Vijf voedingsmiddelen voor een gezonde huid

huid

Ze verrichten geen wonderen, maar geven de huid wel voldoende voedingsstoffen zodat het er goed uitziet. Met andere woorden, ze zorgen voor de huid vanaf de binnenkant. Dit idee wordt door cosmetische bedrijven veelvuldig gebruikt in hun producten. Onderstaand vindt u vijf voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezonde huid.

Wortelen

Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon. Wortelen kunnen zowel gekookt als rauw gegeten worden.

Broccoli

Broccoli is rijk aan antioxidanten, in het bijzonder vitamine C en E. Vitamine C stimuleert de productie van collageen, die zorgt ervoor dat de huid stevig en elastisch is, terwijl vitamine E het celmembraan beschermt tegen UV-stralen.

Tropische vruchten

Tropische vruchten zoals ananas, guave, papaja en mango zijn rijk aan vitamine C. Papaja en mango bevatten daarnaast ook betacaroteen. Deze vruchten maken perfecte verse sappen voor in de zomer, maar behouden meer eigenschappen wanneer ze in stukken gegeten worden.

Volkoren granen

Volkoren granen bevatten selenium, een ander antioxidant dat essentieel is voor de huid. Dit element behoudt de elasticiteit van de huid en zorgt voor een beschermende barrière tegen UV-stralen. Dit soort voedsel, dat ook goed is voor haren en nagels, kan in de vorm van volkoren brood, pasta en rijst gegeten worden.

Seizoensgebonden vette vis

Het vetgehalte in deze vissen kan oplopen tot 10% vergeleken met ongeveer 2% in witte vissen. Ondanks de slechte pers in verband met het kwikgehalte, zijn tonijn, zwaardvis, sardientjes en ansjovis een uitstekende bron van omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben niet alleen een positief effect op cardiovasculaire gezondheid, maar zijn ook rijk aan vitamine A, D en E en houden water en voedingsstoffen vast in de huid. Hierdoor lijkt uw huid frisser. De vis is het beste te eten door te grillen of te stomen.

En, zoals algemeen bekend, is het verstandig om voldoende water te drinken per dag. Echter hoef je niet zoveel te drinken als de welbekende twee liter per dag.