Anale klachten

 • Korte wachtlijst
 • 30+ jaar ervaring
 • Gespecialiseerde proctologen

Snel naar:

Wat zijn de symptomen van aambeien?

Aambeien worden doorgaans veroorzaakt door een hoge druk rond de anus. Als u last heeft van één van de volgende klachten raden we u aan een afspraak te maken met één van onze specialisten:

 • Jeuk
 • Bloedverlies
 • Pijn
 • Zwellingen bij de anus
 • Anale afscheiding
 • Problemen met stoelgang

Wat zijn aambeien?

aambeien behandelen bij de proctoloog van Polikliniek de Blaak

Aambeien zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen in de endeldarm. Deze zwellichamen zijn belangrijk bij het afsluiten van de anus; ze zorgen ervoor dat er geen ontlasting uit de anus lekt. Wanneer de zwellichamen in de anus te veel opzwellen en uitzakken, spreken we van inwendige aambeien. Het kan echter ook voorkomen dat de zwellichamen zich buiten de anus bevinden. In dit geval spreken we van een uitwendige aambei.

Inwendige en uitwendige aambeien

Voor meer informatie over uitwendige en inwendige aambeien en de behandeling van aambeien, raden wij aan om onderstaand fragment te bekijken. Hierin legt drs. Cijs uit wat aambeien zijn en hoe deze behandeld kunnen worden. Bij aanhoudende klachten kan het bijvoorbeeld nodig zijn om ze te verwijderen.


De oorzaak van aambeien

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de zwellichamen door bijvoorbeeld hard persen. Hierdoor kunnen de zwellichamen opzwellen, uitzakken en vervolgens gaan bloeden. Naast door persen, kunnen aambeien ontstaan door:

  1. Weinig lichaamsbeweging

Wanneer u weinig beweegt, kan het voorkomen dat uw ontlasting hard en droog wordt met als gevolg dat u hard moet persen tijdens het ontlasten. Daarnaast kan veel zitten leiden tot druk op de anus. Probeer daarom minimaal een half uur per dag te bewegen.

  1. Verstopping

Bij constipatie (verstopping in de dikke darm) perst u door harde ontlasting harder en langer. Hierdoor komt er veel druk op de zwellichamen te staan, waardoor deze opzwellen. Daarnaast beschadigen de bloedvaatjes in de uitgang van de anus.

  1. Overgewicht

Bovengemiddeld lichaamsgewicht draagt bij aan druk op de anus.

  1. Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap groeit uw baarmoeder, wat zorgt voor druk op de darmen. De extra druk zorgt voor een langzamere werking van de darmen. Een droge en hardere ontlasting is het gevolg. Daarnaast heeft ook de gewijzigde hormoonhuishouding invloed op het ontstaan van obstipatie.
Met name in de laatste maanden van de zwangerschap neemt de druk van het kind in de baarmoeder toe. Bij de geboorte zal de druk op de baarmoeder en bloedvaten nog hoger zijn door het harde persen en doordat het kindje op de anus drukt. Door deze druk worden de aambeien niet alleen prominenter; het kan gebeuren dat een deel van de endeldarm naar buiten komt. Meer informatie over aambeien en zwangerschap vindt u hier.

Symptomen van aambeien

U herkent inwendige en uitwendige aambeien aan de volgende symptomen en klachten:

Anale jeuk

Anale jeuk is vervelende jeuk rond de anus. Vaak is de oorzaak van deze jeuk moeilijk te achterhalen, maar meestal is de jeuk een gevolg van proctologische aandoeningen zoals aambeien.

Problemen met de stoelgang

Onder problemen met de stoelgang vallen onder andere een afwijkende stoelgang, het niet kunnen ontlasten of pijn tijdens de ontlasting. Luister goed naar uw lichaam en wacht niet te lang met uw klachten.

Anale afscheiding

Een anale afscheiding is eveneens een teken van aambeien. Houd dit goed in de gaten en trek aan de bel als u meerdere symptomen ervaart.

Weeïg gevoel

Aambeien kunnen een weeïg gevoel veroorzaken in de onderbuik of in de anale streek. Dit kan gepaard gaan met jeuk of zelfs overgaan in pijn.

