Borstverkleining

Heeft u grote, zware of slappe borsten en brengt dit ongemak en onzekerheid met zich mee? Dan biedt een borstverkleining door middel van vibro-liposculptuur wellicht uitkomst. Door het verkleinen van de borsten vermindert u last van lichamelijke klachten, zoals rug-, nek- en schouderpijn. Tijdens een uitgebreid consult neemt de behandelend arts u stap voor stap mee in het proces van de behandeling en spreekt u uw wensen uit.

Een afspraak maken of contact opnemen voor meer informatie doet u eenvoudig via de onderstaande buttons.

borstverkleining

Wanneer een borstverkleining?

Grote, zware of hangende borsten kunnen lichamelijke en psychische klachten geven. Patiënten die een borstverkleining ondergaan doen dit veelal niet uit cosmetische overwegingen, maar omdat ze in het dagelijks leven belemmering ondervinden van hun borsten. Een borstverkleining is een goede oplossing wanneer:

 • de huid onder de borsten snel smet;
 • het gewicht van de borsten zorgt voor pijnlijke schouders, een zere rug en/of hals;
 • u hinder ondervindt tijdens het sporten;
 • de strakke behabandjes zorgen voor huidirritatie.

Borstverkleining bij mannen: Gynaecomastie

Een borstverkleining komt niet alleen bij vrouwen voor. Ook mannen kampen soms met borstvorming die een gevoel van schaamte opwekt. Wij onderscheiden hierbij twee soorten borstvorming bij mannen: lichamelijke en niet-lichamelijke gynaecomastie.

Voor meer informatie lees de pagina: gynaecomastie

Lichamelijke borstvorming bij mannen

Tijdens de kindertijd van een man verdwijnen in de meeste gevallen de klierschijven. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij de klierschijf niet verdwijnt. Naarmate de man in de pubertijd komt, groeit de schrijf waardoor er borstvorming ontstaat aan een borst of aan allebei de borsten. Vaak is deze zwelling van de borst(en) tijdelijk, maar het komt ook voor dat deze blijft.

Een andere lichamelijke oorzaak is pseudo-gynaecomastie. Hierbij ontstaat de borstgroei niet door een groeiende klierschijf, maar door een vetophoping in de borst. In beide gevallen kan een borstverkleining uitkomst bieden.

Niet-lichamelijke gynaecomastie

Borstvorming bij mannen kan ook niet-lichamelijke oorzaken hebben. Zo ontstaat gynaecomastie onder andere door:

 • het gebruik van anabolen;
 • als bijwerking van medicijngebruik;
 • stofwisselingsveranderingen bij lever- of nierziekte;
 • het gebruik van cannabis.

Indien de borstvorming ontstaat door een van bovengenoemde oorzaken, wordt er voorafgaand aan de borstverkleining een onderzoek uitgevoerd om te kijken of de ingreep geschikt is.

Een borstverkleining zonder littekens

Een borstverkleining bij vrouwen voeren we uit door middel van  de klassieke methode of de tumescente liposuctie-techniek. De klassieke methode is een zware operatieve ingreep onder algehele narcose. Omdat er nogal wat nadelen zitten aan deze methode biedt Polikliniek de Blaak een borstverkleining middels tumescente liposuctie aan.

De voordelen van een borstverkleining door middel van tumescente liposuctie:

 • Geen littekens na de ingreep.
 • Plaatselijke verdoving, geen narcose.
 • Sneller herstel van de operatie.
 • Minder post operatieve pijn.
 • Minder kans op complicaties of klachten na de ingreep.
 • Direct klachtenverlichting met een natuurlijk resultaat.
 • Borsten voelen normaal aan.
 • Lagere kosten van de ingreep.

De tumescente liposuctie is een goed en veilig alternatief voor de klassieke borstverkleining. Een nadeel van de methode is dat er vooraf niet exact is in te schatten hoeveel vet er verwijderd kan worden en hoe groot de reductie dus uiteindelijk zal zijn. De ervaring leert dat een vermindering van 2 tot 3 cup maten realistisch is.  Meestal bestaat de vrouwenborst voor 50% uit vet en dit kan voor een groot deel verwijderd worden tijdens de ingreep. Een reductie van de borsten van tussen de 30 en 50% is haalbaar. Met een MRI-scan stellen we de verhouding tussen klierweefsel en vetweefsel vast. Alleen als de borsten voornamelijk uit klierweefsel bestaan is een minder resultaat te verwachten. Bij de ingreep worden 2 kleine sneeën bij de borstplooi gemaakt waardoor er geen littekens achterblijven. U blijft gevoel in de tepels houden en borstvoeding blijft mogelijk. Daarnaast blijft de eigen borstvorm behouden, waardoor uw borsten er na de ingreep mooi en natuurlijk uitzien.

