Koud gevoel in de onderbenen

Een koud gevoel in de onderbenen is een veelomvattend begrip. Het is normaal dat iedereen wel eens koude voeten heeft tijdens een winterse avond, daarover hoeft niemand zich zorgen te maken. Als u echter herhaaldelijk een abnormaal koud gevoel in de onderbenen ervaart, kan er mogelijk een onderliggende aandoening aanwezig zijn. We leggen graag de mogelijke oorzaken hiervan uit, zodat u een beter begrip krijgt van de situatie.

Wat is een abnormaal koud gevoel in de onderbenen?

Wanneer u bij een normale temperatuur (tussen 18 °C en 21 °C) nog steeds regelmatig een koud gevoel in de onderbenen ervaart, is er hoogstwaarschijnlijk een dieperliggende kwestie. Deze kou kan zich voordoen in de tenen, de gehele voet of het volledige onderbeen. In de meeste gevallen gaat dit ongemak gepaard met andere symptomen. Hieronder vindt u een overzicht dat u kan helpen bij het achterhalen van de mogelijke oorzaak van uw koude benen:

Slechte bloedcirculatie

Een verminderde bloedtoevoer naar de benen kan leiden tot een koud gevoel. Dit kan veroorzaakt worden door aandoeningen zoals perifere arteriële ziekte (PAD), waarbij de bloedvaten vernauwd raken door atherosclerose, wat de bloedstroom beperkt.

Zenuwproblemen

Zenuwbeschadigingen of aandoeningen, zoals perifere neuropathie, kunnen ervoor zorgen dat u minder gevoelig bent voor temperatuur en pijn, wat kan leiden tot een koud gevoel.

Raynaud’s fenomeen

Dit is een aandoening waarbij de bloedvaten in de vingers en tenen abnormaal reageren op kou of stress, waardoor ze vernauwen en de bloedtoevoer beperken, wat resulteert in kou en verkleuring.

Spataderen

Als de kleppen in de aderen niet goed werken, kunnen spataderen ontstaan. Er is dan mogelijk sprake zijn van slechte bloedcirculatie en de benen kunnen koud aanvoelen.

Auto-immuunziekten

Bepaalde auto-immuunziekten, zoals lupus en reumatoïde artritis, kunnen de bloedvaten en zenuwen aantasten, wat een koud gevoel in de onderbenen kan veroorzaken.

Hypothyreoïdie

Een trage schildklier kan leiden tot verminderde bloedcirculatie en een lager metabolisme, wat kan bijdragen aan koude benen.

Lipoedeem

Een ijskoud gevoel in de onderbenen kan een indicatie zijn van lipoedeem. Aangezien dit medische probleem niet altijd direct wordt herkend, vinden we het essentieel om er extra aandacht aan te besteden. Dit geldt met name als u ook andere tekenen van lipoedeem opmerkt, zoals ongelijkmatige ophoping van vet op de heupen en benen, neiging tot gemakkelijk blauwe plekken krijgen of aanwezigheid van cellulite. In zulke gevallen is het verstandig om een medische evaluatie te overwegen.

Alles over lipoedeem Consult aanvragen

Welke invloed heeft lipoedeem op koude onderbenen?

Vaak duiden koude voeten of onderbenen op een onderliggend probleem met de bloedsomloop, en dit geldt eveneens voor lipoedeem. De ophoping van vocht en vet in de weefsels belemmert de normale bloedstroom. Aangezien lipoedeem een aanhoudende aandoening is, zullen de symptomen in verloop van tijd toenemen. Technieken zoals manuele lymfedrainage en compressietherapie, zoals het gebruik van steunkousen, kunnen tijdelijk verlichting bieden. Maar het is belangrijk op te merken dat alleen liposuctie blijvende vermindering van de symptomen kan bewerkstelligen.

Lipoedeem diagnose

Heeft u vaak last van koude benen en wilt u achterhalen of lipoedeem de oorzaak is? Vul dan onze korte lipoedeem zelftest in of maak via de onderstaande buttons een afspraak voor een consult bij onze polikliniek.

Lipoedeem zelftest

Heeft u nog vragen over de aandoening lipoedeem? Neem dan gerust contact op met ons op via de onderstaande buttons. Dan helpen we u graag verder.

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.