Acnetherapie

Wat is acne?

De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat er acne.

Acne is een huidaandoening van de talgklieren waar vrijwel iedereen in de puberteit last van krijgt. De medische term is acne vulgaris. Acne wordt ook wel “jeugdpuistjes” genoemd, hoewel ook volwassenen er nog last van kunnen hebben. Acne kan zich op uiteenlopende wijzen uiten. Bij de een blijft het bij enkele onopvallende puistjes, bij de ander is het een uitgebreide aandoening in het gezicht (neus, voorhoofd, wangen). Deze pukkels en puistjes kunnen ook elders op het lichaam (de rug, schouders, de hals of de nek) voorkomen. Er kunnen ook pustels en infiltraten in de huid ontstaan die vrij pijnlijk en groot kunnen zijn.

Afbeelding: Normale talgklier en Ontstoken talgklier

acnetherapie kan acne gedeeltelijk of volledig laten verdwijnen

Intake

Voorgaand aan de behandeling vindt een uitgebreid vrijblijvend intakegesprek plaats met onderzoek van uw huid. Na dit huidtherapeutisch onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en in sommige gevallen wordt een dermatologisch advies aangevraagd. Het gebruik van producten die de acne moeten doen verminderen en de thuisadviezen die noodzakelijk zijn om de behandeling te ondersteunen, zullen in het behandelplan worden opgenomen. Eventueel gebruik van medicijnen van de dermatoloog kan een zeer goede aanvulling zijn. In onze polikliniek zijn zowel huidtherapeuten als dermatologen werkzaam en kan er zo nodig samengewerkt worden om een zo goed mogelijk eindresultaat te verkrijgen.

Dieptereiniging

Het accent van een acnebehandeling door de huidtherapeut ligt op het manueel reinigen van de huid. Hierbij worden blackheads en whiteheads (mee-eters) verwijderd met behulp van een dunne, kleine naald. Het doel van de behandeling is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen. Daarnaast worden nog huidverzorgingsadviezen gegeven. Nadat acne verminderd of verholpen is, kunnen er soms wat littekentjes achterblijven of is er een grove huidstructuur te zien.

Aanvullende behandeling

De acne littekens, grove poriën, pigmentvlekjes, vette huid en verdikte hoornlaag kunnen in overleg aanvullend behandeld worden met de fractionele CO2-laser, glycolzuur peeling en/of de microdermabrasie.

Glycolzuur peeling:

Het alpha hydroxyzuur (AHA) verdunt de hoornlaag, waardoor talgfollikels minder snel zullen verstoppen en ontsteken. Tevens zorgt deze peeling ervoor dat acnelittekens verminderen.

Microdermabrasie

Evenals bij de peeling wordt door middel van kristallen de bovenste huidlaag, bestaande uit dode en oude huidcellen, verwijderd. Met deze methode kan de huid (in tegenstelling tot de peeling) goed plaatselijk en intensief behandeld worden. Het apparaat is een systeem dat gesloten en steriel is en kan daarom juist goed bij actieve acne worden ingezet.

Fractionele CO2-laserbehandeling

Wanneer de acne rustig of verholpen is, kunnen de littekens met intensieve laser behandeld worden. Bij de fractionele CO2-laser wordt per behandeling een stukje (fractie) van de huid vervangen. In een paar behandelingen zal vrijwel de gehele huid vernieuwd worden. Dit heeft tot gevolg dat de huid een betere structuur en spanning krijgt. Deze behandeling is zeer geschikt voor de behandeling van acnelittekens, littekens, grove poriën, fijne rimpels en pigmentvlekken door zonbeschadigde huid.

Duur van de behandeling

Het bepalen van de duur van de behandeling is afhankelijk van het verloop van het genezingsproces. In het begin van de behandeling zal de behandelfrequentie hoog liggen en kan er bijvoorbeeld om de een of twee weken behandeld worden. De behandeling neemt af naarmate de conditie van de huid verbetert.

Tips & adviezen:

  • acne gezicht reinigenZorg voor een goede persoonlijke hygiëne.
  • Verwissel bijvoorbeeld met regelmaat uw kussensloop voor een schone ondergrond.
  • Zelf krabbelen en uitknijpen van puistjes kan leiden tot ontstekingen en littekenvorming met als gevolg dat de korstjes en vlekjes juist vaak meer opvallen dan de acne zelf.
  • Stevig schoonmaken van de huid met heet water, zeep en veel alcohol droogt de huid uit waardoor er als huidreactie juist meer talg wordt aangemaakt.
  • Gebruik acne producten op minerale basis die geschikt zijn voor uw huidtype en acne soort.
  • Huidverzorging en make-up geeft de minste irritatie wanneer de producten geen parabenen en parfum bevatten en op minerale basis zijn.
  • Voeding heeft geen aantoonbare invloed op acne; stress en/of vermoeidheid wel.

Kosten en vergoeding

De vergoedingen voor huidtherapeutische behandelingen verschillen per zorgverzekeraar. Wanneer de behandeling medisch acne gerelateerd is kunt u mogelijk hiervoor met een aanvullende verzekering in aanmerking komen. Voor meer informatie hierover, verwijzen wij u naar uw zorgverzekeraar. De kosten dient u per pin eerst zelf te betalen, bij recht op vergoeding kunt u de rekening hierna indienen bij uw verzekering. Kijk voor de kosten op: PRIJSLIJST ACNEBEHANDELING

De therapie wordt uitgevoerd door gediplomeerde huidtherapeuten die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH).

Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor behandeling door middel van acnetherapie: Rotterdam, Tilburg en Rijswijk / Haaglanden.

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.