Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping en is een pijnlijke en chronische ziekte die vooral bij vrouwen voorkomt. De symptomen en klachten komen vaak pas tot uiting aan het einde van de puberteit. Het is een bijzonder vervelende aandoening waar nog veel te weinig aandacht voor is. Helaas wordt de aandoening nog vaak gemist en niet op tijd herkend binnen de gezondheidszorg. Vaak wordt een zwelling van de benen toegeschreven aan een andere oorzaak zoals lymfoedeem of obesitas (overgewicht). Als gevolg hiervan krijgen patiënten soms niet de juiste hulp en behandelingen die niet effectief zijn.

Bij Polikliniek de Blaak hebben onze gespecialiseerde artsen al meer dan 15 jaar ervaring met de behandeling van lipoedeem. Wij hebben als doel om informatie te verschaffen over de aandoening en de klachten voor een groot deel weg te nemen door een lipoedeem liposuctie (vibroliposuctie). Deze methode geeft langdurig goede resultaten.

Snel naar:

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Lipoedeem is een pijnlijke en chronische ziekte. Een officiële ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem). Lipoedeem kan zowel in de armen als in de benen voorkomen. Polikliniek de Blaak heeft zich gespecialiseerd in behandeling door middel van lipoedeem liposuctie.

In onderstaande video interview met drs. Boonen worden veel vragen over lipoedeem beantwoord. Op de pagina kun je meer informatie rustig teruglezen.

Zelftest lipoedeem

Als je merkt dat je benen aanzienlijk dikker zijn in verhouding tot de rest van je lichaam, zou het kunnen wijzen op de aanwezigheid van lipoedeem. Voor personen die twijfelen of ze in aanmerking komen voor een consult, hebben wij een lipoedeem zelftest ontwikkeld. Deze test kan je helpen bepalen of het zinvol is om een consult aan te vragen.

Wij begrijpen hoe belangrijk het is om je gehoord en begrepen te voelen. Daarom bieden wij zorgvuldige en deskundige begeleiding in het hele proces van diagnose en behandeling. Neem de eerste stap door de zelftest te doen en ontdek of een consult bij de Dikke Benen Poli voor jou zinvol is.

Zelftest lipoedeem

Bij de Dikke Benen Poli, opgericht door Dr. Visser, Drs. Den Hengst en Drs. Boonen, begrijpen we het belang van erkenning en een persoonlijke benadering. Onze specialisten staan klaar om je te ondersteunen. Tijdens een consult kunnen wij een grondige beoordeling uitvoeren en de diagnose van lipoedeem stellen.

Lipoedeem symptomen

De aandoening lipoedeem is nog relatief onbekend, daarom kan het lastig zijn de aandoening te herkennen. Toch zijn er een aantal symptomen die wijzen op lipoedeem. We hebben de meest voorkomende symptomen voor je op een rijtje gezet.

 • Problemen beginnen aan het eind van de puberteit
 • Grote toename bij hormonale verandering (eind puberteit, zwangerschap en overgang)
 • Vooral de onderbenen, dijen, heupen en binnenkant van de knieën zijn erg gezwollen
 • De voeten zijn juist niet gezwollen
 • De benen (bovenbenen en/of onderbenen) voelen pijnlijk en gezwollen aan
 • Klachten nemen toe gedurende de dag en bij hogere temperaturen

Gevoel symptomen

Bij lipoedeem zijn er een aantal symptomen waarbij u pijn of een vervelend gevoel kunt ervaren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een zwaar gevoel in de benen
 • Pijn in de benen
 • Gewichtsproblemen zonder een specifieke oorzaak
 • Schurende huid tijdens het lopen
 • Een koud gevoel in de onderbenen, enkels en voeten

Uiterlijke symptomen

Een aantal symptomen wat betreft uiterlijk welke kunnen duiden op lipoedeem:

 • Cellulite (bobbelige structuur van de huid) bij de dijen
 • Snel blauwe plekken
 • Na een aantal jaren wordt de huid stug en onregelmatig
 • Kleding van het bovenlichaam verschilt 2 tot 3 maten met het onderlichaam
 • Geen zwelling bij de handen en voeten

Lipoedeem klachten herkennen

Als je benen een stuk dikker zijn dan de rest van je lichaam, dan kan het zo zijn dat je lipoedeem hebt. Als je vermoedt dat je lipoedeem hebt, is het raadzaam een consult aan te vragen. De arts onderzoekt de vetophoping en vetverdeling op je benen en kan de diagnose stellen. Wil je weten of het voor jou zin heeft om een consult aan te vragen? Doe dan de  lipoedeem zelftest.

