Zonneschade behandelen

Wie houdt er niet van? Op een leuk terras zitten terwijl de zon heerlijk aanvoelt op je huid. Dat is natuurlijk optimaal genieten. Maar geniet jouw huid daar ook zo van? Zonder dat je het merkt is de schade die de zon aanbrengt groot, als je niet voor de juiste bescherming zorgt. Zonneschade en huidveroudering is het gevolg en dat kan leiden tot rimpels en zelfs tot huidkanker. Goed voor je huid zorgen is dus belangrijk!

zonneschade behandelenZonneschade

Zonneschade (actinische keratose) herken je door ruwe plekjes op de huid die worden veroorzaakt door UV-straling van de zon. De plekjes ontstaan vooral op die lichaamsdelen die veel in de zon zijn geweest, zoals in het gezicht of op de nek/hals en armen. De schade kan al op jonge leeftijd zijn opgelopen en zichtbaar worden op hogere leeftijd. Wanneer de zonschade onbehandeld blijft kan het in potentie uitgroeien tot een kwaadaardige vorm van huidkanker. Zonneschade is een zeer veelvoorkomende aandoening, zeker bij mensen boven de 50 jaar. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen.

Zonneallergie

Soms wordt zonneallergie aangezien voor zonneschade. Een zonneallergie treedt echter snel na blootstelling aan zonlicht op. De huid gaat jeuken en er ontstaan bobbeltjes en schilfertjes op de huid. Als je vaker of langdurig last hebt van zonneallergie dan kun je een huisarts raadplegen. Als het nodig is kan deze je doorverwijzen naar een dermatoloog van Polikliniek de Blaak. Bij zonneallergie is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Behandeling met medicatie kan het probleem vaak verhelpen.

Behandeling zonneschade

Er is een (kleine) kans dat zonneschade zich ontwikkeld tot huidkanker. De kans wordt groter naarmate de plekjes groter worden of in aantal toenemen. Houd de plekjes daarom zelf goed in de gaten en als ze veranderen kun je een huisarts raadplegen. De huisarts zal je doorsturen naar een dermatoloog van Polikliniek de Blaak als dat nodig is. Er is binnen de afdeling Dermatologie van Polikliniek de Blaak veel ervaring en expertise als het gaat om de diagnostiek en behandeling van zonneschade. Voor behandeling heeft de dermatoloog verschillende opties zoals behandeling met stikstof of crème. Bij verdenking op huidkanker kan de dermatoloog een klein stukje huid uitnemen voor onderzoek.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is prima om (met mate) te genieten van de zon. Zorg altijd voor voldoende bescherming, mijdt de piekuren en blijf niet te lang in de volle zon. Je huid verouderd snel door blootstelling aan zonlicht en de kans op zonneschade en huidkanker neemt toe. Het is dus beter om zonschade te voorkomen dan te genezen.

Behandeling door de dermatoloog van zonneschade is mogelijk in Rotterdam, Rijswijk en Tilburg.