Lipoedeem

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Lipoedeem is een pijnlijke en chronische ziekte. Een officiële ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem). Polikliniek de Blaak heeft zich gespecialiseerd in behandeling door middel van lipoedeem liposuctie.

GO TO   TRANSLATION

Lipoedeem op benen: heupen, bovenbenen en knieën

lipoedeem

Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de benen: heupen, bovenbenen en knieën. Kenmerkend voor lipoedeem zijn de vaak dikke benen, die ook bij afvallen dik blijven. Dit heeft vaak de vorm van een (paard)rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Handen en voeten zijn echter nooit aangedaan bij lipoedeem (in tegenstelling tot lymfoedeem). Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt zich vaak lymfoedeem (vochtophoping) in een periode van vijftien jaar. Je spreekt dan van een liplymfoedeem, wat ook wel lymfolipoedeem wordt genoemd.

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de aandoening zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. Lipoedeem wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Door langdurig te veel te eten krijg je immers obesitas en dat is een ander ziektebeeld. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

Wat kan een lipoedeempatiënt doen?

Dieet van gezond en gevarieerd eten

Een dieet verhelpt lipoedeem niet, omdat overgewicht niet de oorzaak is van het probleem. Gezonde en gevarieerde voeding vermindert de klachten echter wel. Als u aankomt, kan de lipoedeem erger worden, als u afvalt kan het juist minder worden. Daarom raden we u altijd aan om een gezond dieet te volgen om de klachten te beperken.

Lipoedeem behandeling voor tijdelijke verlichting van de klachten

De patiënt kan naar de sportschool gaan of naar een fysiotherapeut voor spierkrachtoefeningen volgens de “graded activity methode”, of naar een huidtherapeut voor pneumatische compressietherapie en manuele lymfedrainage. Al deze opties geven tijdelijk verlichting van de klachten. Voor een permanente oplossing kan gekozen worden voor de door Polikliniek de Blaak ontwikkelde lipoedeem behandeling: lipoedeem liposuctie.

Gespecialiseerde polikliniek

Drs. Boonen, dr. Visser en drs. den Hengst van Polikliniek de Blaak hebben als lipoedeemarts al sinds 2005 ervaring met de behandeling van lipoedeem door middel van liposuctie. Door deze jarenlange ervaring en opgedane kennis is de behandeling steeds verder geoptimaliseerd. We behandelen dikke bovenbenen, knieën, enkels en heupen als gevolg van de vetophoping.

Lipoedeem liposuctie

De lipoedeem liposuctie van Polikliniek de Blaak moet worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Dit heeft als voordeel dat de lymfevaten niet beschadigen in tegenstelling tot een liposuctie onder narcose. De ingreep duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van het aantal te behandelen plaatsen. De verdovende vloeistof wordt via een dunne buis onderhuids ingebracht. Deze vloeistof gaat tussen de vetcellen zitten. Daarna worden de vetcellen door een canule weggezogen. Voor het beste resultaat zijn er meestal meerdere behandelingen nodig.

Resultaat na de ingreep

Na een herstelperiode van enkele weken zal de lipoedeempatiënt grote verbeteringen gaan merken. De vermoeidheid vermindert, pijnklachten verdwijnen, spierkracht neemt toe, de benen schuren niet meer tegen elkaar, er ontstaan minder snel blauwe plekken en men kan weer naar een normale winkel om kleren te kopen. De verhoudingen worden teruggebracht tot normale proporties en het zelfvertrouwen van patiënten neemt enorm toe, omdat de vetophoping verdwijnt.

Foto: Voor en na de lipoedeemliposuctie
lipoedeem voor en na liposuctiefoto

Lipoedeem klachten en herkennen

Als je benen een stuk dikker zijn dan de rest van je lichaam, dan kan het zo zijn dat je lipoedeem hebt. Drs. Boonen heeft voor patiënten die hieraan lijden de Dikke Benen Poli opgericht. Vraag een consult aan om te ontdekken of er bij jou sprake is van lipoedeem. De arts onderzoekt de vetophoping op je benen en kan de diagnose stellen. Wil je weten of het voor jou zin heeft om een consult aan te vragen? Doe dan de lipoedeem zelftest.