Borstverkleining moet niet worden verward met een borstlift. Wanneer de borsten te slap zijn wordt een  borstlift uitgevoerd. De overtollige huid wordt hierbij chirurgisch verwijderd. Een liposuctie van de borsten wordt uitgevoerd om het volume van de borst te verminderen, zodat de borsten minder zwaar worden.  De borsten worden niet slap na een liposuctie, omdat er naast volume vermindering ook een lichte borstlift wordt uitgevoerd, waardoor de vorm van de borst behouden blijft, maar alleen de cup maat vermindert.

Het resultaat van een borstverkleining

Na de borstverkleining duurt het nog zeker 6 maanden tot een jaar voordat de borsten hun definitieve vorm hebben. Onze artsen werken met de nodige precisie voor een mooi resultaat. Bij een borstverkleining door middel van vibro-liposculptuur heeft u, in tegenstelling tot een klassieke borstverkleining, geen grote littekens na de ingreep. Houdt er rekening mee dat absolute symmetrie niet altijd haalbaar is.

Kan de borst na de behandeling nog groeien?

Een veelgestelde vraag is of de borsten na de behandeling nog kunnen groeien. Het antwoord hierop is: ja, het is mogelijk, maar hangt af van een aantal factoren. Doordat de borst voornamelijk bestaat uit vet kan de borst groeien wanneer u in gewicht aankomt. Ook een zwangerschap kan leiden tot de groei van de borsten na een borstverkleining. De weggenomen vetcellen komen uiteraard niet terug.

Hoeveel kost een borstverkleining

Tijdens het consult stellen de artsen een op maat gemaakt behandelplan op. Aan de hand hiervan ontvangt u een kostenindicatie om verrassingen te voorkomen. In onderstaand schema vindt u een overzicht van de tarieven van een borstverkleining.

Consult  € 55,-
Borstverkleining d.m.v. liposculptuur, incl. een overnachting in het Zorghotel * € 4.210,-
Gynaecomastie correctie, inclusief eventueel pathologisch anatomisch onderzoek.  De prijs is inclusief overnachting in het Zorghotel en drukkleding. € 4.210,-
* Bij een borstverkleining voor vrouwen tot 30 jaar is vooraf een MRI nodig. De extra kosten voor de patiënt voor dit onderzoek zijn € 325,-.
 Alle tarieven zijn inclusief verschuldigde BTW.
Een BTW-vrijstelling passen we uitsluitend toe op behandelingen die we op medische indicatie uitvoeren. Bij het ontbreken van een medische indicatie is 21% BTW verschuldigd. De beoordeling hiervan ligt bij de behandelend arts. 
 Informatie over betaling in termijnen
Array
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.

Het consult

Tijdens het eerste consult maakt u kennis met uw behandelend arts. Onze arts onderzoekt u en stelt u de nodige vragen omtrent uw algehele gezondheid, medicijngebruik en de borsten. De arts maakt vervolgens een behandelplan op, op basis van uw wensen en de mogelijkheden. Zo is het mogelijk een borstverkleining met of zonder tepelverkleining te ondergaan.

Voor de borstverkleining

Voor een goed en voorspoedig verloop van de borstverkleining en het herstel zijn er een aantal voorbereidingen vanaf uw kant nodig, namelijk:

 • 2 weken voor de ingreep dient u geen aspirine of salicylaat-bevattende medicijnen te gebruiken.
 • Nuttig minstens één dag van tevoren en op de dag van de operatie geen alcohol.
 • We raden u aan minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen met roken, om de kans op problemen bij de wondgenezing te verminderen.
 • We raden u aan minimaal 7 dagen voor de ingreep uw oksels zelf niet meer te scheren, om risico’s op infecties te verkleinen.

Op de dag van de borstverkleining

Op de dag van de borstverkleining adviseren we u te douchten, een lichte maaltijd te nuttigen en comfortabele kleding aan te trekken.

