Ouderdomsvlekken

ouderdomsvlekken handen behandelen

Bij het ouder worden verouderd de huid mee. Zeker de huid die veel in de zon is geweest kan pigmentafwijkingen gaan vertonen zoals:

– bruine vlekken ter hoogte van het gelaat (seniele naevi)
– bruine ouderdomsvlekken op de handruggen (lentigo)

De mate waarin iemand last krijgt, hangt af van erfelijke factoren en vooral ook de mate van zonlichtexpositie oftewel blootstelling aan zonlicht. Vooral bij beschadiging door zonlicht (solaire degeneratie) noemen we de huidleasies keratosis actinica. Er treedt door zonlicht een verstoring op in de normale groei van de basale laag van de opperhuid (epidermis) waardoor er roodheid en abnormale verhoorning optreedt. Ouderdomsvlekken (lentigo) worden vanwege de kleur ook vaak ‘levervlekken’ genoemd. Het is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die soms als cosmetisch storend wordt ervaren.

Foto Ouderdomsvlekken (Lentigo)

Behandeling

Bij Polikliniek de Blaak kunnen ouderdomsvlekken op een veilige manier behandeld worden. Voor het behandelen hiervan wordt met name cryospray gebruikt. Hierbij wordt met stikstof (-196°C) de bovenste laag van de huid (de opperhuid) bevroren, waarna er een rode plek ontstaat, soms met een korstje. De roodheid verdwijnt geleidelijk en het eventuele korstje valt er t.z.t. vanzelf vanaf. We behalen meestal mooie resultaten met deze behandeling maar we kunnen geen garantie geven op succes.

Zonbeschadiging

Het is onverstandig om ’s zomers deze behandeling uit te voeren i.v.m. mogelijke zonbeschadiging ter plaatse van de behandelde huid en het optreden van averechtse hyperpigmentatie. Ouderdomsvlekken zijn vaak een gevolg van een teveel aan onbeschermde blootstelling aan de zon. Met goed en regelmatig insmeren met spf zonnebrandcrème voorkom je het ontstaan van deze vlekken.

Bekijk hier een filmpje over behandeling van ouderdomsvlekken:

Wat zeggen onze klanten

Wat zeggen onze klanten

Ik stoorde mij aan de ouderdomsvlekken in mijn gezicht en wilde daar iets aan laten doen. Van mijn huisarts kreeg ik een verwijsbriefje voor een dermatoloog en een kennis van mij raadde mij aan om naar Polikliniek de Blaak te gaan. Een goede tip want de manier van werken van dermatoloog Lanjouw bevalt mij uitstekend. Een vriendelijke arts die goed luistert en ook echt iets met mijn wensen doet. Zo wilde ik een bepaalde zalf niet gebruiken omdat ik daar een erg droge huid van krijg. Dr. Lanjouw heeft toen het behandelplan aangepast en de zalf die ik nu gebruik is prima. Daarnaast kreeg ik goede instructies voor de manier van smeren. Het resultaat is een mooie egale huid zonder ouderdomsvlekken. Ik kan nu langzaam aan de kuur afbouwen.

Mevrouw Trochowska

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor behandeling van ouderdomsvlekken: Tilburg, Rotterdam en Rijswijk.

Een consult en behandeling bij onze dermatoloog valt onder verzekerde zorg met een verwijsbrief van jouw huisarts. De tarieven voor dermatologie verschillen per zorgverzekering en kun je vooraf bij jouw eigen zorgverzekeraar opvragen.

Voor een cosmetische ingreep (zoals shave, coagulatie of cryotherapie) brengen wij € 150,- in rekening (naast de consult kosten). Uiteraard wordt dit tijdens het consult met je besproken.

Array Array
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.