Spataderen behandeling

Spataderen verwijderen

In onderstaande video legt drs. Boonen uit hoe Polikliniek de Blaak de spataderen behandelt:

WANNEER MOET U UW SPATADEREN LATEN BEHANDELEN?

U kunt bij ons een afspraak maken voor een spataderbehandeling als u af wilt van het vermoeide, zware en lome gevoel in uw benen. Ook als u de spataderen op uw benen niet mooi vindt kunt u bij ons terecht. Wij helpen u van uw spataderen af en maken uw benen weer mooi en gezond.

Bij een erfelijke aanleg kunnen wij uw spataderen niet genezen, maar verlichten wij wel uw klachten. Tevens helpen wij u om uitbreiding van spataderen te voorkomen.

Wilt u weten of wij uw klachten kunnen verminderen op het gebied van spataderen? Maak dan direct een afspraak voor een intakegesprek met een van onze artsen.

De behandeling van spataderen

Spataderen zijn met verschillende behandelmethoden te verwijderen. Bij het eerste consult onderzoekt de arts welke behandeling het beste past bij uw ’type’ spatader(en). Onze gespecialiseerde artsen behandelen of verwijderen uw spataderen vrijwel pijnloos. Polikliniek de Blaak faciliteert 5 verschillende soorten behandelingen voor het verwijderen van spataderen:

Sclerocompressietherapie regulier: behandeling kleine spataderen

Bij sclerocompressietherapie worden de kleine spataderen weggespoten met een etsende vloeistof. Met behulp van een dunne injectienaald wordt er om de tien centimeter vloeistof in de spatader gespoten, waardoor de gladde vaatwand stroef wordt. Hierdoor verkleven de vaatwandjes met elkaar, waarna ze verschrompelen. Deze behandeling voeren we uit zonder verdoving, omdat scleroseren vrijwel pijnloos is. Om ervoor te zorgen dat vaatwandjes aan elkaar blijven kleven, dient u na de behandeling enkele dagen lang een drukverband of een elastische kous te dragen.

behandeling van spataderen met injecties

 • Spataderen verdwijnen via een oplossende vloeistof
 • Vindt plaats zonder verdoving
 • Vrijwel pijnloos

Lees meer over sclerocompressietherapie

Video sclerocompressietherapie

Om u een duidelijk beeld van de behandeling te geven, hebben we een filmpje van een sclerocompressietherapie behandeling gemaakt:

Sclerocompressietherapie schuim: behandeling grote spataderen

Een tweede vorm van sclerocompressietherapie is schuim sclerocompressietherapie. Bij deze behandeling wordt de in te spuiten vloeistof van tevoren opgeschuimd, waardoor de vloeistof dikker is en de vaatwand nog stroever wordt. Deze methode is dan ook geschikt voor middelgrote tot grote aderen, omdat het schuim zich over een groter oppervlak kan verdelen en langer aan de vaatwand blijft plakken. Net als bij de algemene sclerocompressietherapie, dient u ook na de schuim sclerocompressietherapie elastische kousen of drukverband te dragen. Ook deze behandeling is nagenoeg pijnloos en voeren we zonder verdoving uit.

spataderen behandeling

Spatader behandeling voor middelgrote tot grote spataderen.

 • Het schuim werkt goed in op de vaatwand
 • Zonder verdoving
 • Weinig pijn

Lees meer over sclerocompressietherapie

Echogeleide sclerotherapie om diepliggende spataderen te verwijderen

De echogeleide sclerotherapie wordt gebruikt bij dieperliggende spataderen die niet met het blote oog te zien zijn. Met behulp van een echografische controle kunnen de dieperliggende aderen zonder risico door de arts worden behandeld. De arts injecteert de dieper gelegen refluxpunten met de scleroserende vloeistof. De behandeling voeren we uit zonder verdoving, omdat hij vrijwel pijnloos is.

Echogeleide sclerotherapie spataderen

 • Aderen die niet met het blote oog te zien zijn
 • Zonder verdoving
 • Vrijwel pijnloos
 • Risico vrij

Lees meer over echogeleide sclerotherapie

Endoveneuze laserbehandeling

Voor we uw spatader laseren, brengen we een lokale verdoving aan. Door middel van geluidsgolven (echografie) maken we de ader zichtbaar en tekenen we deze op het been. Vervolgens brengt de arts met een holle naald een glasvezeldraad in het bloedvat aan. Dit schroeien we dicht via laserenergie.

