Anaal fissuur

Oorzaak anusscheur (fissuur)

Door te dikwijls en te langdurig te persen op een harde stoelgang kan er een scheurtje ontstaan rond de anus. Indien de aars telkens weer wordt overstrekt, zal deze wond niet de tijd krijgen om te genezen en ontstaat er een zgn. fissuur. Meestal bevinden deze zich aan de rugzijde van de anale ring.

Klachten anale fissuur

De wond kan zich dan uitbreiden tot op de sluitspier zelf en is zeer pijnlijk tijdens en een hele tijd na de stoelgang. Het geeft slechts uitzonderlijk wat rood bloedverlies op de ontlasting.

Behandeling

Een anusscheur geneest meestal traag met voorzichtige anale massages (d.m.v. een speciale dilatator) en het aanbrengen van een aangepaste crème (meerdere malen per dag), de zgn. chemische sphincterotomie. Indien de fissuur niet geneest of indien er teveel bijwerkingen zijn kan de proctoloog alsnog besluiten een gedeelte van de onderhuidse oppervlakkige sphincter door te snijden. Dit is slechts uitzonderlijk nodig.

Botox in de sluitspier

Een nieuwe aanpak bestaat uit injecties van Botox (Botuline A toxin) om de sluitspier kunstmatig te ontspannen en hierdoor eveneens de doorbloeding te bevorderen. Hier is geen narcose voor nodig. Deze injecties dienen meestal tot 3x te worden herhaald met intervallen van 6 weken. Bij 75% van de patienten werd een genezing behaald. Over het algemeen kan men stellen dat het onwaarschijnlijk is dat een anusscheur nog spontaan zal genezen wanneer ze langer dan 6 weken bestaat.

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor behandeling van aambeien, een anaal-fissuur, anale abcessen, anale trombose en jeuk aan de anus: Rijswijk, Rotterdam en Tilburg.

Alles over aambeien

Afspraak maken085 - 488 17 00
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.