Borstverkleining

Zware borsten kunnen vervelende klachten geven zoals rug-, schouder en nekklachten. Naast deze lichamelijke klachten kan de huid onder hangende of uitgezakte borsten gaan smetten of kan uw volle boezem reden zijn voor onzekerheid. Een borstverkleining door middel van vibro-liposculptuur biedt in deze gevallen uitkomst.

Tijdens een uitgebreid consultgesprek bespreekt de behandelend arts het gewenste resultaat en de behandeling stap voor stap. Om u een beeld te geven bij een borstverkleining hebben wij op deze pagina alle informatie omtrent de behandeling voor u verzameld. Hierbij kunt u denken aan de behandeling, een borstverkleining bij mannen, nazorg, eventuele risico’s en complicaties en de tarieven.

Waarom een borstverkleining?

Grote, zware of hangende borsten kunnen lichamelijke en psychische klachten geven. Patiënten die een borstverkleining ondergaan doen dit veelal niet uit cosmetische overwegingen, maar omdat zij in het dagelijks leven belemmering ondervinden van hun borsten. Een borstverkleining is een goede oplossing wanneer:

 • De huid onder de borsten snel smet.
 • Het gewicht van de borsten zorgt voor pijnlijke schouders, een zere rug en/of hals.
 • U hinder ondervindt tijdens het sporten.
 • De strakke behabandjes zorgen voor huidirritatie.

Borstverkleining zonder littekens

Een borstverkleining bij vrouwen kan worden uitgevoerd volgens de klassieke methode of door middel van de tumescente liposuctie-techniek. De klassieke methode is een zware operatieve ingreep onder algehele narcose. Omdat er nogal wat nadelen zitten aan deze methode biedt Polikliniek de Blaak een borstverkleining middels tumescente liposuctie aan.

De voordelen van een borstverkleining door middel van tumescente liposuctie:

 • Geen littekens na de ingreep
 • Plaatselijke verdoving, geen narcose
 • Sneller herstel van de operatie
 • Minder post operatieve pijn
 • Minder kans op complicaties of klachten na de ingreep
 • Direct klachtenverlichting met een natuurlijk resultaat
 • Borsten voelen normaal aan
 • Lagere kosten van de ingreep

De tumescente liposuctie is een goede en veilig alternatief voor de klassieke borstverkleining. Een nadeel van de methode is dat er vooraf niet exact is in te schatten hoeveel vet er verwijderd kan worden en hoe groot de reductie dus uiteindelijk zal zijn. De ervaring leert dat een vermindering van 2 tot 3 cup maten realistisch is.  Meestal bestaat de vrouwenborst voor 50% uit vet en dit kan voor een groot deel verwijderd worden tijdens de ingreep. Een reductie van de borsten van tussen de 30 en 50% is haalbaar. Met een MRI-scan kunnen we de verhouding tussen klierweefsel en vetweefsel vaststellen. Alleen als de borsten voornamelijk uit klierweefsel bestaan is een minder resultaat te verwachten. Bij de ingreep worden 2 kleine sneetjes bij de borstplooi gemaakt waardoor er geen littekens achterblijven. Je blijft gevoel in de tepels houden en borstvoeding blijft mogelijk. Het resultaat zal mooi en natuurlijk zijn, de eigen borstvorm blijft behouden.

Borstverkleining moet niet worden verward met een borstlift. Wanneer de borsten te slap zijn wordt een  borstlift uitgevoerd. De overtollige huid wordt hierbij chirurgisch verwijderd. Een liposuctie van de borsten wordt uitgevoerd om het volume van de borst te verminderen, zodat de borsten minder zwaar worden.  De borsten worden niet slap na een liposuctie, omdat er naast volume vermindering ook een lichte borstlift wordt uitgevoerd, waardoor de vorm van de borst behouden blijft, maar alleen de cup maat vermindert.