 • Poliklinische behandeling
 • Zelfde dag naar huis
 • Minder napijn
 • Een blijvend mooi effect

Lees meer over endoveneuze laser

Video spataderen laseren

Om u een beeld te geven van spatader laseren (endoveneuze laserbehandeling) kunt u onderstaande video van de behandeling bekijken:

Spataderen weghalen met Mullertechniek

Met de Mullertechniek verwijderen we de spataderen onder een lokale verdoving chirurgisch. Eerst worden uw spataderen afgetekend met een speciale stift. Vervolgens worden er kleine sneetjes boven de spataderen gemaakt, waarna de aderen met een haaknaaldje verwijderd worden. De sneetjes zijn zo klein dat deze na de behandeling niet tot nauwelijks zichtbaar zijn. Hierdoor is het cosmetisch resultaat zeer goed.

spataderen muller techniek

 • Plaatselijke verdoving
 • Zelfde dag naar huis
 • Cosmetisch optimaal resultaat

Lees meer over de Mullertechniek

Video Mullertechniek

Net als bij de sclerocompressietherapie en de endoveneuze laser, hebben wij ook een filmpje van de Mullertechniek om u een duidelijk beeld te geven van de spatader behandeling:

Een afspraak maken voor een spatader behandeling doet u via onderstaande buttons. Bent u benieuwd naar het resultaat van eerder behandelde cliënten? Bekijk de voor-en-na-foto’s.

Het behandelproces van spataderen

Een spataderbehandeling verloopt bij Polikliniek de Blaak in 4 stappen.
behandel

STAP 1: HET EERSTE CONSULT

Tijdens de eerste afspraak onderzoeken we de spataderen met bijvoorbeeld een doppler en duplexapparatuur (echoapparatuur) en stellen we de juiste diagnose. Dit is een pijnloze methode om mee te kijken en luisteren met de bloedstroom. De bevindingen legt de arts vast in uw elektronisch dossier. Vervolgens plannen we een afspraak voor de juiste behandeling in.

STAP 2: DE BEHANDELING VOOR HET VERWIJDEREN VAN SPATADEREN

STAP 3: NA DE SPATADER BEHANDELING KUNT U DIRECT NAAR HUIS

STAP 4: NAZORG SPATADERBEHANDELING

Bij de alle spataderbehandelingen kunt u op dezelfde dag weer naar huis toe. Na de muller of laserbehandeling is het wel noodzakelijk om enkele dagen steunkousen te dragen. Dit is om zwelling te voorkomen en om extra ondersteuning te bieden tijdens het lopen. Na enkele dagen zal het volledige resultaat zichtbaar zijn. Uiteindelijk zult u geen last meer hebben van uw spataderen. Wij adviseren om voldoende te lopen: hiermee verkleint u de kans op spataderen.

Bij een chirurgische ingreep mag u na enkele dagen het drukverband van uw benen verwijderen. Mocht u nog last hebben van wondjes, dan bedekt u de wond met een pleister of gaas. Vervolgens begint u met het dragen van de spataderkousen. Dit is de komende weken na de behandeling noodzakelijk. Gedurende de eerste week dienen de steunkousen dag en nacht gedragen te worden. Daarna is het alleen overdag nodig.

Om de genezing goed te laten verlopen hebben wij enkele tips voor u op een rijtje gezet:

 • Maak een dagelijkse wandeling
 • Zorg voor niet al te strakke kleding: dit knelt af
 • Twee weken na de behandeling niet sporten
 • Zorg voor voldoende ondersteuning van de benen wanneer u staat of zit

Onze ervaren medewerkers vertellen u graag meer over het resultaat van onze spataderbehandelingen. Neem contact met ons op via 085 488 1700 of maak een keuze uit onderstaande buttons.

RISICO’S EN EVENTUELE BIJWERKINGEN VOOR HET LATEN BEHANDELEN VAN SPATADEREN

De spataderbehandeling wordt uitgevoerd door een deskundige en ervaren arts. Daardoor is de kans op complicaties en bijwerkingen zeer gering. Toch kunnen er bij elke operatie complicaties optreden. Het is mogelijk dat u last krijgt van nabloeding, trombose, wondinfectie of littekenvorming.

