Cellulite

Heeft u last van putjes en bobbeltjes in uw huid die zorgen voor onregelmatigheid in uw huidstructuur op uw benen, billen en/of armen? Dan is er een kans dat u cellulite heeft. Maar wat is cellulite eigenlijk? Wat is de oorzaak ervan en is er een behandeling voor? Dit en meer vertellen onze specialisten van Polikliniek de Blaak u graag.

Wat is cellulite?

Cellulite (ook wel sinaasappelhuid genoemd) is een onregelmatigheid in de huid, zoals bobbeltjes en putjes. De oorzaak is een toename van het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel, waardoor de bloedcirculatie uit balans raakt. De extra vetcellen maken het de bloedvaten in het bindweefsel moeilijk om voldoende vet, vocht en afvalstoffen af te voeren en zuurstof aan te voeren. Het bindweefsel raakt daardoor minder soepel, wat een onregelmatige structuur in de huid veroorzaakt. Cellulite komt het vaakst voor op de (boven)benen, billen en armen en is niet te behandelen met medicatie. Een gezonde levensstijl is wel een manier om cellulite te voorkomen en te verminderen. Eet gezond, gevarieerd en niet teveel. Zorg daarnaast voor voldoende beweging door bijvoorbeeld te wandelen, te fietsen of te lopen. Dit stimuleert de bloedcirculatie. Bindweefselmassages zijn ook een manier om cellulite te verminderen.

cellulite benen

Waarom de benaming sinaasappelhuid?

Cellulite krijgt vaak de benaming sinaasappelhuid. Omdat cellulite kuiltjes en/of putjes in de huid veroorzaakt, vergelijken mensen dit vaak met de buitenkant van een sinaasappel. Deze heeft namelijk dezelfde putjes en kuiltjes.

Het verschil tussen cellulite en cellulitis

Cellulitis gebruiken mensen vaak als term om cellulite aan te duiden. Hoewel de woorden bijna identiek zijn, is er een duidelijk onderscheid tussen de twee. Waar cellulite een cosmetische aandoening is, is Cellulitis een medische aandoening. De oorzaak van Cellulitis zijn bacteriën die de huid binnenkomen via een wondje of een beschadigde huid door bijvoorbeeld eczeem of schimmel. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel met een onregelmatige huid als gevolg. Bij cellulitis kan uw huid door de ontsteking naast bobbelig (sinaasappelhuid) ook rood en geïrriteerd ogen. Andere klachten van Cellulitis zijn koude rillingen en een warme huid. Cellulitis is in veel gevallen te behandelen met antibiotica, cellulite niet.

Cellulite en lipoedeem

Cellulite kan één van de uiterlijke symptomen van lipoedeem zijn. Lipoedeem is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Het veroorzaakt een onderhuidse vet- en vochtophoping, en het vermindert de afvoer van vocht via de lymfvaten. Lipoedeem komt zowel in de armen als in de benen voor. Hoewel er voor deze ziekte nog geen medicijn is uitgevonden, is het wel belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.

Alles over lipoedeem

Lipoedeem vaststellen

Heeft u last cellulite en wilt u weten of het lipoedeem is? Zet de eerste stap door onze korte lipoedeem zelftest in te vullen en kom erachter of het aanvragen van een consult bij onze kliniek zinvol is.

Neem bij vragen over lipoedeem contact op met onze polikliniek via de onderstaande buttons of vul het contactformulier in. We beantwoorden uw vragen graag.

Array Array
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.