Afspraak maken085 - 488 17 00

Borstverkleining bij mannen: gynaecomastie

Een borstverkleining komt niet alleen bij vrouwen voor. Ook mannen kunnen kampen met borstvorming die een gevoel van schaamte opwekt. Wij onderscheiden hierbij twee soorten borstvorming bij mannen: lichamelijke en niet-lichamelijke gynaecomastie.

Voor meer informatie lees de pagina: gynaecomastie

Lichamelijke borstvorming bij mannen

Tijdens de kindertijd van een man verdwijnen in de meeste gevallen de klierschijven. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij de klierschijf niet verdwijnt. Naarmate de man in de pubertijd komt, groeit de schrijf waardoor er borstvorming ontstaat aan een borst of aan allebei de borsten. Vaak is deze zwelling van de borst(en) tijdelijk, maar het komt ook voor dat deze blijft.

Een andere lichamelijke oorzaak is pseudo-gynaecomastie. Hierbij ontstaat de borstgroei niet door een groeiende klierschijf, maar door een vetophoping in de borst. In beide gevallen kan een borstverkleining uitkomst bieden.

Niet-lichamelijke gynaecomastie

Borstvorming bij mannen kan ook niet-lichamelijke oorzaken hebben. Zo kan gynaecomastie onder andere ontstaan:

 • Door het gebruik van anabolen
 • Als bijwerking van medicijngebruik
 • Door stofwisselingsveranderingen bij lever- of nierziekte
 • Door het gebruik van cannabis

Indien de borstvorming ontstaat door een van bovengenoemde oorzaken, wordt er voorafgaand aan de borstverkleining een onderzoek uitgevoerd om te kijken of de ingreep geschikt is.

Hoe gaat een borstverkleining in zijn werk?

Om ervoor te zorgen dat u een duidelijk beeld heeft bij een borstverkleining door middel van liposculptuur hebben wij de behandeling voor mannen en vrouwen opgedeeld in drie stappen: voor de behandeling, de ingreep en na de borstverkleining.

Voor de behandeling

Wanneer u na het consultgesprek heeft besloten om een borstverkleining te ondergaan, dient u voor de ingreep met de behandelend arts te bespreken welke medicijnen u gebruikt. Zo mag u vanaf twee weken voor de ingreep geen aspirine of salicylaat-bevattende medicijnen gebruiken. Indien nodig wordt er voorafgaand aan de behandeling een bloedonderzoek en hartfilmpje (ECG) gemaakt, zodat de arts kan bepalen hoeveel verdovingsvloeistof er gebruikt dient te worden. Voorafgaand aan de borstverkleining raden wij u aan om te douchen, een lichte maaltijd te nuttigen en comfortabele kleding aan te trekken. Op de dag voor en op de dag van de ingreep mag u geen alcohol gebruiken.

De ingreep

De tijdsduur van de borstverkleining is afhankelijk van het aantal te behandelen borsten, maar beslaat over het algemeen twee uur. Om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk meekrijgt van de liposuctie, wordt u plaatselijk verdoofd. De verdovende vloeistof wordt via een dunne buis onderhuids ingebracht, waarna de vloeistof tussen de vetcellen gaat zitten. Vervolgens worden de vetcellen met een canule weggezogen. Bij liposculptuur wordt dus geen klierweefsel weggenomen, waardoor borstvoeding na de operatie nog steeds mogelijk is.

Na de borstverkleining

Na de ingreep gaat u een nacht naar het zorghotel in Rotterdam. De overnachting is op basis van medium-care. De kosten van de overnachting zijn bij de prijs inbegrepen. Na de ingreep doet u enkele dagen rustig aan voor het mooiste resultaat. U krijgt een strakke bh aan die u een week tot tien dagen continu moet dragen.  U mag na de ingreep gewoon lopen en eventueel wat licht werk doen. Na tien dagen kunt u de bh afdoen. Het komt nogal eens voor dat men zich wat duizelig voelt, nadat de bh voor het eerst uitgaat. Daarom kunt u de bh het beste uitdoen op bed, zodat u even kunt gaan liggen om te wachten tot de duizeligheid voorbij is. Wij adviseren u de eerste week na de operatie niet te gaan werken. Na een maand komt u terug voor een controleafspraak bij uw arts. Het resultaat is blijvend: de weggenomen vetcellen komen niet meer terug.