Enkele bijwerkingen waar u last van kunt krijgen zijn:

 • Bloeduitstorting rondom de wond
 • Doof gevoel bij uw enkels of aan de binnenkant van uw onderbeen

Na enkele dagen zult u echter geen last meer hebben van bijwerkingen.

Bij het opvolgen van de aanwijzingen van de arts zullen de risico’s worden beperkt tot een minimum. Mocht u alsnog last hebben van de wond, neem dan contact op met onze kliniek via 085 488 1700. Na de operatie ontvangt u tevens van ons een informatiemap met een noodtelefoonnummer.

DOUCHEN

Het is toegestaan om na de behandeling te douchen. In bad gaan raden we sterk af in de eerste 2 weken na de behandeling. De oplosbare hechtingen kunnen hierdoor sneller oplossen, waarna zwelling ontstaat.

SPORTEN

Sport de eerste 2 weken na de behandeling niet. Wandelen is wel toegestaan en raden we zeker aan. Het genezingsproces versnelt hierdoor namelijk juist.

WERKEN

Rust de eerste week na de behandeling goed uit. Na een week mag u weer aan het werk.

Spataderen verwijderen kosten

De kosten voor spataderen behandelen verschillen per het type behandeling. Polikliniek de Blaak voorziet u van een overzichtelijke prijslijst:

Consult met duplex verzekerd (verwijzing van uw huisarts noodzakelijk voor vergoeding) Vergoed*
Consult met duplex onverzekerd  € 454,-
Sclerocompressietherapie** € 200,-
Echogeleide sclerocompressietherapie** € 230,-
Muller** € 899,-
Endoveneuze Lasertherapie (EVLT)** € 1.550,-
Aanvullende muller BEPERKT  i.c.m. verzekerde endolaser behandeling (alleen in combinatie en tegelijk met de EVLT behandeling) € 550,-
Aanvullende muller UITGEBREID i.c.m. verzekerde endolaser behandeling (alleen in combinatie en tegelijk met de EVLT behandeling) € 800,-
Kous € 14,95
 

* Let wel op uw eigen risico van uw zorgverzekering.
** Prijs is per been en per behandeling, soms zijn meerdere behandelingen nodig.

Afspraak afzeggen

Als u een afspraak niet tijdig heeft afgezegd, zijn wij genoodzaakt een bedrag in rekening te brengen. Deze kosten variëren van €75,- tot 50% van het bedrag van de behandeling. Deze kosten kunnen niet worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Lees alles over het afzeggen van een afspraak.

Vergoeding spataderen verwijderen

Hoewel spataderen verwijderen niet altijd onder verzekerde zorg valt, is het belangrijk te verduidelijken dat de kosten voor de intake en een aantal specifieke behandelingen wel door de zorgverzekeraar worden vergoed. De intake en de Endolaserbehandeling zijn inbegrepen in de verzekerde zorg, terwijl de kosten voor de Muller-behandeling mogelijk niet onder de verzekerde zorg vallen. Let er wel op dat uw eigen risico kan worden aangesproken. Heeft u geen doorverwijzing, maar wilt u toch graag een spataderbehandeling? Dat is bij Polikliniek de Blaak vanzelfsprekend ook mogelijk. De kosten zijn dan voor uzelf.

Lees voordat u een afspraak maakt eerst onze folder met uitleg over de kosten en de zorgverzekering.

Download onze folder

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over spataderen of wilt u grote, kleine, diepliggende, oppervlakkige of pijnlijke spataderen laten behandelen? Bel dan met onze receptie door te bellen via 085 488 1700. Wanneer u liever teruggebeld wilt worden om een afspraak te maken, kunt u via onderstaand formulier uw gegevens achterlaten.

Maak kennis met onze flebologen

Het flebologie team van Polikliniek de Blaak bestaat uit de volgende behandelaars:

drs. H. Kreukels

Fleboloog (spataderen)   Hilke Kreukels werd opgeleid tot arts aan de Universiteit van Maastricht. BIG: 59915217201 Kreukels, H. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees meer

drs. T. Cijs

drs. Cijs, Tanja Chirurg - Vaatoperaties - Proctologie - Laserbehandelingen Tanja Cijs studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij startte de opleiding tot chirurg in 2003 bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. De opleiding tot chirurg werd afgerond in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam (2005-2010),...

