Lipoedeem

Snel naar:

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Lipoedeem is een pijnlijke en chronische ziekte. Een officiële ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem). Lipoedeem kan zowel in de armen als in de benen voorkomen. Polikliniek de Blaak heeft zich gespecialiseerd in behandeling door middel van lipoedeem liposuctie.

Hoe is lipoedeem te herkennen?

De aandoening lipoedeem is nog relatief onbekend, daarom kan het lastig zijn de aandoening te herkennen. Toch zijn er een aantal symptomen die wijzen op lipoedeem. We hebben de meest voorkomende symptomen voor u op een rijtje gezet.

Gevoelssymptomen

Bij lipoedeem zijn er een aantal symptomen waarbij u pijn of een vervelend gevoel kunt ervaren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een zwaar gevoel in de benen
  • Pijn in de benen
  • Gewichtsproblemen zonder een specifieke oorzaak
  • Schurende huid tijdens het lopen
  • Een koud gevoel in de onderbenen, enkels en voeten

Uiterlijke symptomen

Een aantal symptomen wat betreft uiterlijk welke kunnen duiden op lipoedeem:

  • Cellulitis
  • Snel blauwe plekken
  • Kleding van het bovenlichaam verschilt 2 tot 3 maten met het onderlichaam
  • Geen zwelling bij de handen en voeten

Oorzaken lipoedeem

De precieze oorzaak van lipoedeem is nog onbekend. Het is wel bekend dat hormonen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling en manifestatie van lipoedeem. Over het algemeen starten de klachten tijdens of na de puberteit. Een zwangerschap, hormoontherapie of de pre menopauze kunnen mogelijke triggers zijn of kunnen de klachten verergeren.
Kenmerkend bij lipoedeem is dat vrouwen last hebben van overmatig en onevenredig verdeeld vetweefsel aan de benen. Dit is altijd aan beide benen en symmetrisch vanaf de taille tot net boven de enkels. Daarnaast spelen mogelijk ook genetische factoren een rol. Patiënten hebben dan een familiegeschiedenis van lipoedeem of soortgelijke klachten.

Lipoedeem is te behandelen

Ondanks dat lipoedeem een chronische ziekte is, is het belangrijk om lipoedeem tijdig te ontdekken. Een behandeling kan namelijk voorkomen dat lipoedeem zich verergert of dat er complicaties ontstaan. Lipoedeem kan behandeld worden door middel van liposuctie.

Wat kan een lipoedeempatiënt doen?

Dieet van gezond en gevarieerd eten

Een dieet verhelpt lipoedeem niet, omdat overgewicht niet de oorzaak is van het probleem. Gezonde en gevarieerde voeding vermindert de klachten echter wel. Als u aankomt, kan de lipoedeem erger worden, als u afvalt kan het juist minder worden. Daarom raden we u altijd aan om een gezond dieet te volgen om de klachten te beperken.

Lipoedeem behandeling voor tijdelijke verlichting van klachten

De patiënt kan naar de sportschool gaan of naar een fysiotherapeut voor spierkrachtoefeningen volgens de “graded activity methode”, of naar een huidtherapeut voor pneumatische compressietherapie en manuele lymfedrainage. Al deze opties geven tijdelijk verlichting van de klachten. Voor een permanente oplossing kan gekozen worden voor de door Polikliniek de Blaak ontwikkelde lipoedeem behandeling: lipoedeem liposuctie.

Lipoedeem klachten en herkennen

Als je benen een stuk dikker zijn dan de rest van je lichaam, dan kan het zo zijn dat je lipoedeem hebt. Drs. Boonen heeft voor patiënten die hieraan lijden de Dikke Benen Poli opgericht. Vraag een consult aan om te ontdekken of er bij jou sprake is van lipoedeem. De arts onderzoekt de vetophoping op je benen en kan de diagnose stellen. Wil je weten of het voor jou zin heeft om een consult aan te vragen? Doe dan de lipoedeem zelftest.

Wat zeggen onze klanten:

Mijn ervaring als patiënt met lipoedeem

Mijn huisarts zei: “Als je de lipoedeem wilt laten behandelen, dan zou ik je ten zeerste aanraden om naar dokter Boonen van Polikliniek De Blaak in Rotterdam te gaan.  Lees meer.

Kim na een lipoedeembehandeling
lipoedeem ervaring

Lipoedeem behandeling bij Polikliniek de Blaak

Zoals gezegd hebben we bij Polikliniek de Blaak een lipoedeem behandeling ontwikkeld, namelijk lipoedeem liposuctie. De lipoedeem liposuctie van Polikliniek de Blaak voeren we uit onder plaatselijke verdoving. Dit heeft als voordeel dat de lymfevaten niet beschadigen in tegenstelling tot een liposuctie onder narcose. De ingreep duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van het aantal te behandelen plaatsen. De verdovende vloeistof wordt via een dunne buis onderhuids ingebracht. Deze vloeistof gaat tussen de vetcellen zitten. Daarna worden de vetcellen door een canule weggezogen. Voor het beste resultaat zijn er meestal meerdere behandelingen nodig. Lees hier meer over onze lipoedeem liposuctie.

Veelgestelde vragen over Lipoedeem behandeling middels liposuctie

Wordt de behandeling van lipoedeem middels liposuctie vergoed?

De behandeling van lipoedeem door middel van liposuctie wordt niet door de zorgverzekering vergoed.

Kan deze behandeling mijn lymfevaten beschadigen?

Polikliniek de Blaak heeft door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat deze behandelmethode de lymfevaten niet beschadigd en de kwaliteit van leven voor lipoedeempatiënten aanzienlijk verbeterd.

Hoe weet ik zeker of ik lipoedeem heb?

De lipoedeemarts van Polikliniek de Blaak zal een diagnose stellen tijdens het consult.  Je krijgt tijdens het consult ook te horen wat de mogelijkheden voor behandeling zijn. Het consult kost €50,- en het behandelplan is vrijblijvend.

Kunnen de armen ook behandeld worden?

Lipoedeem kan zich ook op de armen voordoen en dit kan ook behandeld worden door middel van liposuctie.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Tijdens het consult zal de arts een inschatting maken van hoeveel behandelingen nodig zijn om de lipoedeem optimaal te behandelen.

Komt de lipoedeem weer terug na de liposuctiebehandeling?

Het resultaat is blijvend in die zin dat de weggenomen vetcellen niet meer terugkomen.

Hoe maak ik een afspraak bij de lipoedeemarts?

Een afspraak maken voor een consult bij de lipoedeemarts kan telefonisch op tel. 085-4881700

Nog meer weten over lipoedeem?

Wilt u nog meer weten over lipoedeem bekijk dan ook onze blogs:

Wat is het verschil tussen lipoedeem en lymfoedeem?

Diagnose lipoedeem vaak gemist