Acne behandeling

 • Korte wachtlijst
 • 30 jaar ervaring
 • Gespecialiseerde dermatologen en huidtherapeuten
 • Acne behandeling op maat

Met een acne behandeling worden puistjes, oneffenheden, mee-eters en littekens behandeld door een van onze professionele dermatologen en huidtherapeuten. Om een optimaal resultaat te behalen, werken wij met een behandelplan op maat. Voorafgaand aan de behandeling onderzoeken we de huid, waarbij we uw huidtype bepalen en inschatten in welke mate de acne actief is. De vervolgbehandeling kan bestaan uit in- of uitwendige medicatie, reinigingsinstructies, huidtherapie of een combinatie van deze methodes.

acne1

Om meer duidelijkheid te geven over een acne behandeling bespreken wij het ontstaan van acne, de verschillende behandelmethoden en de kosten en vergoeding van de behandeling. Tevens geven wij tips en adviezen voor een stralende huid.

Afspraak maken085 - 488 17 00

Wat is acne en hoe ontstaat het?

Acne – ook wel acne vulgaris genoemd – is het meest voorkomende huidprobleem ter wereld. Patiënten die last hebben van de huidaandoening bestempelen acne zelfs als een van de vervelendste huidproblemen. We spreken van acne wanneer de poriën zijn verstopt met talg, bacteriën en vetzuren. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid, waardoor rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen ontstaan.

acne2Het is goed om te weten dat iedereen talg en talgklieren heeft. De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Deze klieren produceren talg om de huid soepel te houden. Bij een overmatige talgproductie raken de openingen van de haarzakjes waar het talg in uitkomt verstopt, waardoor acne ontstaat. Vrijwel iedereen krijgt in zijn jeugd te maken met deze huidaandoening, maar ook veel volwassenen kampen met het huidprobleem. De heftigheid van acne varieert echter per persoon: de een heeft slechts een paar onopvallende pukkeltjes, terwijl de ander een uitgebreide aandoening heeft waarbij er puistjes ontstaan op de neus, het voorhoofd en de wangen. Deze pukkels en puistjes kunnen ook op de rug, schouders, hals en nek voorkomen. Tevens kunnen er pustels en infiltraten in de huid ontstaan die vrij pijnlijk en groot kunnen zijn.

Naar de dermatoloog of naar de huidtherapeut?

Met milde acne of met acnelittekens kun je een afspraak maken voor een gratis consult bij onze huidtherapeut. Deze kan (milde) actieve acne behandelen met een dieptereiniging en acnelittekens verminderen met microdermabrasie, laser of chemische peeling. Daarnaast krijg je advies over de huidverzorging. Voor een consult bij de huidtherapeut heb je geen verwijsbrief van de huisarts nodig.

Wanneer je gemiddeld tot zware acne hebt is een consult bij onze dermatoloog nodig. Het consult bij de dermatoloog wordt vergoed door jouw zorgverzekering. Je hebt daarvoor wel een verwijsbrief van je huisarts nodig en je moet rekening houden met de eigen bijdrage. Iedere verzekering heeft andere tarieven voor een consult bij een specialist zoals de dermatoloog. We adviseren je om vooraf de tarieven op te vragen bij jouw eigen zorgverzekeraar. De dermatoloog kan medicatie voorschrijven, advies geven en eventueel doorverwijzen naar de huidtherapeut voor een aanvullende behandeling.

 

Wat kunt u verwachten van een acne behandeling?

Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op een acne behandeling leggen wij uit wat u kunt verwachten. Wij hebben de behandeling onderverdeeld in vier stappen:

acne3

Stap 1: het consult

Acne kan op diverse manieren behandeld worden. Om ervoor te zorgen dat we het probleem op de juiste manier aanpakken, onderzoeken we uw huid zorgvuldig. Aan de hand van de uitkomst hiervan stellen we een behandelplan op. Hierin staat onder andere welke producten u thuis dient te gebruiken en wat u thuis moet doen om de huidbehandeling te ondersteunen. Eventueel kunnen we medicijnen aanbevelen voor een optimaal resultaat, hiervoor werken onze dermatologen en huidtherapeuten nauwkeurig samen. Het consult en de behandeling van acne zal worden vergoed door de zorgverzekering als u een verwijsbriefje heeft van de huisarts (houd wel rekening met uw eigen bijdrage). Van jeugdpuistjes tot acnelittekens, bij Polikliniek de Blaak behandelen we acne op elke leeftijd.

Stap 2: de acne behandeling

Naar aanleiding van het intakegesprek en de huidanalyse adviseert de dermatoloog een of meerdere behandelingen. Om ervoor te zorgen dat u een duidelijk beeld heeft bij de diverse behandelingen hebben wij deze kort voor u samengevat.