Pijn tijdens de ontlasting

Is uw anus gevoelig tijdens het ontlasten of merkt u dat het echt pijn begint te doen als u druk uitoefent? Dan kan het zijn dat u last heeft van aambeien.

Zwellingen bij de anus

Als u last heeft van vervelende zwellingen bij de anus, dan duidt dit mogelijk op aambeien of een andere anale aandoening. Een inwendig en uitwendig onderzoek wijst uit waar uw klachten vandaan komen.

Bloed

Een ander symptoom van aambeien is bloed. Bloed bij de ontlasting of het afvegen kan verschillende oorzaken hebben, maar komt in de meeste gevallen door aambeien.

Zijn aambeien gevaarlijk?

Ondanks de klachten die met aambeien gepaard gaan, zijn ze onschuldig en ongevaarlijk. Over het algemeen verdwijnen ze vanzelf.

Verschillende aambeien behandelingen

Als uw aambeien niet vanzelf verdwijnen en de klachten aanhouden, kunnen ze behandeld worden. Er zijn verschillende aambeien behandelingen mogelijk:

BARRON-LIGATIE

Barron-ligatie, ook wel rubberbandligatie of ‘elastiekjes schieten’ genoemd, is een methode waarbij het slijmvlies boven de aambei wordt opgezogen en afgebonden met een elastiekje. Het elastiekje wordt geplaatst op gevoelloos slijmvlies, waardoor de pijn afneemt. Sommige patiënten ervaren een weeïg gevoel in de onderbuik of wat bloedverlies. Na verloop van tijd verlaten de elastiekjes het lichaam via de ontlasting.

KLEINE INSNEDE

Een kleine insnede wordt meestal toegepast bij verwaarloosde of pijnlijke aambeien. De insnede brengt direct verlichting. Pijn is echter geen normale klacht bij aambeien, dus het is verstandig om dit na te laten kijken. Na de genezing van een insnede kan het huidflapje, de marisca, achterblijven. Deze kan met plaatselijke verdoving gemakkelijk worden verwijderd.

Kan ik zelf aambeien verwijderen?

Aambeien verdwijnen in de meeste gevallen vanzelf, waardoor het onnodig is om ze zelf te verwijderen. Zelf aambeien verwijderen kan leiden tot meer klachten en complicaties. Drink voldoende water, beweeg voldoende en eet voldoende vezelrijk voedsel. Verdwijnen de aambeien niet? Laat ze dan nakijken voor een eventuele aambeien behandeling door een specialist.

Kan ik mijn aambeien terugduwen?

In sommige gevallen is het mogelijk om zelf uw aambeien terug te duwen. Dit is enkel het geval bij uitwendige aambeien die zich buiten de anus bevinden. Uitwendige aambeien terugduwen moet echter op voorzichtige wijze gebeuren en is geen oplossing voor de lange termijn. Over het algemeen vermindert het de klachten slechts tijdelijk.

Andere klachten in de anale streek

Het is mogelijk dat een proctologisch onderzoek ontoereikend is en dat aanvullend onderzoek nodig is. De arts informeert u hierover en bespreekt de bevindingen met u. Het kan namelijk zijn dat u geen last heeft van inwendige of uitwendige aambeien, maar dat uw klachten te maken hebben met een andere aandoening in de anale streek. U kunt bijvoorbeeld last hebben van een van de volgende aandoeningen:

Anale trombose

Bij anale trombose zitten er blauwe, harde knobbels rond de anus. De knobbels geven veel pijn en verdwijnen niet na het ontlasten.

Anale abcessen en fistels

Een anaal abces is een rode zwelling in de buurt van de anus. Deze zwelling gaat meestal gepaard met koorts en een onwel gevoel.

Anale poliepen of gezwellen

Anale poliepen of goedaardige gezwellen kunnen voorkomen met én zonder symptomen. Bijbehorende symptomen zijn onder andere jeuk, bloedverlies, valse aandrang en een vlekkerige afscheiding.

Anale fissuur

Wanneer u langdurig hard perst op een harde stoelgang kan er een scheurtje ontstaan in de anus, wat zeer pijnlijk is. Dit scheurtje wordt een anale fissuur genoemd.