Risico’s en complicaties

Een borstverkleining kent net als andere operaties mogelijke complicaties. Zo kan er een infectie optreden of kan de wond nabloeden. Dit zijn algemene operatierisico’s die bij iedere operatie voor kunnen komen. Indien u de aanwijzingen van de arts volgt, is de kans op een complicatie zeer klein. Indien de wond blijft nabloeden, kunt u tijdens werkdagen contact opnemen met onze kliniek door te bellen naar 085 488 1700.

Afspraak maken085 - 488 17 00

Kosten borstverkleining

Tijdens het consultgesprek stellen de artsen een behandelplan op maat op. Aan de hand hiervan ontvangt u – om verrassingen te voorkomen – een kostenindicatie. In onderstaand schema vindt u een overzicht van de tarieven van een borstverkleining door middel van liposculptuur.

Consult  € 50,-
Borstverkleining d.m.v. liposculptuur, incl. een overnachting in het Zorghotel * € 2.699,-
Tepelverkleining € 1.599,-
Gynaecomastie (borstverkleining bij mannen d.m.v. liposuctie) inclusief eventueel pathologisch anatomisch onderzoek en een overnachting in het Zorghotel € 2.640,-
* Bij een borstverkleining voor vrouwen tot 30 jaar is vooraf een MRI nodig. De extra kosten voor de patiënt voor dit onderzoek zijn € 300,-.
 Alle tarieven zijn inclusief verschuldigde BTW.
Een BTW vrijstelling zal uitsluitend kunnen worden toegepast voor behandelingen die op medische indicatie worden uitgevoerd. Bij het ontbreken van een medische indicatie is 21% BTW verschuldigd. De beoordeling hiervan ligt bij de behandelend arts. 
 Informatie over betaling in termijnen

Behandelend artsen borstverkleining

Maak kennis met onze cosmetisch artsen:

dr. M. Visser

dr. Michel Visser chirurg Michel Visser studeerde Geneeskunde in Leiden waar hij in 1988 cum laude afstudeerde. Hierna verrichtte hij experimenteel vaatchirurgisch promotieonderzoek. In 1992 startte hij met de opleiding tot algemeen chirurg in het LUMC te Leiden en het Haga ziekenhuis in Den Haag.  In 2000 rondde hij de...

Lees meer

drs. R.S.M. Boonen

drs. Boonen, Robert Fleboloog en cosmetische arts KNMG – Flebologie (spataderbehandeling) – Duplex (echo doppler) – Lipoedeembehandeling Robert S.M. Boonen, MD, is Algemeen Directeur van Stichting Polikliniek de Blaak, gesticht in 1991. Robert Boonen studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij heeft als student diverse stages gelopen bij buitenlandse...

Lees meer

Wilt u meer informatie over een borstverkleining of wilt u een afspraak maken? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 085 488 1700. Indien u liever teruggebeld wilt worden om een afspraak te maken, kunt u via onderstaand formulier uw gegevens achterlaten.

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.

Openingstijden

Polikliniek de Blaak Rotterdam

Maandag 08.00 –21.00 uur
Dinsdag 08.00 – 16.30 uur
Woensdag 08.00 – 21.00 uur
Donderdag 08.00 – 16.30 uur
Vrijdag 08.00 – 16.30 uur
Zaterdag 09.00 – 16:30 uur
Zondag gesloten

Polikliniek de Blaak Rijswijk

Maandag 08.00 – 16.30 uur
Dinsdag 08.00 – 16.30 uur
Woensdag 08.00 – 16.30 uur
Donderdag 08.00 – 16.30 uur
Vrijdag 08.00 – 16.30 uur
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

Polikliniek de Blaak Tilburg

Maandag 08.00 –16.30 uur
Dinsdag 08.00 –16.30 uur
Woensdag gesloten
Donderdag 08.00 – 16.30 uur
Vrijdag 08.00 –16.30 uur
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten