Gynaecomastie: borstvorming bij mannen

Borstvorming bij mannen noemen we gynaecomastie. Voor mannen bij wie zich behoorlijk grote borsten ontwikkelen is het heel vervelend en het wekt vaak een gevoel van schaamte op. Gelukkig is dit probleem in de meeste gevallen te behandelen. Voor de behandeling van gynaecomastie maakt u een afspraak bij Polikliniek de Blaak.

Array

Direct naar:

Wat is gynaecomastie?

Gynaecomastie is borstgroei bij mannen. Dit kan zowel bij een als beide borsten voorkomen. Borstvorming is voor baby’s, pubers en mannen ouder dan 50 jaar onschuldig en natuurlijk. Wanneer u niet binnen deze groepen valt, kan er een andere oorzaak zijn voor de borstgroei.

Behandeling van borstvorming bij mannen

Als er sprake is van fysiologische gynaecomastie is er geen behandeling nodig, dit verdwijnt vanzelf. Bij niet-fysiologische gynaecomastie is het behandelplan afhankelijk van de oorzaak. Indien de borstgroei bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door medicijngebruik kijken we of we dit medicijn kunnen vervangen of het gebruik ervan kunnen stoppen. Maak een afspraak om samen met ons een behandelplan op te stellen.

Indien een ingreep nodig is, voeren we deze ingreep bij Polikliniek de Blaak uit onder plaatselijke verdoving. Tijdens de ingreep wordt door de arts bepaald of overtollig klierweefsel moet worden verwijderd. Zoals gebruikelijk is wanneer weefsel bij een operatie wordt verwijderd, wordt het klierweefsel voor (histologisch) onderzoek opgestuurd naar een laboratorium voor Pathologie. Dit onderzoek is bij de prijs inbegrepen.  Deze ingreep levert enorme contourverbeteringen op en de borstkas krijgt weer zijn mannelijke verhoudingen terug. Na de ingreep gaat u een nacht naar het zorghotel in Rotterdam. De overnachting is op basis van medium-care. De kosten van de overnachting zijn bij de prijs inbegrepen. Na de ingreep doet u enkele dagen rustig aan voor het mooiste resultaat.

Voor-en-na-foto’s behandeling gynaecomastie

gynaecomastie voor en na foto

foto: voor en na behandeling gynaecomastie

Kosten gynaecomastie behandeling

De kosten van deze ingreep bedragen € 3.835,- (inclusief eventueel pathologisch anatomisch onderzoek. De prijs is inclusief overnachting in het Zorghotel en drukkleding.). De intake kost € 55,-.

Informatie over betaling in termijnen

Array

Verschillende vormen gynaecomastie

Gynaecomastie is er in drie vormen; de fysiologische vorm, de niet-fysiologische vorm en de vorm waarbij geen duidelijke oorzaak is.

Fysiologische gynaecomastie

Elke baby heeft achter de tepel kleine klierschijfjes. Deze klierschijfjes verdwijnen bij jongens in de kindertijd. Bij meisjes blijven deze bestaan en in de puberteit groeien ze onder invloed van hormonen uit tot borsten. Het komt bij jongens in de puberteit ook regelmatig voor dat de borstklieren gaan opzwellen. Dit is vaak van korte duur, maar het kan ook voorkomen dat de zwelling langer dan drie jaar blijft bestaan. Voor zowel baby’s als jongens in de puberteit is deze zwelling fysiologisch. Als de man de 50 jaar passeert is het ook mogelijk dat er borstvorming ontstaat. Ook dit is fysiologisch en dus niets om u druk over te maken.

Niet-fysiologische gynaecomastie

Naast de natuurlijke oorzaken voor het ontstaan van borstgroei bij mannen zijn er andere oorzaken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Als bijwerking van medicijnen zoals hartmedicijnen, anabole steroïden en prednison.
  • Als reactie op stofwisselingsveranderingen door lever- of nierziekte.
  • Bij hormoonproducerende gezwellen in de zaadbal of luchtwegen.
  • Bij de verandering van de hormoonspiegel door stress of hormoonpillen.

Naast fysiologische en niet-fysiologische gynaecomastie bestaat er nog pseudo-gynaecomastie. Hierbij is de zwelling veroorzaakt door vetafzetting en is de borstklier zelf niet gezwollen.

Geen oorzaak voor de gynaecomastie

Er is niet altijd een logische oorzaak voor het ontstaan van borstgroei bij mannen. In dit geval kunnen we de gynaecomastie behandelen door middel van een operatie.

De behandelende artsen

Drs. Andreas Versteeg

Drs. Andreas Versteeg heeft in 2019 aan de Katholieke Universiteit van Leuven zijn geneeskunde diploma behaald. Zijn chirurgische expertise is breed; naast onderzoek bij cardio thoracale chirurgie heeft drs. Versteeg in o.a de Filipijnen en meerdere Nederlandse ziekenhuizen ervaring opgedaan. Bij Signé Clinics en Polikliniek de Blaak specialiseert hij zich in...

Lees meer

dr. M. Visser

Chirurg Lipoedeembehandeling Cosmetisch chirurg Visser, M.J.T. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering Verleden Michel Visser studeerde Geneeskunde in Leiden, waar hij in 1988 cum laude afstudeerde. Hierna verrichtte hij experimenteel vaatchirurgisch promotieonderzoek. In 1992 startte hij met de opleiding tot algemeen chirurg in het LUMC...

Lees meer

drs. R.S.M. Boonen

Fleboloog en cosmetische arts KNMG Flebologie (spataderbehandeling) Duplex (echo doppler) Lipoedeembehandeling Robert S.M. Boonen, MD, is Algemeen Directeur van Stichting Polikliniek de Blaak, opgericht in 1991. Verleden Drs R.S.M. Boonen studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij heeft als student diverse stages gelopen bij buitenlandse universiteiten, waaronder Yale University...

Lees meer

Plan een eerste consult

Tijdens dit consult stellen we het type gynaecomastie vast en stellen we een behandelplan op. U kunt bij onze vestigingen in Rotterdam, Tilburg en Rijswijk terecht voor de behandeling van gynaecomastie.

Array

gynaecomastie

foto: voor en na behandeling gynaecomastie