Dieptereiniging

Het accent van een acne behandeling door de huidtherapeut ligt op het manueel reinigen van de huid. Hierbij worden blackheads en whiteheads (mee-eters) verwijderd met behulp van een dun, klein naaldje. Het doel van de dieptereiniging is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen. Nadat de acne verminderd of verholpen is, kunnen er in enkele gevallen wat littekentjes achterblijven of is er een grove huidstructuur te zien.

Medicatie

Om de acne zo snel mogelijk te verhelpen, kunnen we in combinatie met de behandeling medicatie voorschrijven. Bij Polikliniek de Blaak maken wij gebruik van de volgende soorten medicijnen:

 • Medicatie om talgvorming te verminderen
 • Ontstekingsremmende medicatie
 • Medicatie tegen de groei van bacteriën
 • Medicatie tegen abnormale verhoorning van de afvoergangen van de talgklier

Microdermabrasie

Net zoals bij de peeling wordt door middel van kristallen de bovenste huidlaag – bestaande uit dode en oude huidcellen – verwijderd. Met deze methode kan de huid (in tegenstelling tot bij de peeling) plaatselijk en intensief behandeld worden. Doordat het apparaat gesloten en steriel is biedt microdermabrasie uitkomst bij actieve acne.

Laserbehandeling

Wanneer de acne rustig is of zelfs helemaal is verholpen, kunnen de littekentjes met een intensieve laserbehandeling behandeld worden. Bij de fractionele CO2-laser wordt per behandeling een deel van de huid vervangen, waardoor in een paar behandelingen de hele huid wordt vernieuwd. Dit zorgt ervoor dat de huid een betere structuur en spanning krijgt. Een laserbehandeling is zeer geschikt voor de behandeling van acnelittekens, grove poriën, fijne rimpels en pigmentvlekken.

Chemische peeling

acne4Een chemische peeling verwijdert de bovenste huidlaag en werkt antibacterieel en ontstekingsremmend. Een diepe peeling is zeer geschikt voor het behandelen van acnelittekens. De gehele bovenste huidlaag wordt vernieuwd en werkt op collageen en elastine aanmaak. De hersteltijd van een diepe peeling is enkele dagen.

Stap 3: huidverbeterings- en productadvies van de dermatoloog

Omdat acne een chronische aandoening is, dient de behandeling een langere tijd voortgezet te worden. Ondanks dat de acne niet volledig geneest, zorgen we ervoor dat de huidaandoening rustig wordt. Met behulp van de juiste behandeling, medicatie en producten verbeteren we samen met u uw huid. Een van onze huidtherapeuten zal u dan ook adviseren wat betreft het reinigen en verzorgen van uw huid om uw huidconditie te verbeteren.

Stap 4: een stralende en goed aanvoelende huid

Naarmate het aantal behandelingen vordert, zult u het eerste resultaat zien. Bij medicatie is het effect vaak zichtbaar na ongeveer één maand. Het is hierbij wel belangrijk dat u de instructies van de dermatoloog nauwlettend opvolgt en de voorgeschreven medicatie inneemt. Het resultaat varieert per persoon: bij de ene patiënt is er een groot verschil te zien na één behandeling, terwijl het bij een andere patiënt meerdere maanden kan duren voordat het resultaat zichtbaar is. Bij huidtherapie is het resultaat meestal sneller te zien.

De duur van de behandeling

De duur van de behandeling is afhankelijk van het verloop van het genezingsproces. Tijdens het consult zal de dermatoloog of huidtherapeut een indicatie geven van de duur van de behandeling en wanneer je weke resultaten mag verwachten.

Afspraak maken085 - 488 17 00

Tips en adviezen van de dermatoloog en huidtherapeut

acne5

Om een optimaal resultaat uit de acne behandeling te behalen, hebben onze dermatologen en huidtherapeuten een aantal tips en adviezen:

 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne.
 • Verwissel uw kussensloop regelmatig, zodat uw gezicht op een schone ondergrond ligt.
 • Knijp de puistjes zelf niet uit. Dit kan leiden tot ontstekingen en littekenvorming. Daarnaast ontstaan er hierdoor korstjes en vlekjes die vaak meer opvallen dan de acne zelf.
 • Reinig de huid niet met heet water, zeep en veel alcohol. Dit droogt de huid uit, waardoor er als huidreactie juist meer talg wordt aangemaakt.
 • Gebruik acneproducten op minerale basis die geschikt zijn voor uw huidtype en acnesoort.
 • Huidverzorging en make-up geeft de minste irritatie wanneer de producten geen parabenen en parfum bevatten en op minerale basis zijn.
 • Voeding heeft geen aantoonbare invloed op acne; stress en vermoeidheid wel.

