Polikliniek de Blaak ruim 20 jaar Spataderspecialist

Spataderen kunnen zorgen voor een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Als u last heeft van de volgende symptomen raden wij u aan een afspraak te maken met één van onze specialisten:

 • Jeuk en tintelingen
 • Pijn of bloedingen uit een spatader
 • Vochtophoping rond de enkels

 

spataderen mooie benen

Polikliniek de Blaak is dé specialist in behandeling van spataderen en hanteert daarbij de modernste technieken. Door onze uitgebreide ervaring op het gebied van spataderproblemen kunnen wij u de hoogste kwaliteit van zorg bieden. Daardoor kunnen wij u de beste behandeling voor uw probleem aanreiken. Bij ons kunt u, met of zonder verwijzing, vrijwel altijd binnen één tot twee weken terecht.

afspraak maken

Bel mij terug

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.

 

Wanneer moet ik mijn spataderen laten behandelen?

Wij kunnen niet genoeg benadrukken dat hoe eerder u uw spataderen laat behandelen hoe beter. Wij kunnen dan uw benen weer mooi en gezond maken. Mocht er sprake zijn van een erfelijke aanleg, dan kunnen wij dit helaas niet voor u genezen. Wel kunnen wij voor u de klachten verlichten en advies geven om uitbreiding van uw spataderen te voorkomen. 

Wat kan Polikliniek de Blaak voor mij betekenen?

Tijdens uw eerste consult adviseren wij u over behandelwijze voor uw spataderen. Vrijwel direct kunnen we u een kostenindicatie geven. De kostenindicatie hangt samen met de mate en aard van de spataderen en de wijze van vergoeding door uw zorgverzekering.

Gedurende uw eerste bezoek wordt de juiste spataderen behandeling bepaald door middel van een duplexonderzoek. Daarbij stelt de behandeld arts u algemene vragen over uw achtergrond en worden uw benen grondig onderzocht. Vervolgens stellen wij met het doppler- en/of het duplexapparaat (echoapparaat) de juiste diagnose. Met dit apparaat wordt de bloedstroom in geluid en beeld (duplex) omgezet. U kunt zelf meeluisteren en meekijken. Met een duplexonderzoek krijgen wij op een simpele en pijnloze manier een goede indruk van uw spatader.

De uitslag van het duplexonderzoek bepaalt welke behandelmethode het beste bij u aansluit. U ontvangt van ons een medische kaart waarop de bevindingen in het schema worden genoteerd. Bij een lichte vorm van spataderen zijn in de meeste gevallen twee tot drie behandelingen nodig. Door onze jarenlange ervaring bieden wij een groot aantal behandelingen aan:

Sclerocompressietherapie

Deze behandeling wordt meestal toegepast bij ‘kleinere’ spataderen of als nabehandeling bij chirurgische ingrepen. Door een vet oplossende vloeistof in de spatader te spuiten, wordt de gladde vaatwand stroef en verkleven de vaatwandjes met elkaar, waarna ze verschrompelen. Dat gaat met behulp van een elastische kous of een drukverband. Na verloop van tijd is de ader niet of nauwelijks meer te zien. Scleroseren is een behandeling die zonder verdoving plaatsvindt en vrijwel pijnloos is. Voor meer informatie over de behandeling sclerocompressietherapie kijkt u hier.

Sclerocompressietherapie schuim

Bij schuim-sclerocompressietherapie wordt de in te spuiten vloeistof meestal van tevoren ‘opgeschuimd’. Dit schuim is dikker en werkt daardoor nog beter in op de vaatwand. Met deze methode kunnen de middelgrote tot grote aderen worden behandeld. Het schuim kan zich namelijk beter over een groter oppervlak verspreiden. Dit blijft beter plakken aan de vaatwand en werkt langer door. Deze behandeling is vrijwel pijnloos en wordt daarom uitgevoerd zonder verdoving. Meer informatie over schuim sclerocompressietherapie vindt u hier.

