten van spataderen pijnlijk?

De meeste spataderen behandelingen zijn snel en pijnloos. Bepaalde vloeistoffen kunnen wel af en toe een kortdurend branderig gevoel geven, dat kort na de behandeling zal verdwijnen.

Kan ik mijn spataderen laten behandelen in de zomer?

In de zomer is het niet ideaal om warme verbandkousen te dragen. Verder maakt het niet uit of spataderen worden behandeld in de zomer of in de winter.

Zijn steunkousen niet alleen voor oudere mensen?

In beroepen waar veel moet worden gestaan is het gebruik van steunkousen erg normaal. Steunkousen zijn niet gebonden aan een bepaalde leeftijd.

Is er een verband tussen obesitas en spataderen?

Bij mensen met een hoger gewicht komen spataderen wel vaker voor. Het is echter niet bewezen dat obesitas hierbij de oorzaak is van spataderen.

Kan ik direct weer naar huis na de behandeling?

Wij opereren al onze patiënten poliklinisch en onder plaatselijke verdoving. Na 2 uur zijn wij klaar en bent u in staat om onze kliniek lopend te verlaten.

Zelftest spataderen

Als je niet weet of je spataderen hebt kun je ook de zelftest voor spataderen invullen.

zelftest spataderen

de Blaak Rotterdam

Blaak 243 / 485
3011 GB Rotterdam

E: rotterdam@polikliniekdeblaak.nl

de Blaak Rijswijk

Oranjelaan 1
2281 GA Rijswijk

E: info@polikliniekdeblaak.nl

de Blaak Tilburg

Ketelhavenstraat 39
5045 NG Tilburg

E: tilburg@polikliniekdeblaak.nl