Invloed van hormonale verandering op lipoedeem

Zowel mannen als vrouwen hebben dezelfde hormonen, maar de concentraties van geslachtshormonen variëren tussen de geslachten. Oestrogeen, progesteron en testosteron zijn aanwezig in het lichaam van zowel mannen als vrouwen, al is het wel in verschillende hoeveelheden. De hormonale veranderingen zijn daarom ook verschillend tussen mannen en vrouwen. Aangezien lipoedeem vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt, richten we ons in dit geval op de hormonale veranderingen bij vrouwen.

Wat zijn hormonale veranderingen?

Hormonen worden geproduceerd door endocriene klieren, zoals de schildklier, de bijnieren, de eierstokken en de testikels. Ze worden afgegeven aan de bloedbaan om diverse fysiologische processen en functies in het lichaam te reguleren. Hormonen hebben aanzienlijke invloed op verschillende aspecten van de gezondheid, zoals stemming, energieniveaus, metabolisme, groei en ontwikkeling, voortplanting en meer.

Verschillende factoren kunnen de hoeveelheid van een bepaald hormoon in het bloed beïnvloeden. Grote schommelingen in hormoonspiegels leiden in sommige gevallen tot aanzienlijke veranderingen in het lichaam en het welzijn. Hieronder hebben we de biologische processen en externe factoren opgesomd die van invloed zijn op hormonale veranderingen:

Puberteit

Het gezegde “de hormonen gieren door haar lijf” past perfect bij de puberteit. Een stijging van hormonen veroorzaakt het starten van verschillende lichaamsprocessen die leiden tot volwassenheid. Meisjes ontwikkelen borsten, lichaamsbeharing en beginnen met menstrueren. Deze veranderingen beïnvloeden niet alleen het lichaam, maar hebben ook invloed op de emoties.

Menstruatiecyclus

Hoewel er enige overlapping is in de hormonen die betrokken zijn bij het begin van de puberteit bij meisjes en de menstruatiecyclus, zijn er ook specifieke hormonen en fysiologische processen die uniek zijn voor elke fase van de menstruatiecyclus.

Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap ondergaan hormonen aanzienlijke veranderingen om het lichaam voor te bereiden op de groei en ontwikkeling van de foetus, evenals op de bevalling en de periode na de bevalling. Verschillende hormonen spelen een cruciale rol bij elke fase van de zwangerschap.

Menopauze

Tijdens de menopauze ondergaat het vrouwelijke lichaam aanzienlijke hormonale veranderingen, omdat de eierstokken geleidelijk stoppen met het produceren van eicellen en geslachtshormonen. Vaak zien we al grote schommelingen in de hormoonspiegel voorafgaand aan de menopauze.

Externe factoren

Externe factoren, zoals stress, voeding, levensstijl en ziekten, zijn eveneens mogelijke oorzaken voor schommelingen in het hormonale evenwicht.

Lipoedeem

Een teveel aan oestrogeen komt vaak voor bij patiënten met lipoedeem. Dit betekent niet dat er teveel aanwezig is in het lichaam, het gaat eerder om een onbalans tussen oestrogeen en andere hormonen.

Lees hieronder meer over de aandoening lipoedeem.

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische en progressieve aandoening waarbij abnormale ophopingen van vetweefsel optreden, meestal in de heupen, dijen en onderbenen en soms op de armen. Het is vaak herkenbaar aan een onevenredige toename van vet, wat kan leiden tot pijn, gevoeligheid en zwelling in de aangetaste gebieden. Lipoedeem treft voornamelijk vrouwen en wordt vaak geassocieerd met hormonale factoren.

Alles over lipoedeem Consult aanvragen

Welke invloed heeft hormonale verandering op lipoedeem?

Hoewel de exacte invloed van hormonen op lipoedeem nog niet volledig begrepen is, is uit ervaring gebleken dat hormonale veranderingen aanzienlijke effecten kunnen hebben op de toename van vet en vochtophopingen. Lipoedeem manifesteert zich doorgaans tijdens of na de puberteit, vaak opgemerkt tussen de leeftijd van 17-25 jaar, maar het kan ook later in het leven beginnen. Bovendien kunnen tijdens zwangerschap en de menopauze vet- en vochtophopingen op de heupen, benen of armen verder toenemen.

Lipoedeem is tijdelijk te verlichten met manuale lymfedrainage en compressietherapie. Het is echter belangrijk om te vermelden dat alleen liposuctie zorgt voor een blijvende vermindering.

Lipoedeem vaststellen

Zijn uw benen, heupen of armen snel dikker geworden tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze? Dan bestaat de mogelijkheid dat u lipoedeem heeft. Voor meer zekerheid nodigen we u uit om onze korte zelftest in te vullen.

Lipoedeem zelftest

Heeft u vragen over lipoedeem? Neem dan vooral contact met ons op of maak een afspraak voor een consult in onze kliniek. Dan helpen we u graag verder.

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.