Echogeleide sclerotherapie

Deze techniek wordt uitgevoerd bij dieper liggende aderen. Dit gebeurt door middel van een echografische controle. Hierdoor kunnen zonder risico de dieper liggende aderen worden behandeld die niet met het blote oog te zien zijn of onder de huid kunnen worden gevoeld. Deze spataderbehandeling is vrijwel pijnloos en vindt zonder verdoving plaats. Kijk hier voor meer informatie over echogeleide sclerotherapie.

Strippen

Bij deze spatadertechniek wordt de spatader in zijn geheel verwijderd. Dit is bijzonder effectief bij dikke en grote aders. Via een kleine incisie in de lies wordt een draad in de ader ingebracht. Daarna wordt de ader er in zijn geheel uitgetrokken en worden de wondjes gehecht. Deze ingreep is vrij belastend en ingrijpend in vergelijking met recente technieken. Het strippen van spataders gebeurd onder plaatselijke verdoving. Lees meer over de behandeling strippen hier.

Endoveneuze laser

Deze techniek is één van de meest moderne technieken op het gebied van spataderbehandelingen. Bij gebruik van de endoveneuze laser is het mogelijk om de ader poliklinisch te behandelen. Met behulp van een echografie wordt de te verwijderen ader op het been afgetekend. Via een naaldpunctie wordt een glasvezeldraad in het bloedvat aangebracht. Met behulp van laserenergie wordt het bloedvat dan dichtgeschroeid. De spataderbehandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving waardoor u dezelfde dag nog naar huis kunt. Kijk op de pagina van endoveneuze laser voor meer informatie.

Mullertechniek

Bij deze chirurgische techniek worden onder lokale verdoving de spataderen onderhuid verwijderd. Uw spataderen worden eerst staand afgetekend met een speciale stift. Nadat vervolgens de huid op bepaalde plekken lokaal is verdoofd, worden er zeer kleine incisies boven de spataderen gemaakt. Met een soort haaknaaldje wordt de ader door de huid aangehaakt en verwijderd. Doordat de incisies zeer klein zijn, ontstaan er zeer kleine littekens waardoor het cosmetisch resultaat optimaal is. Meer informatie over mullertechniek vindt u hier.

Heeft u naar aanleiding van het lezen van deze informatie nog vragen over de behandeling van spataderen, neemt u dan contact met ons op via 085 - 488 1700 of vul het contactformulier in.spatadervrij
afspraak maken  

Vergoeding

Polikliniek de Blaak is een erkend zelfstandig behandel centrum (ZBC) en heeft een contract met alle zorgverzekeraars in Nederland. Of uw behandeling vergoed wordt hangt af van de ernst van uw spataderen.

Om in aanmerking te komen voor een eventuele vergoeding van uw behandeling heeft u een verwijskaart van uw huisarts nodig. Of het consult en de verdere behandeling van uw spataderen wordt vergoed, is afhankelijk van de ernst van de spataderen. De meest voorkomende behandelingen (zichtbare spataderen zonder complicaties) worden niet vergoed.

Mocht uw spataderen behandeling niet vergoed worden dan kunt u bij ons ook terecht zonder verwijzing. Wij bieden namelijk ook de mogelijkheid van een voordeling particulier pakket, waardoor u per saldo voordeliger uit bent. Voor meer informatie en de prijslijst klikt u hier

 

Wat zijn spataderen?

Aderen zijn de bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart. In de aderen zitten klepjes. Deze klepjes zorgen ervoor dat het bloed gemakkelijk kan terugstromen van de tenen naar het hart. Als de kleppen niet goed meer werken of kapot zijn, dan vloeit het bloed minder makkelijk terug naar het hart. Hierdoor raken de vaten wijder en voller. Dit noemen we spataderen. 

spatader aderklepje kapotte varices   spatader aderklepje normale varicose
Onvoldoende functionerende kleppen in de aderen laten het bloed terug naar beneden stromen.  

Gezonde kleppen weerhouden het bloed ervan terug te stromen

 

Waarom krijg ik last van spataderen?

Spataderen zijn een veel voorkomende kwaal. Van alle vrouwen tussen de 20 en 75 jaar, heeft 64% hier in meer of mindere mate last van. Mannen hebben minder last van dit probleem. Verschillende factoren zijn van belang bij het ontstaan van spataderen. Erfelijkheid en leeftijd zijn hiervan de belangrijksten. Daarnaast neemt de kans op het ontstaan van spataderen toe tijdens de zwangerschap, na trombose en bij overgewicht. Ook mensen die (beroepshalve) veel moeten staan hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van spataderen.