Kosten en vergoeding acne behandeling

De kosten voor het consult en de behandeling van acne door de dermatoloog worden altijd vergoed door de zorgverzekering. Daarvoor heeft u wel een verwijsbriefje van de huisarts nodig. Houd wel rekening met uw eigen bijdrage. Het tarief voor een consult bij de dermatoloog kunt u bij uw eigen zorgverzekeraar opvragen. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de tarieven van onze huidtherapie behandelingen. Wanneer deze behandeling medisch gerelateerd is zoals bij acne, komt u in aanmerking voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. U dient de behandeling altijd eerst per pin te betalen, waarna u bij recht op vergoeding de rekening kunt indienen bij de zorgverzekering.

Kosten acne behandeling bij de huidtherapeut staan in onderstaande prijslijst:

 

Intakegesprek bij een huidtherapeut gratis
Intakegesprek bij een dermatoloog verzekerde zorg*
Acnetherapie bij de huidtherapeut € 45,-
Chemische peeling oppervlakkig € 65,-
Chemische peeling diep € 85,-
Chemische peeling lichaam v.a. € 100,-
TCA peeling gezicht v.a. € 85,-
TCA peeling lichaam v.a. € 179,-

* Vraag uw zorgverzekeraar naar de tarieven en zorg voor een verwijsbrief van uw huisarts.

 

Bovenstaande prijzen zijn per behandeling en inclusief BTW.

 

Afspraak afzeggen

Als u een afspraak niet tijdig heeft afgezegd, ontvangt u een factuur van 35 euro voor één afspraak. Deze kosten kunnen niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. Meer informatie over het afzeggen van een afspraak vindt u HIER.

 

Afspraak maken085 - 488 17 00

Ontmoet de acne specialisten van Polikliniek de Blaak

Maak kennis met onze dermatologen en huidtherapeuten:

drs. M. Stok

drs. Myrte, Stok Dermatoloog  - Dermatologie (huid- en geslachtziektes) Myrte Stok (1984), opgeleid in het Vrije Universiteits medisch Centrum. Naast de algemene dermatologie heeft zij als speerpunten dermato-oncologie, dermatochirurgie en flebologie. BIG: 89912490601

Lees meer

dr. E. Lanjouw

dr. Lanjouw, Esmée Dermatoloog  - Dermatologie (huid- en geslachtziektes) Esmée Lanjouw (1979), opgeleid in het Erasmus MC in Rotterdam. Naast de algemene dermatologie heeft zij als speerpunten dermato-oncologie, dermatochirurgie, SOA, en immunologie. BIG: 39065348301

Lees meer

drs. H. Kreukels

Dermatoloog  - Dermatologie (huid- en geslachtziektes) - Flebologie (spataderen)   Hilke kreukels werd opgeleid tot arts aan de Universiteit van Maastricht. Haar specialisatie tot dermatoloog volgde zij aan het Erasmus MC te Rotterdam. Naast de algemene dermatologie heeft zij als speerpunten dermato-oncologie, dermatochirurgie, flebologie en cosmetiek. BIG: 59915217201

Lees meer

mevr. M. van Tunen

Michelle van Tunen Huidtherapeut    – Acnétherapie    – Elektrische epilatie    – Chemische peelings    – Lasertherapie    – Microdermabrasie    – Huidverbeteringen Registratienummer: 39912827488 aangesloten bij de NVH       Voldoet aan de eisen van:     

Lees meer

mevr. A. Evora

Alycia Evora Huidtherapeut in Rotterdam en Rijswijk    – Acnétherapie    – Elektrische epilatie    – Fractional CO2 laser    – Chemische peelings    – Lasertherapie    – Microdermabrasie    – Huidverbeteringen Registratienummer: 39913551688 aangesloten bij de NVH       Voldoet aan de eisen van:     

Lees meer

mevr. M. Breevaart

Maxime Breevaart Huidtherapeut in Tilburg   – Acnétherapie    – Elektrische epilatie    – Chemische peelings    – Compressietherapie    – Lasertherapie    – Microdermabrasie    – Huidverbeteringen Registratienummer: 39912130088 aangesloten bij de NVH       Voldoet aan de eisen van:     

Lees meer

Al onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij het NVH en voldoen aan de eisen van het Kwaliteitsregister van Paramedici.

Maak een afspraak voor een acne behandeling

Heeft u vragen over een acne behandeling of wilt u een afspraak maken bij de dermatoloog? Neem contact op door te bellen naar 085 488 1700. Onze medewerkers staan u graag te woord. Vergeet niet dat u een verwijsbrief van uw huisarts nodig hebt voor de vergoeding van uw zorgverzekering. Wanneer u liever teruggebeld wilt worden om een afspraak te maken, kunt u via onderstaand contactformulier uw gegevens achterlaten.

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.

de Blaak Rotterdam

Blaak 243 / 485
3011 GB Rotterdam

E: rotterdam@polikliniekdeblaak.nl

de Blaak Rijswijk

Oranjelaan 1
2281 GA Rijswijk

E: info@polikliniekdeblaak.nl

de Blaak Tilburg

Ketelhavenstraat 39
5045 NG Tilburg

E: tilburg@polikliniekdeblaak.nl