Lees meer

drs. R.S.M. Boonen

Fleboloog en cosmetische arts KNMG Flebologie (spataderbehandeling) Duplex (echo doppler) Lipoedeembehandeling Robert S.M. Boonen, MD, is Algemeen Directeur van Stichting Polikliniek de Blaak, opgericht in 1991. Verleden Drs R.S.M. Boonen studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij heeft als student diverse stages gelopen bij buitenlandse universiteiten, waaronder Yale University...

Lees meer

mevr. S. Stevens

Shaula Stevens Verpleegkundig specialist Flebologie    - Onderzoeken, behandelen en voorkomen van spatadergerelateerde klachten - Duplex - Proctologie, onderzoek en behandeling van anale klachten zoals aambeien   Shaula Stevens heeft na haar verpleegkundige HBO opleiding en na een aantal jaar werkervaring, de opleiding tot verpleegkundig specialist gevolgd (Advanced Nursing Practice)....

Lees meer

drs. C. Abas

Drs. Cheno Abas is in 2013 afgestudeerd als basisarts aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft brede ervaring opgedaan door te werken als zaalarts bij de Chirurgie voor een jaar en vervolgens 2 jaar bij de Interne Geneeskunde. Vanaf 2017 is hij werkzaam als arts-assistent Dermatologie en Flebologie en heeft...

Lees meer

Veelgestelde vragen spataderen behandeling

Moet ik spataderen pas laten behandelen wanneer ik er last van krijg?

Wij raden aan om spataderen zo snel mogelijk te laten behandelen. Spataderen breiden zich namelijk steeds verder uit en de zieke aderen zullen uiteindelijk ook de gezonde spataderen aantasten. Daarnaast is de kans op complicaties groter als de behandeling wordt uitgesteld.

Ben ik te oud om mijn spataderen te laten behandelen?

Onze oudste patiënte was 90 jaar. Met een goede flebologische aanpak kunnen spataderen op elke leeftijd worden behandeld.

Ik wil mijn spataderen pas laten behandelen na mijn laatste zwangerschap. Is dit verstandig?

Spataderen hebben de neiging om zich uit te breiden. Wij raden daarom aan om 3 maanden na uw bevalling uw spataderen te laten controleren bij onze fleboloog. Onze arts zal u onderzoeken en adviseren.

Houd ik nog wel aderen over na veel spataderbehandelingen?

Onze arts spuit alleen de zieke aderen van het oppervlakkige aderstelsel weg. De gezonde aderen en het diepe aderstelsel blijven hierdoor intact.

Hoe groot is de kans dat spataderen weer terugkomen?

De spataderziekte kan terugkomen als dit een erfelijke oorzaak heeft. Wij adviseren daarom om uw benen altijd te laten controleren, zodat de fleboloog eventuele spataderen op tijd kan ontdekken en behandelen.

Ik heb mijn aderen al eens laten inspuiten. Bemoeilijkt dit de weg naar een operatie?

Mocht u in het verleden uw aderen al eens hebben laten inspuiten, dan zal dit geen invloed hebben op eventuele operaties. Geef wel tijdens het intakegesprek aan dat u uw aderen al eens heeft laten inspuiten.

Is de vloeistof die in mijn benen wordt gespoten schadelijk voor mijn lichaam?

De werkzame stoffen zijn alcohol of glycerine. Deze stoffen werken alleen op de plaats van de spataderen en komen niet terecht in andere delen van het lichaam. Daarnaast worden deze vloeistoffen wereldwijd al meer dan 50 jaar zonder problemen gebruikt.

Is het inspuiten van spataderen pijnlijk?

De meeste spataderen behandelingen zijn snel en pijnloos. Bepaalde vloeistoffen kunnen wel af en toe een kortdurend branderig gevoel geven, dat kort na de behandeling zal verdwijnen.

Kan ik mijn spataderen laten behandelen in de zomer?

In de zomer is het niet ideaal om warme verbandkousen te dragen. Verder maakt het niet uit of spataderen worden behandeld in de zomer of in de winter.

Zijn steunkousen niet alleen voor oudere mensen?

In beroepen waar veel moet worden gestaan is het gebruik van steunkousen erg normaal. Steunkousen zijn niet gebonden aan een bepaalde leeftijd.

Kan ik direct weer naar huis na de behandeling?

Wij opereren al onze patiënten poliklinisch en onder plaatselijke verdoving. Na 2 uur zijn wij klaar en bent u in staat om onze kliniek lopend te verlaten.