Blauwe plekken

We krijgen allemaal wel eens een blauwe plek, doordat we ergens tegenaan stoten, maar wat is een blauwe plek eigenlijk? Hoe ontstaat het en wat kan ervoor zorgen dat u sneller last heeft van blauwe plekken? Dit en meer leggen onze specialisten van Polikliniek de Blaak u graag uit.

Wat is een blauwe plek?

blauwe plekken

Een blauwe plek ontstaat wanneer het lichaam beschadigd raakt door een impact van buitenaf, bijvoorbeeld het stoten tegen een deur. De kleine bloedvaten, ook wel haarvaten genoemd, lekken door de impact bloed dat nergens naartoe kan. Dit bloed hoopt zich op onder de huid, wat resulteert in een zichtbare blauwe of paarse vlek op het huidoppervlak. Na verloop van tijd zal het lichaam de opgehoopte bloedcellen vanzelf opruimen en verdwijnt de blauwe plek.

Bij sommige mensen ontstaan blauwe plekken veel sneller dan bij anderen, maar waardoor komt dat? We lichten u graag een aantal mogelijke oorzaken toe.

Vitaminetekort

Het binnenkrijgen van voldoende vitamines is voor uw gezondheid van groot belang. Er zijn een drietal belangrijke vitamines die invloed hebben op het krijgen van blauwe plekken. Dit zijn vitamine B12, te vinden in dierlijke producten als vlees en eieren. Vitamine C, zit het meest in groente en fruit. En vitamine K, voornamelijk te vinden in groene bladgroente. Zorg voor voldoende inname van deze vitaminen om snelle blauwe plekken te voorkomen.

Zwakke bloedvaten

Het is genetisch bepaald of uw bloedvaten sterk of zwak zijn. Heeft u sterke bloedvaten? Dan is er een redelijke impact nodig om de bloedvaten te beschadigen en een blauwe plek te veroorzaken. Bij zwakke bloedvaten vormen blauwe plekken soms bij de zachtste stootjes al.

Een dunne huid

Een dunne huid zorgt er in sommige gevallen voor dat blauwe plekken sneller ontstaan. Door een dunnere huid zijn de bloedvaten namelijk minder beschermd, waardoor ze sneller beschadigd raken en vervolgens een blauwe plek vormen. De huid van een vrouw is van nature dunner dan die van een man, omdat er minder collageen afwezig is in het weefsel. Hierdoor hebben vrouwen over het algemeen sneller last van blauwe plekken.

Te veel in de zon gelegen

De zon vermindert de spanning en de elasticiteit van de huid. Heeft u snel last van blauwe plekken op delen van het lichaam die vaak blootgesteld zijn aan zonlicht, zoals armen en benen? Dan is dit mogelijk de oorzaak.

Bepaalde medicijnen

Er zijn een aantal medicijnen die in sommige gevallen een verdunning van de huid veroorzaken. Een dunnere huid is gevoeliger voor het krijgen van blauwe plekken. Lees zorgvuldig de bijsluiter van uw medicijnen of raadpleeg uw arts.

Zwaar trainen

Als u traint met gewichten ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Dit veroorzaakt na het sporten de voelbare spierpijn. Bij sommige mensen zijn deze kleine scheurtjes vanaf de buitenkant van de huid zichtbaar als blauwe plekken.

Lipoedeem

Het sneller krijgen van blauwe plekken op uw armen en benen kan ook één van de uiterlijke symptomen zijn van de chronische ziekte lipoedeem. Lipoedeem is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Dit veroorzaakt onderhuidse vet- en vochtophoping en een verminderde afvoer van vocht via de lymfvaten. Deze ziekte komt bij veel mensen voor, zonder dat ze het weten.

Twijfelt u of uw blauwe plekken een symptoom zijn van lipoedeem? Lees meer over lipoedeem of vraag een consult aan bij onze polikliniek.

Alles over lipoedeem Consult aanvragen

Wat voor invloed heeft lipoedeem op het krijgen van blauwe plekken?

Mensen met lipoedeem zijn gevoeliger voor het ontstaan van blauwe plekken. Dit komt door een aantal verschillende redenen:

  1. Verzwakte bloedvaten: door lipoedeem verzwakken vaak de bloedvaten in het aangedane gebied. Het verzwakken van de bloedvaten kan leiden tot een verhoogde kwetsbaarheid van de bloedvaten, waardoor ze gemakkelijker beschadigd raken en blauwe plekken veroorzaken.
  2. Verminderde bloedcirculatie: door lipoedeem verzwakken vaak de bloedvaten in het aangedane gebied. Het verzwakken van de bloedvaten leidt tot een verhoogde kwetsbaarheid van de bloedvaten, waardoor ze gemakkelijker beschadigd raken en blauwe plekken veroorzaken.
  3. Verhoogde druk op weefsels: het overtollige vetweefsel bij lipoedeem zorgt voor extra druk op de bloedvaten en kleine haarvaten. In sommige gevallen vergroot de kwetsbaarheid van de bloedvaten door deze verhoogde druk, waardoor ze gemakkelijker beschadigd raken en er blauwe plekken ontstaan.

Lipoedeem vaststellen

Heeft u snel last van blauwe plekken en wilt u weten of het lipoedeem is? Vul onze korte lipoedeem zelftest in of maak via de onderstaande buttons een afspraak voor een consult bij onze polikliniek.

Heeft u vragen over lipoedeem? Neem gerust contact op met onze polikliniek via de onderstaande buttons of vul het contactformulier in. We beantwoorden uw vragen graag.

ArrayAfspraak maken085 - 488 17 00 Array
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.