Zweetplekken

zweet

Bij lichamelijke inspanning en nervositeit is zweten niets minder dan normaal. Toch ervaren veel mensen dit als onprettig. Voornamelijk de geuren en zweetplekken worden als vervelend ervaren. Daarnaast zweten sommige mensen meer dan andere mensen. In dit blogbericht worden enkele tips gegeven over hoe u zweetplekken kunt voorkomen en overmatig zweten tegen kunt gaan.

Voorkomen van zweetplekken

Niks is zo vervelend als een zweetplek op uw witte overhemd. Enkele manieren op zweetplekken voortijdig te voorkomen:

Ondershirt

Het dragen van een ondershirt helpt bij het voorkomen van zweetplekken. Deze extra laag absorbeert het zweet waardoor het niet in uw shirt of overhemd trekt. Op deze manier voorkomt u zichtbare zweetplekken.

Deodorant

Door de microdeeltjes aluminium in de deodorant ontstaan er gele vlekken in uw kleding. Door een merk te kiezen waarin geen aluminium deeltjes zijn verwerkt voorkomt u zweetplekken op uw kleding. Let er wel op dat deze aluminiumdeeltjes de werking van zweet juist tegengaan.

Okselhaar

Zweet is uit zichzelf geurloos. Door het okselhaar weg te halen kunnen bacteriën minder snel in contact komen met het zweet. Op deze manier voorkomt u de vorming van geuren. Lichaamshygiëne is van groot belang bij het voorkomen van zweetgeuren. 

Overmatig zweten

Zweet helpt het lichaam bij het reguleren van de lichaamstempratuur. Sommige mensen zweten echter veel meer dan anderen. Overmatig zweten komt voornamelijk voor onder de oksel, op de handpalm en onder de voetzool. Deze klachten ontstaan op vroege leeftijd en houden lange tijd aan. Enkele tips om overmatige zweten tegen te gaan:

Antitransparant

Een antitransparant gaat de vorming van zweet tegen. Het verschil tussen een antitransparant en een deodorant is dat een deodorant de geur probeert te maskeren terwijl een antitransparant het zweet helemaal probeert tegen te gaan. Voor mensen die overmatig zweten is een antitransparant een geschikte oplossing.

Luchtige kleding

De kleding die u draagt is van grote invloed op het transpireren. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals katoen, wol, linnen en zijde voorkomt u overmatig zweten. Deze stoffen zijn veel luchtiger dan synthetische stoffen en zorgen daardoor voor een betere isolatie.  

Belemmert het overmatig zweten u in uw dagelijks leven? De artsen van Polikliniek de Blaak adviseren u graag over de behandelingen. Voor meer informatie of vragen over de behandelingen kijkt u op onze website.