Aambeien behandeling

  • Korte wachtlijst
  • 30+ jaar ervaring
  • Gespecialiseerde proctologen

In de meeste gevallen verdwijnen aambeien na een aantal dagen vanzelf. Als u echter merkt dat dit bij u niet het geval is, dan zijn er verschillende aambeien behandelingen mogelijk bij Polikliniek de Blaak.

Snel naar:

Wanneer aambeien laten behandelen?

In veel gevallen genezen uw aambeien binnen enkele dagen vanzelf. Zelfmedicatie kan tussentijds verlichting brengen, echter vaak worden anale klachten niet verholpen door het gebruik van aambeizalven en zetpillen. Wanneer de klachten langer dan twee weken blijven aanhouden of regelmatig terugkomen dan is het aan te raden om een afspraak te maken met één van onze specialisten.

Het is belangrijk om uw aambeien vroegtijdig te genezen anders kunnen er complicaties optreden in de vorm van uitzakking of door de vorming van bloedklonten. Deze complicaties gaan gepaard met pijn en vragen om snel ingrijpen. Om er achter te komen of u last heeft van aambeien kunt u een afspraak maken om langs te komen op ons aambeienspreekuur:

Proctoloog in Rotterdam:
drs. Tanja Cijs

Proctoloog in Tilburg en Rijswijk:
drs. Carla de Wit

Stel hier anoniem uw medische vraag

ONZE AAMBEIEN BEHANDELINGEN

Tijdens het eerste consult vraagt de arts uitgebreid naar uw klachten. Op basis hiervan wordt een inwendig en uitwendig onderzoek uitgevoerd, waarbij tijdens het inwendige onderzoek gebruik wordt gemaakt van een proctoscoop. Vervolgens bepaalt de arts met welke behandeling ze tot het beste resultaat kan komen. Bij Polikliniek de Blaak behandelen of verwijderen we uw aambeien pijnloos, effectief en snel.

AAMBEIEN VERWIJDEREN

Als na een onderzoek blijkt dat u inderdaad last heeft van aambeien, dan is het in veel gevallen mogelijk om direct een aambeien behandeling uit te voeren. Onze proctologen werken met drie verschillende behandelmethodes om aambeien te verhelpen. U kunt bij ons terecht voor de volgende aambeien behandelingen:

  1. Barron-ligatie

  2. Barron-ligatie
    De barron-ligatie behandeling, ook wel de elastiekbehandeling genoemd, wordt in 75% van alle aambei behandelingen uitgevoerd vanwege het hoge succespercentage. Voordat de behandeling wordt uitgevoerd vindt er een in- en uitwendig onderzoek plaats. Vervolgens wordt het slijmvlies boven de aambei opgezogen en afgebonden met een elastiek. De elastiekjes laten vanzelf los en verlaten het lichaam door middel van ontlasting.
    De behandeling wordt niet als pijnlijk ervaren, omdat de elastiekjes worden bevestigd op het gevoelloze slijmvlies. Enkele patiënten ervaren echter een weeïg gevoel in de onderbuik nadat het elastiek is geplaatst. Tevens kan het voorkomen dat u enkele dagen na de barron-ligatie behandeling wat bloedverlies heeft.

  3. Een kleine insnede

  4. Een kleine insnede wordt uitgevoerd bij uitwendige aambeien. Deze aambeien zijn te herkennen aan de paarse of blauwe kleur. De uitwendige aambei wordt als zeer pijnlijk ervaren. Door middel van een kleine insnede in de aambei zult u direct verlichting ervaren. Het wondje dat overblijft na de insnede groeit geleidelijk weer dicht.
    De eerste weken na de behandeling kan het voorkomen dat u last heeft van anale pijnklachten gedurende de ontlasting. Daarnaast kunt u last hebben van wondvocht.

  5. Chirurgisch wegsnijden van de marisca

  6. Wanneer de aambei is verwijderd, komt het soms voor dat er een marisca achterblijft: een huidflapje rond de anus. Door de marisca kunnen er ontlastingsresten in het ondergoed achterblijven en kunt u een chronische jeuk ervaren. In dit geval blijven er na de ontlasting (het poepen) resten achter het huidflapje achter.
    Na de operatie is het belangrijk om de wondjes die zijn ontstaan goed schoon te houden. Aanbevolen wordt om meerdere malen per dag een bad te nemen of de wondje schoon te spoelen onder de douche. Ook kan de stoelgang de eerste paar dagen als pijnlijk worden ervaren.

AAMBEIEN VERWIJDEREN KOSTEN

Aambeien vallen onder de verzekerde zorg, mits u een verwijskaart van uw huisarts heeft. We sturen de rekening door naar uw zorgverzekeraar, zodat u de kosten niet zelf hoeft te betalen. U dient echter wel rekening te houden met uw eigen risico.

Folder met uitleg over kosten en verzekering

Lees voor u een afspraak maakt eerst onze folder met uitleg over de kosten en de zorgverzekering.

Vergoeding aambeien behandeling

Het eerste consult en de behandeling van anale aandoeningen worden bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Hiervoor heeft u een verwijskaart van uw huisarts nodig. In dit geval hoeft u de behandeling dus niet zelf te betalen, wel moet u rekening houden met uw verplichte eigen risico.

Mocht u zonder af te zeggen niet op de afspraak verschijnen, dan zijn wij helaas genoodzaakt 35 euro hiervoor in rekening te brengen. Deze kosten kunnen niet gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie over het afzeggen of verzetten van een afspraak klikt u hier of belt u met 085 488 1700.