Ervaring van een patiënt

Ik heb er spijt van dat ik bijna 10 jaar met dit probleem heb rondgelopen, terwijl het met een kleine ingreep van een kwartier was opgelost. Uit schaamte en angst voor de ingreep heb ik veel te lang gewacht, terwijl dat achteraf gezien totaal onnodig was. Door de professionele houding van de arts heb ik mij niet ongemakkelijk gevoeld en de ingreep stelde eigenlijk niets voor.

Anoniem

Video van drs. de Wit over aambeien en andere anale aandoeningen

6 tips om aambeien te voorkomen

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: voorkomen is (ook bij aambeien) beter dan genezen. Aambeien ontstaan door hard persen bij een moeilijke stoelgang. De volgende tips dragen bij aan een normale dagelijkse ontlasting:

  • Tip 1: beweeg minimaal een half uur per dag

Om de darmbeweging te stimuleren, is het belangrijk om minimaal een half uur per dag te bewegen. Op deze manier voorkomt u obstipatie.

  • Tip 2: zittend werk? Ga regelmatig staan

Wanneer u de hele dag zit voor bijvoorbeeld uw werk, ontstaat er een verhoogde druk op de aderen in de anus, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Om de kans op aambeien te verkleinen, is het daarom belangrijk om tussen het zitten door regelmatig te gaan staan.

  • Tip 3: drink voldoende water (minimaal twee liter per dag)

Om de kans op aambeien te verkleinen, dient u minimaal twee liter water per dag te drinken. Water zorgt ervoor dat de ontlasting zacht wordt, waardoor u tijdens de stoelgang minder hard hoeft te persen. Drinkt u gedurende de dag veel dranken die cafeïne bevatten? Neem dan altijd een glas water bij het drankje, omdat cafeïne vocht onttrekt.

  • Tip 4: eet gevarieerd en zorg voor voldoende vezels, groenten en fruit in uw dieet

Vezelrijke voeding zorgt voor een goede darmwerking. Aanbevolen wordt om iedere dag tussen de 20 tot 25 gram vezels te eten. Komt u niet aan deze hoeveelheid vezels? Eet dan meer vezelrijke producten zoals groenten, fruit of peulvruchten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels.

  • Tip 5: houd uw ontlasting niet in

Als u drang voelt om naar het toilet te gaan, is het belangrijk om de ontlasting niet in te houden. Als u uw ontlasting inhoudt, wordt deze dikker waardoor de kans op obstipatie toeneemt, met als gevolg dat u harder moet persen. En door het harde persen kunnen aambeien ontstaan.

  • Tip 6: forceer uw stoelgang niet

Komt uw stoelgang tijdens het toiletbezoek niet op gang? Probeer de stoelgang niet te forceren door hard te gaan persen, maar pers alleen zachtjes wanneer u aandrang voelt. Om de drang te stimuleren, kunt u voorovergebogen gaan zitten.

Deze eenvoudige richtlijnen volstaan meestal om een normale dagelijkse ontlasting te verzekeren. Deze moet vlot en pijnloos zijn. Langdurig of veelvuldig toiletbezoek met persen is dus zeker uit den boze.

Mocht u klachten ervaren of blijven deze aan, dan kan de arts ook medicijnen voorschrijven. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op door te bellen naar 085 488 1700 of maak een afspraak bij onze proctoloog.

Prijzen aambeien behandeling

Aambeien vallen onder de verzekerde zorg, mits u een verwijskaart van uw huisarts heeft. Wij sturen de rekening door naar uw zorgverzekeraar, zodat u de kosten niet zelf hoeft te betalen. U dient echter wel rekening te houden met uw eigen risico.

Folder met uitleg over kosten en verzekering

Lees voor u een afspraak maakt eerst onze folder met uitleg over de kosten en de zorgverzekering. De folder kunt u HIER downloaden.

Overige informatie over het anale kanaal

De laatste vier à vijf centimeter van de dikke darm (de endeldarm) noemen we het anale kanaal. De anus zelf is een sluitspier die bestaat uit een onderhuids (oppervlakkig) en een dieper gelegen gedeelte. Deze kringspier controleert de doorgang van de stoelgang.