Drie stadia van lipoedeem

Het begrijpen van de verschillende fasen van lipoedeem is een belangrijke stap in het omgaan met deze aandoening. Het stelt je in staat om bewust te zijn van mogelijke symptomen en om preventieve maatregelen te nemen om verdere complicaties te voorkomen. Er zijn drie stadia lipoedeem omschreven:

Fase 1: In deze fase is de huid zacht en vertoont het een structuur vergelijkbaar met cellulite, ook wel bekend als een sinaasappelhuid.

Fase 2: Naarmate lipoedeem vordert, krijgt de huid een grovere structuur en wordt deze ongelijk en hard.

Fase 3:  In deze fase vertoont de huid duidelijke verdikkingen van vetweefsel, die lijken op walnoten. Deze verdikkingen veranderen de vorm van de benen. Vaak ontwikkelt zich in deze fase ook lymfoedeem.
Lipoedeem patiënten met overgewicht hebben de neiging om daarnaast lymfoedeem te ontwikkelen terwijl bij een normaal gewicht een lipoedeem jarenlang onveranderd kan blijven.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen in fase 3 terechtkomt. Het is echter essentieel om lipoedeem in een vroeg stadium te herkennen en verdere verergering te voorkomen door een gezonde levensstijl te hanteren, steunkousen te dragen, en andere relevante maatregelen te nemen.

lipoedeem stadia

Oorzaken lipoedeem

De precieze oorzaak van lipoedeem is nog onbekend. Het is wel bekend dat hormonen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling en manifestatie van lipoedeem. Over het algemeen starten de klachten tijdens of na de puberteit. Een zwangerschap, hormoontherapie of de pre menopauze kunnen mogelijke triggers zijn of kunnen de klachten verergeren. Kenmerkend bij lipoedeem is dat vrouwen last hebben van overmatig en onevenredig verdeeld vetweefsel aan de benen. Dit is altijd aan beide benen en symmetrisch vanaf de taille tot net boven de enkels. Daarnaast spelen mogelijk ook genetische factoren een rol. Patiënten hebben dan een familiegeschiedenis van lipoedeem of soortgelijke klachten.

Lipoedeem is te behandelen

Ondanks dat lipoedeem een chronische ziekte is, is het belangrijk om lipoedeem tijdig te ontdekken. Een behandeling kan namelijk voorkomen dat lipoedeem zich verergert of dat er complicaties ontstaan. Lipoedeem kan behandeld worden door middel van liposuctie.

Lipoedeem behandeling bij Polikliniek de Blaak

Bij Polikliniek de Blaak een lipoedeem behandeling ontwikkeld, namelijk lipoedeem liposuctie. De lipoedeem liposuctie van Polikliniek de Blaak voeren we uit onder plaatselijke verdoving. Dit heeft als voordeel dat de lymfevaten niet beschadigen in tegenstelling tot een liposuctie onder narcose. De ingreep duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van het aantal te behandelen plaatsen. De verdovende vloeistof wordt via een dunne buis onderhuids ingebracht. Deze vloeistof gaat tussen de vetcellen zitten. Daarna worden de vetcellen door een canule weggezogen. Voor het beste resultaat zijn er meestal meerdere behandelingen nodig. Lees hier meer informatie over onze lipoedeem liposuctie.

Lees hier meer over de lipoedeem behandeling

Ons behandelteam

drs. R. Boonen

In 2019 is drs. Boonen als een van de eerste artsen in Nederland gecertificeerd met het profiel “arts cosmetische geneeskunde”, sindsdien mag hij daarom de titel “cosmetisch arts KNMG” voeren. Al vrij snel nadat hij zich had bekwaamd in het uitvoeren van liposucties, kwam hij in aanraking met patiënten met lipoedeem. In 2007 heeft hij onderzoek gedaan aan het Erasmus MC naar lipoedeem, waarbij hij bewezen heeft dat lymfevaten niet beschadigd worden als lipoedeem onder plaatselijke tumescente anesthesie wordt behandeld. Dit heeft geleid tot een succesvol behandelprotocol voor lipoedeempatiënten. De afgelopen tientallen jaren heeft dokter Boonen bij zowel Nederlandse als buitenlandse patiënten met lipoedeem hiermee meer dan 5.000 liposuctiebehandelingen uitgevoerd.

Lees meer

dr. M. Visser

Sinds 2020 is dokter Visser actief als chirurg voor patiënten met lipoedeem bij Polikliniek de Blaak. Hij heeft zich hier bekwaamd in de binnen de kliniek ontwikkelde liposuctiebehandeling en heeft zelf bijgedragen in de verbetering van deze methode. In de afgelopen jaren heeft drs. Visser vele chirurgische ingrepen uitgevoerd bij patiënten met lipoedeem. De mogelijkheid om bij te dragen aan vernieuwingen op het gebied van lipoedeem behandeling vindt dokter Visser een uitdaging. “Hoewel de aandoening heel vaak voor komt, krijgt lipoedeem nog maar sinds kort de aandacht die het verdient. Het is mijn passie om bij te dragen aan de algemene kennis van deze aandoening en in het bijzonder de verbetering van de liposuctiebehandeling.