UW PROCTOLOGEN BIJ POLIKLINIEK DE BLAAK

Maak kennis met de proctologen van Polikliniek de Blaak:

drs. C. de Wit

drs. de Wit, Carla - Chirurg - Proctoloog Drs. Carla de Wit heeft in Leiden geneeskunde gestudeerd waar zij in 1987 cum laude is afgestudeerd. Haar medisch specialistische opleiding tot chirurg heeft zij gedaan in het Rode Kruis ziekenhuis in Den Haag en het AZL (tegenwoordig LUMC) in Leiden. Sinds...

Lees meer

drs. T. Cijs

drs. Cijs, Tanja Chirurg - Vaatoperaties - Proctologie - Laserbehandelingen Tanja Cijs studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij startte de opleiding tot chirurg in 2003 bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. De opleiding tot chirurg werd afgerond in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam (2005-2010),...

Lees meer

mevr. S. Stevens

Shaula Stevens Verpleegkundig specialist Flebologie    - Onderzoeken, behandelen en voorkomen van spatadergerelateerde klachten - Duplex - Proctologie, onderzoek en behandeling van anale klachten zoals aambeien   Shaula Stevens heeft na haar verpleegkundige HBO opleiding en na een aantal jaar werkervaring, de opleiding tot verpleegkundig specialist gevolgd (Advanced Nursing Practice)....

Lees meer

Ervaring van een patiënt

Ik heb er spijt van dat ik bijna 10 jaar met dit probleem heb rondgelopen, terwijl het met een kleine ingreep van een kwartier was opgelost. Uit schaamte en angst voor de ingreep heb ik veel te lang gewacht, terwijl dat achteraf gezien totaal onnodig was. Door de professionele houding van de arts heb ik mij niet ongemakkelijk gevoeld en de ingreep stelde eigenlijk niets voor.

Anoniem

AAMBEIEN BROCHURE

Mocht u meer informatie willen over inwendige en uitwendige aambeien en de verschillende behandelingen van Polikliniek de Blaak, dan kunt u onze brochure downloaden. U kunt terecht voor de behandeling van aambeien bij een van onze vestigingen in Rotterdam, Rijswijk en Tilburg.

Download de brochure over aambeien behandelen

MAAK EEN AFSPRAAK

Wilt u meer informatie over aambeien of wilt u uw aambeien behandelen of verwijderen? Bekijk dan onze aambeien pagina of neem contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@polikliniekdeblaak.nl of bel 085 488 1700. Wanneer u liever teruggebeld wilt worden om een afspraak te maken, kunt u via het contactformulier uw gegevens achterlaten.

Mocht u zonder af te zeggen niet op de afspraak komen, zijn wij helaas genoodzaakt om € 35,- in rekening te brengen. Deze kosten kunnen niet gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie over het afzeggen of verzetten van een afspraak kunt u bellen naar 085 488 1700.

Schakel titel

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Veelgestelde vragen over de behandeling van aambeien

Hoe lang duurt het herstel na een behandeling van aambeien?

De eerste twee weken na de behandeling raden we aan om het rustig aan te doen. In de eerste week dient u zware inspanningen, zoals tillen of sporten, te vermijden. Vanaf de tweede week kunt u geleidelijk uw normale activiteiten en sport hervatten. Luister hierbij goed naar uw lichaam en bouw de intensiteit langzaam op om complicaties te voorkomen.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is meestal pijnloos, omdat het slijmvlies in dat gebied weinig tot geen gevoel heeft. Bij een operatieve verwijdering van aambeien kan echter wel pijn optreden. Daarom wordt deze ingreep uitgevoerd onder plaatselijke verdoving om het ongemak tot een minimum te beperken.

Kan de behandeling van aambeien complicaties veroorzaken?

Risico’s bij de behandeling van aambeien

De behandeling van aambeien brengt een laag risico op complicaties met zich mee, maar zoals bij elke medische ingreep kunnen er zeldzame complicaties optreden. Mogelijke complicaties zijn:

  • Pijn
  • Bloedingen
  • Infectie
  • Littekens

Deze complicaties komen zelden voor en zijn doorgaans van tijdelijke aard. Als u vragen of zorgen heeft, kunt u altijd tussentijds contact opnemen met onze proctoloog voor advies en begeleiding. Soms kan er na genezing van de bloedvaatjes een huidflapje (mariske) achterblijven. Dit huidflapje kan door de proctoloog eenvoudig worden verwijderd met een kleine ingreep.

Kunnen aambeien na de behandeling terugkomen?

Hoewel de klachten na de ingreep verdwijnen, bestaat er altijd een kans dat aambeien na enkele maanden of jaren terugkeren. U kunt het risico op herhaling verkleinen door een gezonde levensstijl aan te houden, te zorgen voor een soepele stoelgang en, indien nodig, af te vallen.

Kan ik normaal naar het toilet na een behandeling van aambeien?

Ja, u kunt zonder problemen naar het toilet na de behandeling van aambeien. Het is belangrijk om persen te vermijden en de anus na afloop af te spoelen met lauwwarm water. Voorafgaand aan de ingreep krijgt u advies om uw stoelgang soepel te houden door gezond te eten en voldoende water te drinken.

Is er kans op pijn na de ingreep?

Over het algemeen zult u na de ingreep weinig pijn ervaren. Soms kunt u een onaangenaam gevoel of kramp in de onderbuik hebben. Bij klachten kunt u de eerste twee weken paracetamol gebruiken. De proctoloog zal u leefregels meegeven om eventuele pijnklachten tot een minimum te beperken.