Anale jeuk

Hinderlijke jeuk rond de anus is één van de meest voorkomende klachten in de proctologie. Het kan de enige klacht zijn of deel uitmaken van een of ander proctologische aandoening. Dikwijls treedt de jeuk enkel of voornamelijk ’s nachts of ’s avonds op, of neemt deze toe onder invloed van warmte, alcoholgebruik of bepaalde voedingsstoffen. Bij sommigen kan de jeuk dermate intens zijn dat de patient de wanhoop nabij is. Polikliniek de Blaak is gespecialiseerd in de behandeling van aambeien en jeuk aan de anus. We vertellen u meer over deze vervelende aandoeningen.

Oorzaak jeuk anus

Slechts in minder dan de helft van de gevallen kan een duidelijke oorzaak van de jeuk aan de anus worden aangetoond. Het langdurig contact van de huid rond de anus met de slijmen of waterige afscheiding wordt dan als de directe aanleiding beschouwd.

Meestal is de jeuk een gevolg van:

  • Andere proctologische aandoeningen: aambeien, een fissuur, een fistel, darmontsteking, elke vorm van darmirritatie of -ontsteking met diarree (colins)etc.
  • Huidaandoeningen (eczeem door bijvoorbeeldlangdurig gebruik van zetpillen, anale crèmes of zalven, aromatische zeep of hygiënische doekjes; allergieën; dermatitis; schurft; luizen etc.)
  • Darmparasieten (bijvoorbeeld draadwormen)

Bijkomende klachten:

Bij anale jeuk is vaak sprake van bijkomende klachten. Uw anus voelt branderig en soms is er zelfs bloed bij het afvegen.

Behandeling anale jeuk

Indien na een zorgvuldig proctologisch onderzoek de oorzaak van anale jeuk bekend is, deze wegnemen.

Dit kan soms pas na een aanvullend stoelgangonderzoek, een dermatologisch advies of een onderzoek met bijzondere beeldvorming.

Indien de oorzaak niet bekend is, de jeuk verlichten door:

  • anale hygiëne
  • ontsmetten en drooghouden van de huid
  • (soms) corticoid crème
  • sacrale zenuwblokkade (zelden)

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor behandeling van anale jeuk en aambeien: Rotterdam, Rijswijk en Tilburg.

Alles over aambeien

Afspraak maken085 - 488 17 00
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.