Lees meer

Resultaat van de behandeling

De meerderheid van de patiënten met lipoedeem die behandeld zijn door drs. Boonen en een vibroliposuctie hebben ondergaan, hebben positieve resultaten ervaren na de ingreep. Naast het zichtbare effect van slankere benen, ervaren zij ook een gevoel van bevrijding. Het bewegen gaat veel gemakkelijker. De dijen schuren niet of minder tegen elkaar en je kunt bijvoorbeeld weer laarzen dragen die vroeger niet meer over je enkels pasten. De effecten van de behandelingen zijn blijvend.

Lees meer persoonlijke verhalen op onze testimonial pagina.

Wat zeggen onze klanten:

Mijn ervaring als patiënt met lipoedeem

Mijn huisarts zei: “Als je de lipoedeem wilt laten behandelen, dan zou ik je ten zeerste aanraden om naar dokter Boonen van Polikliniek De Blaak in Rotterdam te gaan.  Lees meer.
Kim na een lipoedeembehandeling
lipoedeem ervaring

Wat kan een lipoedeem patiënt zelf doen?

Dieet van gezond en gevarieerd eten

Een dieet verhelpt lipoedeem niet, omdat een toename in gewicht of overgewicht niet de oorzaak is van het probleem. Gezonde en gevarieerde voeding vermindert de klachten echter wel. Als u aankomt, kan lipoedeem erger worden, als u afvalt kan het juist minder worden. Daarom raden we u altijd aan om een gezond dieet te volgen met gevarieerde voeding om op deze manier de klachten te beperken.

Lipoedeem behandeling voor tijdelijke verlichting van klachten

De patiënt kan naar de sportschool gaan of naar een fysiotherapeut voor spierkrachtoefeningen volgens de “graded activity methode”, of naar een huidtherapeut voor pneumatische compressietherapie en manuele lymfedrainage. Al deze opties geven tijdelijk verlichting van de klachten. Voor een permanente oplossing kan gekozen worden voor de door Polikliniek de Blaak ontwikkelde lipoedeem behandeling: lipoedeem liposuctie.

Veelgestelde vragen over Lipoedeem behandeling middels liposuctie

Wordt de behandeling van lipoedeem door liposuctie vergoed?

De behandeling van lipoedeem door middel van liposuctie wordt niet door de zorgverzekering vergoed.

Kan deze behandeling mijn lymfevaten beschadigen?

Polikliniek de Blaak heeft door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat deze behandelmethode de lymfevaten niet beschadigd en de kwaliteit van leven voor lipoedeem patiënten aanzienlijk verbeterd.

Hoe weet ik zeker of ik lipoedeem heb?

De lipoedeem arts van Polikliniek de Blaak zal een diagnose stellen tijdens het consult.  Je krijgt tijdens het consult ook te horen wat de mogelijkheden voor behandeling zijn. Het consult kost € 50,- en het behandelplan is vrijblijvend.

Om te bepalen of het voor jou zin heeft om een consult aan te vragen kun je eerst de lipoedeem zelftest doen.

Kunnen de armen ook behandeld worden?

Lipoedeem kan zich ook op de armen voordoen en dit kan ook behandeld worden door middel van liposuctie.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Dit hangt af van verschillende persoonlijke factoren en plaats van behandelen. Tijdens het consult zal de arts een inschatting maken van hoeveel behandelingen nodig zijn om de lipoedeem optimaal te behandelen.

Komt de lipoedeem weer terug na de liposuctie behandeling?

Het resultaat is blijvend in die zin dat de weggenomen vetcellen niet meer terugkomen.

Hoe maak ik een afspraak bij de lipoedeem arts?

Een afspraak maken voor een consult bij de lipoedeem arts kan telefonisch op tel. 085-4881700.

Meer informatie voor zorgprofessionals

Wij vinden het belangrijk dat de aandoening zo goed mogelijk herkent wordt binnen de gezondheidszorg. Ben je een zorgprofessional en zoek je meer informatie over lipoedeem? Dan verwijzen we je graag naar onze pagina, kenniscentrum lipoedeem.

Je kunt als patiënt ook meer specialistische informatie lezen over de aandoening, mocht je na het lezen van deze pagina behoefte hebben aanvullende informatie.

Nog meer weten over lipoedeem?

Wilt u nog meer weten over lipoedeem bekijk dan ook onze blogs:

Wat is het verschil tussen lipoedeem en lymfoedeem?

Diagnose lipoedeem vaak gemist