Wat zeggen onze klanten:

Mijn ervaring als patiënt met lipoedeem

Mijn huisarts zei: “Als je de lipoedeem wilt laten behandelen, dan zou ik je ten zeerste aanraden om naar dokter Boonen van Polikliniek De Blaak in Rotterdam te gaan.  Lees meer.

Kim na een lipoedeembehandeling
lipoedeem ervaring

 

De lipoedeemartsen bij Polikliniek de Blaak

De onderstaande lipoedeemartsen zijn gespecialiseerd in lipoedeemliposuctie:

Cosmetisch geneeskundige

drs. Boonen, Robert

Fleboloog en arts cosmetische geneeskunde

– Lipoedeemarts
– Flebologie (spataderbehandeling)
– Duplex (echo doppler)

Robert S.M. Boonen, MD, is Algemeen Directeur van Stichting Polikliniek de Blaak, gesticht in 1991.
Robert Boonen studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij heeft als student diverse stages gelopen bij buitenlandse universiteiten, waaronder Yale University in Amerika. Na zijn afstuderen is hij twee jaar werkzaam geweest als assistent-gynaecoloog, maar besloot uiteindelijk in 1991 over te stappen naar de flebologie. Zijn flebologische opleiding heeft hij genoten in Rotterdam.

In die tijd heeft hij meer dan 60.000 flebologische (spatader-)behandelingen uitgevoerd.

Nadien is hij, geïnspireerd door het esthetische succes van flebologische behandelingen, zich verder gaan specialiseren in de esthetische geneeskunde. Lipoedeem behandeling heeft zijn speciale aandacht.

Sinds 2009 is hij lid van The American College of Phlebology en het European Venous Forum.

Logo European Venous Forum

Senior Associate Editor by the Journal of Aesthetic Medicine and Dermatology (EJAMeD)

Logo Aesthetic Medicine and Dermatology

Tevens aangesloten bij:
– APF
– NVVCC
– DALA
– ELA

Zie ook: www.drsboonen.nl


DenHengst

drs. den Hengst, Chris

Dermatoloog en cosmetisch arts 
– Dermatologie
– Cosmetische chirurgie
– Lipoedeemarts

Chris den Hengst studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Na zijn opleiding tot arts werkte hij 3 jaar als ANIOS op de afdeling dermatologie van het Militair Hospitaal dr. A.Mathijssen. Zijn opleiding tot dermatoloog volgde daarop in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Hij vestigde zich daarna in Woerden als dermatoloog waar hij tot 1 januari 2018 heeft gewerkt. Daarnaast werkte hij van 1998 tot 2006 in de Velthuiskliniek in Rotterdam, vervolgens van 2006 tot 2009 al eerder bij Polikliniek de Blaak.

Van 2010 tot 2016 was hij verbonden aan het UMC Utrecht waar hij artsen in opleiding tot dermatoloog op het onderdeel dermatochirurgie les gaf. Van 2010 tot heden werkte hij tevens in de Kiewiet deJonge kliniek in Noordwijk. Binnen de dermatologie is zijn interessegebied vooral psoriasis, oncologie en dermatochirurgie.

In de cosmetische chirurgie heeft hij ruim 3000 liposucties op zijn naam waaronder die voor lipoedeem op de benen en heupen. Samen met dokter Boonen heeft hij vele buikwandcorrecties onder locale anesthesie uitgevoerd. Daarnaast heeft hij grote ervaring met ooglidcorrecties.

Binnen Polikliniek de Blaak is zijn werkterrein vooral de behandeling van lipoedeem.

