Anale abcessen en fistels

Oorzaak abces anus

Rond de anus liggen kliertjes in het slijmvlies om de uitgang te smeren. Als deze verstopt raken, ontstaat er eerst een klierontsteking (cryptitis) en vervolgens een abces. Indien dit niet tijdig wordt behandeld, zal de etter spontaan een uitweg zoeken en uiteindelijk doorbreken aan de huid of in de darm (een fistel). Dit kan dan een ingewikkeld traject nalaten tussen de sluitspieren en moet ten allen tijde worden vermeden. Door tijdig de aambeien te behandelen kan dikwijls een cryptitis, en bij uitbreiding een abces, vermeden worden: dus beter voorkomen dan het risico te lopen op een mogelijk fistelvorming.

Klachten

Een pijnlijke zwelling met discrete roodheid in de buurt van de anus, dikwijls met algemeen onwelzijn en koorts, zijn de eerste tekens van een beginnend abces. Polikliniek de Blaak is gespecialiseerd in het behandelen van aambeien en anale abcessen en fistels.

Behandeling anale abcessen en fistels

De proctoloog kan dit nog eenvoudig draineren met een kleine incisie en zal dan later eventueel zoeken naar een mogelijke fistelgang. Een fistel wordt meestal vermoed wanneer er een pijnloze, slecht ruikende afscheiding is die tekent op het ondergoed. En soms kan men de uitwendige opening aan de huid zien. Deze fistels dienen afzonderlijk behandeld te worden, bij voorkeur met de “tresmethode” (hierbij wordt een draadje door het traject heen gelegd en dit wordt na enkele weken spontaan afgestoten). Een ziekenhuisopname is meestal overbodig.

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor behandeling van aambeien, anale abcessen, anale trombose, jeuk, fissuren en fistels: Tilburg, Rijswijk en Rotterdam.

Alles over aambeien

Afspraak maken085 - 488 17 00
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.