Aan de binnenkant van de anus ligt het zogenoemde aambeizwellichaam. Deze zwellichamen bestaan uit bloedvatkluwens die bedekt zijn met een gevoelloos slijmvlies, wat darmgassen tegenhoudt. In de binnenzijde in het slijmvlies bevinden zich ook slijmkliertjes die de stoelgang soepel door de anus laten glijden. In onderstaande afbeelding hebben wij de elementen genummerd, zodat u hier een duidelijk beeld bij heeft.

anus aambeien normale anale kanaal

 1. De endeldarm; dit is in feite het laatste deel van de dikke darm. De laatste vier centimeter noemen we het anale kanaal.
 2. De twee sluitspieren zorgen voor de grovere afsluiting.
 3. Inwendige sluitspier
 4. Uitwendige sluitspier
 5. Het inwendige zwellichaam (aambeizwellichaam) is noodzakelijk voor de fijngevoelige afsluiting, zodat we bijvoorbeeld winden laten op een bepaald moment en ontlasting niet doorlaten.
 6. De slijmklieren zorgen voor de ‘smering’ van de anus en liggen als zwaluwnetjes met hun opening naar binnen gericht.
 7. De papillen flankeren de slijmklieren.
 8. Aan de buitenzijde rondom de anus bevindt zich nog een aantal bloedvaten die normaal gesproken niet zichtbaar zijn.

Mocht u zonder af te zeggen niet op de afspraak komen, zijn wij helaas genoodzaakt om € 35,- in rekening te brengen. Deze kosten kunnen niet gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie over het afzeggen of verzetten van een afspraak kunt u bellen naar 085 488 1700.

Uw proctologen bij Polikliniek de Blaak

Maak kennis met de proctologen van Polikliniek de Blaak:

drs. C. de Wit

drs. de Wit, Carla - Chirurg - Proctoloog Drs. Carla de Wit heeft in Leiden geneeskunde gestudeerd waar zij in 1987 cum laude is afgestudeerd. Haar medisch specialistische opleiding tot chirurg heeft zij gedaan in het Rode Kruis ziekenhuis in Den Haag en het AZL (tegenwoordig LUMC) in Leiden. Sinds...

Lees meer

drs. T. Cijs

drs. Cijs, Tanja Chirurg - Vaatoperaties - Proctologie - Laserbehandelingen Tanja Cijs studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij startte de opleiding tot chirurg in 2003 bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. De opleiding tot chirurg werd afgerond in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam (2005-2010),...

Lees meer

mevr. S. Stevens

Shaula Stevens Verpleegkundig specialist Flebologie    - Onderzoeken, behandelen en voorkomen van spatadergerelateerde klachten - Duplex - Proctologie, onderzoek en behandeling van anale klachten zoals aambeien   Shaula Stevens heeft na haar verpleegkundige HBO opleiding en na een aantal jaar werkervaring, de opleiding tot verpleegkundig specialist gevolgd (Advanced Nursing Practice)....

Lees meer

Aambeien brochure

Mocht u meer informatie willen over inwendige en uitwendige aambeien en de verschillende behandelingen van Polikliniek de Blaak, kunt u onze brochure downloaden. U kunt terecht voor de behandeling van aambeien bij een van onze vestigingen in Rotterdam, Rijswijk en Tilburg.

Download de brochure over aambeien behandelen

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over aambeien of wilt u uw aambeien behandelen of verwijderen? Stuur dan een e-mail naar info@polikliniekdeblaak.nl of bel 085 488 1700. Wanneer u liever teruggebeld wilt worden om een afspraak te maken, kunt u via onderstaand formulier uw gegevens achterlaten.

de Blaak Rotterdam

Blaak 243 / 485
3011 GB Rotterdam

E: rotterdam@polikliniekdeblaak.nl

de Blaak Rijswijk

Oranjelaan 1
2281 GA Rijswijk

E: info@polikliniekdeblaak.nl

de Blaak Tilburg

Ketelhavenstraat 39
5045 NG Tilburg

E: info@polikliniekdeblaak.nl