Aangesloten bij:

NVVCC
NVDV
ISDS
– NVCG
– ESCS
– NLSAS

 


michel visser lipoedeem liposuctie

dr. Visser, Michel

– Cosmetische chirurgie
– Vaatchirurgie
– Lipoedeemarts

Michel Visser studeerde Geneeskunde in Leiden waar hij in 1988 cum laude afstudeerde. Hierna verrichtte hij experimenteel vaatchirurgisch promotieonderzoek. In 1992 startte hij met de opleiding tot algemeen chirurg in het LUMC te Leiden en het Haga ziekenhuis in Den Haag.  In 2000 rondde hij de tweejarige vervolgopleiding (CHIVO) in de vaatchirurgie af, eveneens in het LUMC. Vervolgens  is Dr. Visser verbonden geweest als vaatchirurg en als algemeen chirurg aan ziekenhuizen in Leiden en Amsterdam (LUMC, Alrijne ziekenhuis en OLVG). Tevens houdt hij zich sinds 2010 bezig met chirurgie en het geven van onderwijs in een klein districtsziekenhuis in Tanzania (St. Kizito Hospital, Mikumi). Sinds januari 2020 is hij als (cosmetisch) chirurg verbonden aan polikliniek de Blaak.
thin-line

Foto: Voor en na de lipoedeemliposuctie

lipoedeem liposuctie voor en na foto

De liposuctie behandeling in stappen

Hieronder hebben wij het traject beschreven van de lipoedeemliposuctie voor uw bovenbenen, heupen, knieën, armen of enkels.

Vóór de ingreep

Wanneer u besluit een liposculptuur te ondergaan moet u voor de ingreep met de arts bespreken welke medicijnen u gebruikt. U mag geen aspirine of salicylaten gebruiken. Zo nodig wordt eerst een bloedonderzoek gedaan en eventueel een hartfilmpje (E.C.G.) gemaakt, zodat de arts kan bepalen hoeveel verdovingsvloeistof er gebruikt gaat worden. Voor de lipoedeem ingreep adviseren wij u te douchen en daarna een lichte maaltijd te nemen en makkelijke kleding aan te doen. Op de dag vóór de ingreep en de dag van de ingreep mag u geen alcohol gebruiken.

liposuctie bij lipoedeem

De behandeling van lipoedeem

De ingreep duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van het aantal te behandelen plaatsen. Uw benen of heupen worden plaatselijk verdoofd. De verdovende vloeistof wordt via een dunne buis onderhuids ingebracht. Deze vloeistof gaat tussen de vetcellen zitten. Daarna worden de vetcellen door een canule weggezogen.

Na de ingreep

Na de behandeling van lipoedeem verblijft u met een nacht in een zorghotel in de regio Rotterdam. De volgende ochtend zal iemand van ons medisch team u bezoeken in het zorghotel. Direct na de behandeling krijgt u een strakke panty of korset aan. U moet de panty of het korset een week tot tien dagen laten zitten. De kosten van de kousen kunt u bij uw zorgverzekering indienen. Het is verstandig dat u na de overnachting door iemand naar huis gebracht wordt. Het is aan te raden om een paar handdoeken mee te nemen, omdat u de eerste uren na de ingreep nog wat vocht zult verliezen. Wij adviseren u minimaal tot een week na de operatie niet te werken. Wel mag u na de ingreep aan uw bovenbenen of heupen gewoon lopen en eventueel wat licht werk doen in huis. Het komt nogal eens voor dat men zich wat duizelig voelt nadat de kousen voor het eerst na de ingreep uitgaan. Vandaar dat men de kousen het best uit kan doen op bed en daarna even blijft pauzeren. Binnen 1 week en na drie maanden wordt een controle afspraak gemaakt bij de arts. Het resultaat is blijvend in die zin dat de weggenomen vetcellen niet meer terugkomen.