Borstverkleining: de behandeling

Bij een borstverkleining door middel van liposculptuur gaat u niet onder narcose, maar krijgt u een plaatselijke verdoving. Gemiddeld duurt een borstverkleining 2 uur. Bij liposculptuur verwijderen we alleen de (overtollige) vetcellen in de borst(en) en geen klierweefsel, waardoor het mogelijk is om na de behandeling borstvoeding te geven.

Nazorg

Na de ingreep krijgt u een strakke bh aan, die u een week tot 10 dagen continu moet dragen. De eerste nacht na de ingreep verblijft u in ons zorghotel in Rotterdam. Deze overnachting is bij de prijs van de borstverkleining inbegrepen. Vervolgens gaat u voor het verdere herstel naar huis.

Thuis

Na de ingreep moet u rustig aan doen. U mag voorzichtig lopen en eventueel licht werk doen. Na ongeveer 10 dagen mag u de bh afdoen. Het is mogelijk dat u zich wat duizelig voelt nadat u de bh voor het eerst uitdoet. Daarom raden we u aan de bh uit te doen op bed, zodat u kunt gaan liggen om te wachten tot de duizeligheid voorbij is.

Controleafspraak

Een maand na de ingreep komt u voor een controleafspraak terug bij uw behandelend arts.

Risico’s en complicaties

Een borstverkleining kent net als andere operaties mogelijke complicaties. Zo kan er een infectie optreden of kan de wond nabloeden. Dit zijn algemene operatierisico’s die bij iedere operatie voor kunnen komen. Indien u de aanwijzingen van de arts volgt, is de kans op een complicatie zeer klein. Indien de wond blijft nabloeden, kunt u tijdens werkdagen contact opnemen met onze kliniek door te bellen naar 085 488 1700.

Behandelend artsen borstverkleining

Maak kennis met onze cosmetisch artsen:

Drs. Andreas Versteeg

Drs. Andreas Versteeg heeft in 2019 aan de Katholieke Universiteit van Leuven zijn geneeskunde diploma behaald. Zijn chirurgische expertise is breed; naast onderzoek bij cardio thoracale chirurgie heeft drs. Versteeg in o.a de Filipijnen en meerdere Nederlandse ziekenhuizen ervaring opgedaan. Bij Signé Clinics en Polikliniek de Blaak specialiseert hij zich in...

Lees meer

dr. M. Visser

Chirurg Lipoedeembehandeling Cosmetisch chirurg Visser, M.J.T. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering Verleden Michel Visser studeerde Geneeskunde in Leiden, waar hij in 1988 cum laude afstudeerde. Hierna verrichtte hij experimenteel vaatchirurgisch promotieonderzoek. In 1992 startte hij met de opleiding tot algemeen chirurg in het LUMC...

Lees meer

drs. R.S.M. Boonen

Fleboloog en cosmetische arts KNMG Flebologie (spataderbehandeling) Duplex (echo doppler) Lipoedeembehandeling Robert S.M. Boonen, MD, is Algemeen Directeur van Stichting Polikliniek de Blaak, opgericht in 1991. Verleden Drs R.S.M. Boonen studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij heeft als student diverse stages gelopen bij buitenlandse universiteiten, waaronder Yale University...

Lees meer

Maak een afspraak

Heeft u vragen over een borstverkleining of wilt u kennis maken met een van onze behandeld artsen? Neem dan telefonisch op via 085 – 488 17 00 contact met ons op.

Array

Polikliniek de Blaak locaties en openingstijden

Polikliniek de Blaak Rotterdam

Maandag 08.00 –21.00 uur
Dinsdag 08.00 – 16.30 uur
Woensdag 08.00 – 21.00 uur
Donderdag 08.00 – 16.30 uur
Vrijdag 08.00 – 16.30 uur
Zaterdag 09.00 – 16:30 uur
Zondag gesloten

Polikliniek de Blaak Rijswijk

Maandag 08.00 – 16.30 uur
Dinsdag 08.00 – 16.30 uur
Woensdag 08.00 – 16.30 uur
Donderdag 08.00 – 16.30 uur
Vrijdag 08.00 – 16.30 uur
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

Polikliniek de Blaak Tilburg

Maandag 08.00 –16.30 uur
Dinsdag 08.00 –16.30 uur
Woensdag 08.00 – 16.30 uur
Donderdag 08.00 – 16.30 uur
Vrijdag 08.00 –16.30 uur
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten