Pigmentvlekken verwijderen

Wanneer uw huid in de zon komt, maakt hij automatisch pigment aan. Dit pigment beschermt de huid tegen schadelijke uv-straling, maar wanneer uw huid te veel pigment aanmaakt kan dit zich ophopen. Deze ophoping noemen we een pigmentvlek. De zon is echter niet de enige oorzaak van pigmentvlekken, ook de anticonceptiepil kan pigmentvlekken veroorzaken. Heeft u pigmentvlekken die u wil laten verwijderen? Maak dan nu een afspraak bij Polikliniek de Blaak.

Afspraak maken 085 – 488 17 00

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken noemen we ook wel hyperpigmentatie. Deze verkleuringen op de huid zijn vaak lichtbruin tot zwart gekleurd, maar kunnen in sommige gevallen ook wit zijn. Wanneer de pigmentvlekken wit zijn, spreken we van vitiligo. Pigmentvlekken zijn vaak onschuldig, maar als u een verandering waarneemt in grootte of kleur, of als u last krijgt van jeuk, kunt u het beste de huisarts of een dermatoloog raadplegen.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan doordat de huid te veel melanine aanmaakt. Pigmentcellen maken melanine aan en geven kleur aan uw haren, huid en ogen. Melanine beschermt uw huid tegen uv-straling en zorgt er daarnaast voor dat de huid bruin kleurt in de zon.

Soorten pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. Zo maken we het onderscheid tussen zonnevlekken, ouderdomsvlekken, vitiligo, een zwangerschapsmasker en aangeboren pigmentvlekken. We lichten ze hieronder kort toe.

Zonnevlekken

Zonnevlekken ontstaan wanneer uw huid te veel is blootgesteld aan de zon. Uw huid maakt te veel pigment aan om uw lichaam te beschermen tegen schadelijke uv-straling. Die ophopingen kunnen leiden tot pigmentvlekken.

Ouderdomsvlekken

Als u ouder wordt, worden de eerder niet zichtbare pigmentvlekken wel zichtbaar. Deze pigmentvlekken worden veroorzaakt door de zon in combinatie met uw leeftijd.

Vitiligo

Dit is een tekort aan pigment. Bij patiënten met deze chronische aandoening verliest de huid pigment. Pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine (de stof die uw huidskleur bepaalt) meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op hun huid of zelfs witte lokken in het haar. Sommige mensen worden al met vitiligo geboren.

Zwangerschapsmasker

Zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd, is een bruine verkleuring van het gelaat en soms ook van de nek. De verkleuring ontwikkelt zich doorgaans langzaam en ontstaat zonder voorafgaande ontsteking van de huid. De voornaamste plekken voor een zwangerschapsmasker zijn het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Melasma is een vorm van hyperpigmentatie. De vlekken ontstaan tijdens de zwangerschap en verdwijnen soms weer langzaam na de bevalling. Andere vrouwen hebben er nog lang last van en kunnen dit laten behandelen bij Polikliniek de Blaak.

Aangeboren pigmentvlekken

De bekendste vorm van een aangeboren pigmentvlek is de moedervlek. De meeste mensen hebben er wel een of meer op hun lichaam. Een andere vorm is de cafe-au-lait vlek. Deze vlekken hebben de lichtbruine kleur van een cafe-au-lait.

Behandeling pigmentvlekken

Gelukkig kunnen we bij Polikliniek de Blaak pigmentvlekken, zoals zonnevlekken en ouderdomsvlekken, behandelen. Dit kunnen we op verschillende manieren doen:

         

Tijdens het eerste consult zal onze huidtherapeut bepalen welke behandeling het beste bij uw pigmentvlek past. We behalen meestal mooie resultaten met deze behandelingen maar garanties kunnen we niet geven.

Plan een eerste gratis consult

Een intake bij onze huidtherapeut is gratis. Tijdens deze afspraak bespreken we uw wensen en maakt onze huidtherapeut een persoonlijk behandelplan voor u voor het verwijderen van de pigmentvlekken. U hoort direct welke pigmentbehandeling het meest geschikt is en of uw zorgverzekeraar dit vergoedt.

Alle huidtherapeuten bij Polikliniek de Blaak zijn HBO-geschoold en voldoen aan de eisen van het kwaliteitsregister KP.

U kunt bij Polikliniek de Blaak terecht voor huidtherapie in Rijswijk. Voor een afspraak bij de huidtherapeut in Rotterdam of Tilburg kunt u terecht bij onze dochteronderneming, Signé Clinics.  Bel voor een gratis consult 085-4881700.

Video’s over pigmentvlekken

Voorkomen van pigmentvlekken

Een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van pigmentvlekken is blootstelling aan de zon zonder spf bescherming. Goed insmeren met een spf zonnebrandcrème helpt om het ontstaan van pigmentvlekken te voorkomen. Doe dat niet alleen in de zomer op het strand maar het gehele jaar door.