Overnachting in zorghotel

Na de ingreep gaat u voor een nacht naar het Zorghotel.  Hier kunt u in een veilige en comfortabele omgeving tot rust komen en herstellen van de ingreep.  Er is dag en nacht een verpleegkundige aanwezig voor de post operatieve zorg. In het hotel kunt u genieten van enkele maaltijden.  Meer informatie: Zorghotel

zorghotel kamer

Het medisch team van Polikliniek de Blaak dat zich richt op de behandeling van lipoedeem d.m.v. Vibro-liposuctie bestaat uit:

drs. R. Boonen, drs. den Hengst, dr. M. Visser en mevrouw S. Stevens (intake).

Download onze folder over liposuctie bij lipoedeem: Download folder lipoedeem.

Wat zeggen onze klanten:

Eindelijk weer fit en klachtenvrij na lipoedeem behandeling

Het resultaat van de operaties is boven verwachting. De benen zien er mooi uit en nog veel belangrijker ik ben weer klachtenvrij, heb mijn zelfvertrouwen weer terug en kan als een ander mens mijn nieuwe leven nu oppakken.  Lees meer.

Mevrouw B. de Lang na een lipoedeem behandeling
ervaring lipoedeem liposuctie

Bekijk hier een video waarin drs. Den Hengst enkele vragen over liposuctie bij lipoedeem beantwoordt:

Bekijk hier een interview met drs. Boonen over lipoedeem:

Bekijk hier een filmpje over lipoedeem behandelen met liposuctie:

Kijk deze video zonder inlog op Youtube via: Flickr – lipoedeem

Tenslotte

Op deze pagina geven wij u beknopte informatie over de ingreep vibroliposuctie bij lipoedeem. Garantie over resultaten kunt u hier dus niet aan ontlenen.

Wilt u meer weten over vibroliposuctie bij lipoedeem op uw heupen, armen, knieën, bovenbenen of enkels? Maak dan een afspraak met een van onze artsen. Zij beantwoorden graag al uw vragen.

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor een intake voor behandeling van lipoedeem: Rotterdam,  Rijswijk en Tilburg. De ingreep zelf zal in Rotterdam plaatsvinden.

Prijslijst lipoedeem liposuctie

Lipoedeembehandeling d.m.v. liposuctie

Intake Lipoedeem € 70,-
Lipoedeem behandeling onderbenen* € 4.399,-
Lipoedeem behandeling linker bovenbeen* € 4.399,-
Lipoedeem behandeling rechter bovenbeen* € 4.399,-
Lipoedeem behandeling billen* € 4.399,-
Lipoedeem behandeling van beide armen* € 3.599,-
Lipoedeem behandeling taille / buik / maag* € 4.399,-
Optioneel: aanvullende lipofilling per locatie € 1.799,-
Optioneel: aanvullende laser liposuctie € 399,-
Lipo-elastic drukkleding  € 179,-
De kosten van deze behandeling zijn tot wel 40% aftrekbaar van de belasting: Meer informatie
Informatie over betaling in termijnen

 * Inclusief 1 overnachting voor patiënt bij van der Valk Care in Rotterdam. De begeleider kan eventueel zelf bijboeken voor € 75,- extra (voor 1 overnachting, diner en ontbijt). Bij de behandelprijs is ook een GRATIS Venodermal verzorgingspakket inbegrepen.

 

Redo-operaties Voor Redo-operaties en andere operaties gelden andere prijzen voor overnachting: Indien nodig wordt hiervoor een extra tarief van € 450,- berekend voor 1 nacht bij van de Valk Care (Alleen als de arts dit nodig vindt of de patiënt zelf bij van de Valk Care wil overnachten). Als de partner/begeleider mee wil op de kamer dan betaalt deze bij de Check-Out bij van de Valk Blijdorp €75,- (dus niet bij Polikliniek de Blaak te betalen). Voor dit bedrag krijgt de partner/begeleider 1 overnachting op de kamer van de patiënt, 1 diner, 1 ontbijt en 3 drankjes.

 

Aantal behandelingen Tijdens het intake gesprek kan de arts u vertellen hoeveel behandelingen nodig zijn om 2 benen goed en adequaat te behandelen. De benen worden, afhankelijk van de ernst van de aandoening, in twee of drie keer behandeld. 

