Anale jeuk

Als u last heeft van anale jeuk, heeft u jeuk in of rondom de anus. Anale jeuk is de meest voorkomende klacht in de proctologie. Jeuk is vaak onschuldig, maar kan heel intens zijn en deel uitmaken van een andere proctologische aandoening (een aandoening rondom het anale gebied), zoals aambeien. Krabben maakt de jeuk of de rode en geïrriteerde huid vaak erger. De jeuk treedt vaak vooral ’s nachts of ’s avonds op en neemt toe onder invloed van warmte, alcoholgebruik of bepaalde voedingsstoffen. Maak een afspraak bij Polikliniek de Blaak voor het behandelen van jeuk aan de anus en aambeien.

  • Snel geholpen
  • Ervaren en gespecialiseerde protocologen
  • Direct consult bij de arts

Maak een afspraak bij onze ervaren artsen. Klik op een van de onderstaande buttons voor meer informatie of om een afspraak te maken.
Afspraak maken085 - 488 17 00

Wat is de oorzaak van anale jeuk?

Anale jeuk kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak is niet altijd te achterhalen, maar meestal is het een gevolg van een proctologische aandoening.

Proctologische aandoening: aambeien

Anale jeuk is een van de symptomen van aambeien. Bij aambeien zijn de zwellichaampjes door stuwing opgezwollen en soms uitgezakt in de endeldarm. De zwelling zorgt ervoor dat de omliggende huid geïrriteerd raakt, wat jeuk veroorzaakt. Polikliniek de Blaak helpt u graag van uw aambeien af. Kijk voor meer informatie op onze aambeien pagina.

Proctologische aandoening: fissuur

Als u tijdens uw toiletbezoek hard en langdurig perst, kunnen er scheurtjes rondom de anus ontstaan. De scheurtjes hebben vaak geen tijd om te helen doordat dit proces zich herhaalt. Bij fissuren ervaart u soms ook slijmvorming, scherpe pijn, een branderig gevoel en jeuk. We pakken de fissuur aan in onze praktijk. Kijk voor meer informatie op onze fissuur pagina.

Proctologische aandoening: fistel

Rond de anus zijn klieren te vinden, deze klieren zorgen voor voldoende slijmvlies. Wanneer een anale klier verstopt raakt, ontsteekt hij en vormt er een abces dat gevuld is met pus. Dit abces zoekt een weg naar buiten, waardoor hij uiteindelijk kan uitbreiden en zelfs doorbreken in de huid of de darm. Met een behandeling vermijden we deze nare gevolgen van een fistel.

Andere proctologsiche aandoeningen

Andere proctologische aandoeningen die jeuk veroorzaken zijn darmontstekingen en alle vormen van darmirritatie of -ontsteking met diarree.

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen, zoals eczeem of contactallergie, veroorzaken jeuk. Dit kan ontstaan door slechte hygiëne, wanneer er bijvoorbeeld nog ontlasting te vinden is rondom de anus. Daarnaast veroorzaakt langdurig gebruik van zetpillen, anale crèmes, zalven, aromatische zeep of hygiënische doekjes jeuk.

Darmparasieten

Ook darmparasieten, zoals draadwormen, veroorzaken anale jeuk.

Bijkomende klachten

Anale jeuk gaat vaak gepaard met bijkomende klachten, zoals branderigheid of het vinden van bloed bij het afvegen.

Behandeling anale jeuk

We begrijpen dat klachten en onderzoek rondom het anale gebied schaamtegevoel met zich mee kunnen brengen. Dit is bij onze kliniek niet nodig. U bent ook niet de enige met anale klachten. Onze gespecialiseerde proctologen hebben veel ervaring met anale aandoeningen en helpen u graag.

Naast de genoemde behandelingen zijn er ook mogelijkheden om de jeuk vrij snel te verlichten:

  • Een goede anale hygiëne
  • Het ontsmetten en drooghouden van de huid
  • In sommige gevallen: een crème met corticoïdee
  • Sacrale zenuwblokkade (zelden)

U kunt terecht in een van onze klinieken in Rotterdam, Rijswijk en Tilburg. Neem contact op met onze kliniek voor het maken van een afspraak.

Afspraak maken085 - 488 17 00
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.