Zit er een leeftijdsgrens aan liposuctie?

Door drs. R.S.M. Boonen

Een vraag die regelmatig gesteld wordt, ook op onze social media. Het antwoord bij Polikliniek de Blaak is nee, er is geen maximumleeftijd voor liposuctie. Dat wil niet zeggen dat we altijd iedereen op elke leeftijd behandelen. We beoordelen de algemene gezondheid en de huidelasticiteit van de individuele patiënt. De uitkomst van dat consult bepaalt of iemand kandidaat is voor een liposuctie of niet.

leeftijdsgrens liposuctieGoede kandidaat voor liposuctie

Ook mensen met veel kaarsjes op de verjaardagstaart kunnen in aanmerking komen voor een liposuctie. Het verouderingsproces verloopt bij ieder mens anders en daarom hanteren we geen maximumleeftijd voor deze ingreep. De ideale oudere kandidaat voor liposuctie zal binnen 10 tot 15 kilo van het ideale gewicht zijn en in goede algemene gezondheid verkeren. Bovendien moet de huid nog een goede elasticiteit, volume en dichtheid hebben. Het is ook belangrijk dat de patiënt redelijke verwachtingen heeft van de ingreep en het niet ziet als een makkelijke manier om gewicht te verliezen.

Juiste verwachtingen van liposuctie

De veroudering zorgt ervoor dat de huid slapper en losser wordt. Sommige oudere patiënten hopen door liposuctie een strakke huid terug te krijgen. Voor deze patiënten is liposuctie geen geschikte behandeling. Liposuctie is een behandeling waarbij we vet verwijderen. Soms wordt de behandeling gecombineerd met behandelingen om de huidlaxiteit te verbeteren, maar dat is nooit het doel van de operatie. Een liposuctie op hogere leeftijd zal er ook niet voor zorgen dat je het lichaam van een 20 jarige terugkrijgt.

Leeftijd en huidelasticiteit

Bij Polikliniek de Blaak zien we mensen van 20 tot ver in de 60 jaar die in aanmerking komen voor een liposuctie. Zelfs op een leeftijd van 70 jaar is het in individuele gevallen soms mogelijk om een goede kandidaat te zijn voor vetverwijdering door liposuctie. Zolang de huid niet al te slap is en snel terugplooit als je erin knijpt kan deze geschikt zijn. Hoewel de gezondheid van de huid sterk genetisch bepaald is zijn er ook externe factoren die invloed hebben:

  • Roken zorgt voor een versnelde huidveroudering
  • Vitaminetekort, zoals vitamine D bijvoorbeeld
  • UV-blootstelling, vooral zonder goede bescherming
  • Stress

Al deze factoren zorgen voor een snellere veroudering van de huid en kunnen als gevolg hebben dat je geen geschikte kandidaat meer bent voor een liposuctie.

Ben je ouder dan 60 jaar en overweeg je een liposuctie? Maak dan een afspraak bij een van onze artsen voor een consult. Na het onderzoek zal de arts je vertellen of je een goede kandidaat bent en wat je mag verwachten van de ingreep. Een afspraak maken voor een consult kan telefonisch: 085-4881700