Ouderdomsvlekken

ouderdomsvlekken handen behandelen

Bij het ouder worden verouderd de huid mee. Zeker de huid die veel in de zon is geweest kan pigmentafwijkingen gaan vertonen zoals:

– bruine vlekken ter hoogte van het gelaat (seniele naevi)
– bruine ouderdomsvlekken op de handruggen (lentigo)

De mate waarin iemand last krijgt, hangt af van erfelijke factoren en vooral ook de mate van zonlichtexpositie oftewel blootstelling aan zonlicht. Vooral bij beschadiging door zonlicht (solaire degeneratie) noemen we de huidleasies keratosis actinica. Er treedt door zonlicht een verstoring op in de normale groei van de basale laag van de opperhuid (epidermis) waardoor er roodheid en abnormale verhoorning optreedt. Ouderdomsvlekken (lentigo) worden vanwege de kleur ook vaak ‘levervlekken’ genoemd. Het is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die soms als cosmetisch storend wordt ervaren.

Foto Ouderdomsvlekken (Lentigo)

Behandeling

Bij Polikliniek de Blaak kunnen ouderdomsvlekken op een veilige manier en met succes opgebleekt worden. Voor het behandelen hiervan wordt met name cryospray gebruikt. Hierbij wordt met stikstof (-196°C) de bovenste laag van de huid (de opperhuid) bevroren, waarna er een rode plek ontstaat, soms met een korstje. De roodheid verdwijnt geleidelijk en het eventuele korstje valt er t.z.t. vanzelf vanaf. Het is onverstandig om ’s zomers deze behandeling uit te voeren i.v.m. mogelijke zonbeschadiging ter plaatse van de behandelde huid en het optreden van averechtse hyperpigmentatie.

Bekijk hier een filmpje over behandeling van ouderdomsvlekken:

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor behandeling van ouderdomsvlekken: Tilburg, Rotterdam en Rijswijk.

Afspraak maken085 - 488 17 00
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.