 

 

 

Hoe kunnen spataderen voorkomen worden?

Er bestaan enkele tips om spataderen vroegtijdig te voorkomen. Voor mensen die tijdens hun werk veel moeten staan is het raadzaam om veel te bewegen en tijdens het staan regelmatig de kuitspieren aan te spannen. Dit voorkomt de vorming van spataderen. Daarnaast helpt het dragen van elastische compressie kousen (ook wel steunkousen genoemd) tijdens het staan spataderen te voorkomen. Tijdens de zwangerschap zijn ze onontbeerlijk om uitbreiding van spataders en verwikkelingen te voorkomen. Deze kousen bevorderen de doorbloeding en de afvoer van het lymfevocht. Bovendien krijgen de benen extra ondersteuning waardoor een verdere uitbreiding van bestaande vaatproblemen wordt voorkomen. Het dragen van elastische kousen draagt bij tot een voorspoedig herstel en bepaalt mede het uiteindelijke resultaat. Deze therapeutisch elastische kousen worden aangemeten door onze gediplomeerde bandagisten.

Voorbeelden van oefeningen die u helpen klachtvrije benen te houden vindt u hier.

Bij de vestingen van Polikliniek de Blaak in Rotterdam, Rijswijk en Tilburg kunt u terecht voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen. 

 

Quote open

Wat zeggen onze klanten

En nu na twee spatderbehandelingen zijn alle spatadertjes weg. Het schijnt dat het inspuiten van kleine cosmetische vaatjes een vak apart is en waar mevrouw Stevens goed in is. Ondertussen zijn er al meerdere vriendinnen bij mevrouw Stevens langs geweest.  Lees meer.

Mevrouw de Jong - 2014

Quote sluiten

afspraak maken  

 

Prijslijst spataderen

Consult met duplex verzekerd (verwijzing van uw huisarts noodzakelijk voor vergoeding) Vergoed*
Consult met duplex onverzekerd  € 350,-
Spataderen behandeling met sclerocompressietherapie € 95,-
Spataderen behandeling Muller € 499,-
Spataderen behandelen met Endoveneuze Lasertherapie (EVLT) € 1.250,-
Aanvullende Muller-behandeling na verzekerde endolaser behandeling (alleen in combinatie en tegelijk met de EVLT behandeling) € 150,-
Kous € 14,95

 

* Let wel op uw eigen risico van uw zorgverzekering. 

Extra informatie over vergoedingen bij spataderen vindt u HIER

 

Brochure downloaden

Mocht u meer informatie willen weten over spataderen en de behandelmethoden dan kunt u hier onze brochure downloaden.

Bij de vestingen van Polikliniek de Blaak in Rotterdam, Haaglanden en Tilburg kunt u terecht voor de behandeling van spataderen. Op woensdagavond is er in Rotterdam de mogelijkheid tot een spreekuur.

Afspraak afzeggen

Mocht u verhinderd zijn om een afspraak bij ons na te komen, wilt u dit dan vroegtijdig aan ons melden. Heeft u een afspraak niet op tijd afgezegd? Dan zijn wij genoodzaakt om 35 euro in rekening te brengen. Deze kosten kunnen niet gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar.  U kunt uw afspraak wijzigen of annuleren door met ons te bellen: 085 - 488 1700.

 

Mythen en misverstanden over spataderen

Eén op de vier mensen heeft last van spataderen. Toch gaat slechts een deel van deze mensen naar een arts om spataderen te laten behandelen. Dit komt mede doordat er een hoop mythen en misverstanden zijn over spataderen. Polikliniek de Blaak zet daarom een aantal mythen op een rij:

1. “Ik laat mijn spataderen pas behandelen wanneer ik er last van krijg”
Door de familiaire aanleg zullen de spataderen steeds verder uitbreiden en zullen de zieke aderen tenslotte ook de gezonde aantasten. De last staat niet altijd in verhouding met hetgeen men ziet aan de oppervlakte. Wel is de kans op ernstige verwikkelingen groter als met de behandeling langer uitstelt. Daarom is het beter zo vroeg mogelijk met een adequate behandeling te starten.

