soa-test

U kunt bij de dermatoloog van Polikliniek de Blaak ook terecht voor een (anonieme) soa-test in Rotterdam, Tilburg en Rijswijk. Een soa is een Seksueel Overdraagbare Aandoening (infectie) die je kunt krijgen als je onveilig vrijt. Sommige soa’s hebben ernstige gevolgen als je ze niet op tijd behandelt. Bovendien zijn ze besmettelijk. U kunt een soa hebben zonder dat u er iets van merkt. Ook dan kan u een soa ongemerkt doorgeven. Gelukkig zijn de meeste gemakkelijk te genezen. Voorbeelden van soa’s zijn: chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B, syfilis en infectie met HIV, dat aids veroorzaakt.

soa-test Rotterdam Rijswijk SOA Poli

Soa’s worden vooral overgedragen via sperma, vaginaal vocht, bij contact tussen slijmvliezen en door bloed-bloedcontact. Slijmvliezen zitten bijvoorbeeld in de vagina, penis, anus, mond en ogen. Een soa-test is de enige manier om vrijwel zeker te weten dat u geen soa heeft.

U kunt bij Polikliniek de Blaak een afspraak maken op de dermatologiepoli voor een diagnose en zo nodig behandeling van:

Chlamydia, Gonorroe, genitale wratten, herpes, Hepatitis B, Lues (Syfilis), HIV en evt. zeldzamere soa’s.

Dit wordt getest met een zelf af te nemen test: urine (bij mannen), of een wattenstaafje (bij vrouwen) gecombineerd met bloedafname (mannen en vrouwen).

Na een eerste consult met de dermatoloog wordt besloten waarop er getest moet worden. Tijdens het gesprek kunt u ook vragen stellen over soa, veilig vrijen, anticonceptie en seksualiteit. Het consult inclusief de test duurt ongeveer 30 minuten. De uitslag is na een week bekend.

Als u een verwijsbrief heeft van huisarts of GGD worden de kosten doorgaans vergoed door de ziektekostenverzekering. U kunt er ook altijd voor kiezen om zelf te betalen voor het onderzoek.

U kunt bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak terecht op de soa poli: Rotterdam, Tilburg en Rijswijk.

Meer uitleg over de soa-test in onderstaande video:

Prijslijst

kosten consult,  soa-test (urine en bloed) en eventuele behandeling € 180,-*

* kosten wanneer u geen gebruik wilt maken van vergoeding door uw zorgverzekering.

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.