Lipoedeem is een medische indicatie waarvoor geen BTW hoeft te worden afgedragen.

    Alle patiënten die een liposuctie behandelingstraject voor lipoedeem hebben laten uitvoeren door Polikliniek de Blaak krijgen na afloop een gratis Venodermal verzorgingspakket. Het pakket bestaat uit: V1 Scrub Cream, op basis van Rijst en Eucalyptus, zorgt voor een diepe reiniging en zachte huid. De milde scrub cream stimuleert de doorbloeding van de benen stimuleert en verwijdert dode huidcellen. V2 Hypercooling Liquid op basis van Menthol en Eucalyptus verlaagt de temperatuur van uw benen met 2 – 5 graden. Het verkoelen van de benen activeert de bloedsomloop en zorgt dat afvalstoffen beter worden afgevoerd. De behandeling vermindert direct vermoeide benen en gaat zwellingen tegen. U benen voelen verfrist en ontspannen aan. V3 Wash Gel geeft een langdurig verkoelend en verkwikkend effect op uw benen. De Wash Gel heeft een bijzondere formule op basis van Olijfolie en Eucalyptus en werkt eerst als massageolie en vervolgens als wash gel. Eucalyptus zorgt voor een milde reiniging en heeft een verfrissend effect. De Olijfolie zorgt voor heerlijk gladde en gevoede benen. V4 Vitalizing Cream is een licht verkoelende en rijk voedende cream voor uw benen. De cream kan zowel 's ochtends als ’s avonds worden aangebracht op gereinigde benen om deze intensief te verzorgen. De hoge concentratie plantenextracten hebben een positieve werking op de bloedcirculatie, waardoor flebologische klachten verminderen. V6 Hypercooling Gel V6 Hypercooling Gel met Menthol en Eucalyptus heeft een instant verkoelend en verfrissend effect op de huid. Hamamelis extract kalmeert de huid en Arnica helpt de bloedcirculatie te stimuleren. De gel kan direct worden aangebracht op de huid of over een panty, zonder dat dit vlekt. V6 Hypercooling Gel geeft verlichting bij zware, vermoeide, prikkelende en rusteloze benen.
Selecteer een behandeling

Vergoeding lipoedeem behandeling

Voor de behandeling van vetophoping als gevolg van lipoedeem krijgt u geen vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Instructies voor het aantrekken van steunkousen met behulp van een butler:

Afspraak maken085 - 488 17 00

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER LIPOEDEEM BEHANDELING MIDDELS LIPOSUCTIE

Wordt de behandeling van lipoedeem middels liposuctie vergoed?

De behandeling van lipoedeem door middel van liposuctie wordt niet door de zorgverzekering vergoed.

Kan deze behandeling mijn lymfevaten beschadigen?

Polikliniek de Blaak heeft door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat deze behandelmethode de lymfevaten niet beschadigd en de kwaliteit van leven voor lipoedeempatiënten aanzienlijk verbeterd.

Hoe weet ik zeker of ik lipoedeem heb?

De lipoedeemarts van Polikliniek de Blaak zal een diagnose stellen tijdens het consult.  Je krijgt tijdens het consult ook te horen wat de mogelijkheden voor behandeling zijn. Het consult kost €50,- en het behandelplan is vrijblijvend.

Kunnen de armen ook behandeld worden?

Lipoedeem kan zich ook op de armen voordoen en dit kan ook behandeld worden door middel van liposuctie.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Tijdens het consult zal de arts een inschatting maken van hoeveel behandelingen nodig zijn om de lipoedeem optimaal te behandelen.

Komt de lipoedeem weer terug na de liposuctiebehandeling?

Het resultaat is blijvend in die zin dat de weggenomen vetcellen niet meer terugkomen.

Hoe maak ik een afspraak bij de lipoedeemarts?

Een afspraak maken voor een consult bij de lipoedeemarts kan telefonisch op tel. 085-4881700