2. “Ik ben te oud om mijn spataderen te laten behandelen”
Onze oudste patiënte was meer dan 90 lentes jong. Een goede flebologische aanpak biedt zonder probleem tot op zeer hoge leeftijd soelaas.

3. “Ik laat pas iets aan mijn benen doen na mijn laatste zwangerschap”
Zoals hoger vermeldt, wordt de kans op verwikkelingen groter als de spataderziekte zich kan uitbreiden. Vanaf 3 maanden na de bevalling raden we een controle bij de fleboloog aan. Tijdens de zwangerschap zullen er sowieso meer spataderen bijkomen, maar: hoe beter men voorbereid is, hoe minder problemen nadien.

4. “Ik ben bang dat ik geen aderen meer overhoud als ik eindeloos doorga met spuiten”
De fleboloog spuit alleen de zieke aderen van het oppervlakkige aderstelsel weg. Hierdoor worden de gezonde aderen en het diepe aderstelsel beschermd. Goed uitgevoerde sclerocompressietherapie is dus de beste garantie voor een leven lang gezonde en mooie benen.

5. “Als ik mij laat inspuiten of opereren moet het bloed een andere weg zoeken en komen de spataderen toch terug”
Door slecht sluitende klepjes binnenin de aderen circuleert het bloed in omgekeerde richting: dus van tussen de spieren naar onderhuids. Wanneer men deze zieke stukken ader (inclusief kleppen) verwijdert, zal het bloed zijn oorspronkelijke stroomrichting hernemen. Van een nieuwe uitweg is dus geen sprake. Inderdaad zal de spataderziekte, door de sterke familiaire aanleg, levenslang de neiging hebben om terug te komen. Daarom is een controle op geregelde tijdstippen zo belangrijk omdat de fleboloog dan nieuwe klepletsels in een vroeg stadium kan ontdekken en ook veel makkelijker kan behandelen.

6. “Als ik mij laat inspuiten kan ik mij later veel moeilijker laten opereren”
Tijdens onze 20-jarige ervaring is een ingreep nooit onmogelijk gebleken omwille van vroegere inspuitingen.

7. “De ingespoten vloeistof is schadelijk voor mijn lichaam”
Deze vloeistoffen worden reeds meer dan 50 jaar wereldwijd probleemloos gebruikt. De werkzame bestanddelen zijn alcohol of glycerine en werken heel lokaal rondom de injectieplaats.

8. “Ik ben bang van het inspuiten van spataderen omdat ik denk dat het heel pijnlijk is”
Goed uitgevoerde sclerotherapie is snel en pijnloos. Sommige vloeistoffen kunnen wel af en toe een kortdurend branderig gevoel geven dat echter onmiddellijk verdwijnt van het ogenblik dat men begint te lopen.

9. “Spataderen worden niet behandeld in de zomer”
Natuurlijk wil iedereen tijdens de zomermaanden zonder zorgen genieten van vakantie en zal men zoveel mogelijk het dragen van warme verbandkousen trachten te vermijden. Toch kan men evengoed bij warm weer een behandeling ondergaan.

10. “Ik durf geen therapeutisch elastische kousen te dragen uit angst niet meer zonder te kunnen”
Integendeel, want indien u zich minder moe voelt en de benen minder pijnlijk zijn dat is dit hèt bewijs dat uw benen dit broodnodig hebben en dan betekent dit geen dreigende verslaving.

11. “Steunkousen worden gedragen door oudere vrouwen”
Veel jongeren met een staand beroep (bv chirurgen en OK verpleegkundigen) zonder aanleg voor spataderen dragen tijdens de werkuren therapeutisch elastische kousen. Na de dagtaak doen ze de kousen uit en hebben nog lichte benen.

12. “Ik moet vermageren, want door overgewicht krijg ik spataderen”
Bij zwaarlijvige mensen zullen varices frequenter aanleiding geven tot ernstigeverwikkelingen. Obesitas op zich is echter geen bewezen oorzaak van spataderen.

