Spataderen en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt de hoeveelheid bloed in het lichaam een stuk groter. Dit moet allemaal extra rondgepompt worden. Daarnaast verandert de hormoonspiegel en kunnen de bloedvatwanden verslappen. Ook de kans op trombose tijdens de zwangerschap is groter. Tenslotte kan ook een groeiende baarmoeder de terugstroom van bloed uit de benen naar het hart in de weg zitten. Dit zijn allemaal redenen waardoor de kans op spataderen tijdens de zwangerschap groter wordt.

Wachten tot na de laatste zwangerschap?

Het is niet verstandig te wachten met de behandeling van spataderen tot na uw laatste zwangerschap. Hoe eerder u de behandeling laat uitvoeren hoe beter het resultaat en hoe kleiner de kans op complicaties. Zonder behandeling kunnen de zieke aderen ook de gezonde aderen aantasten. Vanaf 6 maanden na de bevalling raden wij u aan om een controle te laten uitvoeren.

Het is altijd goed om wat extra oefeningen te doen om de bloedsomloop wat extra op gang te helpen. Klik op oefeningen voor een overzicht van de oefeningen.

Naast spataderen zijn aambeien ook een veel voorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap. Klik op aambeien en zwangerschap voor meer informatie.

Array