13. “Voor een spataderoperatie (stripping), moet ik naar het ziekenhuis om onder volledige narcose (of met een ruggenprik) geholpen te worden”
Sedert een 20-tal jaren opereren wij al onze patiënten poliklinisch (dus buiten het ziekenhuis!) èn onder plaatselijke verdoving: na maximaal 2 uren kunt u wandelend ons centrum verlaten.

14. “Na een spataderoperatie ben ik er definitief vanaf”
Bij varices speelt de erfelijke aanleg een belangrijke rol. Het recidiveert dus, wat men ook doet. Regelmatige (ev. jaarlijks) controles zijn dus een noodzaak indien men levenslang van gezonde en mooie benen wil genieten.

 

afspraak maken  

Oefeningen om spataderen te voorkomen

Eenvoudige oefeningen om uw veneuze circulatie te stimuleren.

De volgende oefeningen zijn alle gericht op het verbeteren van de veneuze circulatie, waardoor uw klachten kunnen verminderen. Op het ziekteproces zelf hebben zij echter geen invloed.

Oefening A.

 1. Op de rug gaan liggen met de handen onder de nek en de benen gestrekt.
 2. De bovenbenen zoveel mogelijk naar de onderbuik brengen en daarbij afwisselend de ene en andere voet naar het plafond richten en het gestrekte been langzaam naar de grond brengen.

oefening knie omhoog

Deze oefening 15 tot 20 keer uitvoeren. 

 

Oefening B.

 1. Op de rug gaan liggen, met de benen verhoogd.
 2. De tenen afwisselend zoveel mogelijk buigen en strekken.

oefening benen strekken

Deze oefening een halve minuut uitvoeren. 

 

Oefening C.

 1. Op de rug gaan liggen, met de benen verhoogd.
 2. Cirkelvormige draaibewegingen maken met de voeten vanuit het enkelgewricht, eerst in de ene richting en daarna in de andere richting. 

oefening benen 45 graden

Deze oefening een halve minuut uitvoeren. 

 

Oefening D.

 1. Op de rug gaan liggen, met de benen verhoogd.
 2. Afwisselend de toppen van de tenen maximaal naar voren en naar achteren brengen. 

 

oefening voeten draaien

Ook deze oefening voor elk been 10 keer uitvoeren.

 

Oefening E.

 1. Op de rug gaan liggen, met de benen verhoogd.
 2. De bovenbenen zo ver mogelijk naar de buik toebrengen en de voet met de hand vastpakken. Daarna het been naar het plafond toe strekken terwijl u de handen langs de enkel, de kuit en het bovenbeen laat glijden waarbij u met de handen een lichte druk uitoefent. 

oefening knie hoog optrekken

Deze oefening voor elk been 10 keer uitvoeren. 

 

Oefening F.

 1. Op de rug gaan liggen, met de benen verhoogd.
 2. Een klein kussen tussen de voetzolen plaatsen en daarop een langzaam stijgende druk uitoefenen terwijl de benen gestrekt blijven zodat de bekken en de onderbuik worden opgetild. 

 

oefening kuiten strekken

Deze oefening 5 keer herhalen waarbij langzame spierspanning en ontspanning belangrijk is.

 

Oefening G.

 1. Op de rug gaan liggen, met de benen kruislings verhoogd.
 2. De benen tegen elkaar aandrukken en ook hier de spierspanning en ontspanning langzaam laten verlopen. 

oefening spierspanning opbouwen

Deze oefening 5 keer herhalen. 

 

Ter afsluiting een goede oefening om de kuitspieren te verstevigen. Met blote voeten in de staande houding op de tenen en afwisselend op de hakken te lopen met de tenen flink omhoog. Dit echter wel op een stevige ondergrond. 

oefening hak naar voet

 

Mocht uw vraag er niet tussen staan, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via 085 - 488 1700

afspraak maken  

 

   

Meest gelezen


youtube google facebook twitter

Polikliniek de Blaak maakt gebruik van cookies
Klik hier voor meer informatie.

  
Ik accepteer de cookies van deze website.