Wanneer maak je een afspraak bij de dermatoloog?

consult dermatoloogOnze huid kan ook wel eens “niet zo lekker in zijn vel zitten”. De huid is doorgaans een waterdichte verdedigingslinie tegen ziektekiemen en verontreinigende stoffen. Als zodanig is je huid een redelijk goede indicator van je algehele gezondheid. De zomervakantie is een periode waarin de huid met nieuwe factoren te maken krijgt die tot een huidproblemen kunnen leiden. Zon, zeewater, chloor of ander voedsel kunnen de huid uit balans brengen. De dermatoloog kan je helpen de huid weer gezond en sterk te krijgen. In dit berichten hebben we een aantal huidproblemen op een rij gezet waarvoor je zeker een afspraak kunt maken bij ons spreekuur dermatologie.

Veranderende moedervlek: Met een moedervlek die veranderingen vertoont moet je zo snel mogelijk naar een dermatoloog. Verandering van kleur, formaat of vorm bij een moedervlek kunnen een indicatie zijn voor het ontstaan van een melanoom. Dat is een gevaarlijke vorm van huidkanker die het best zo vroeg mogelijk gediagnostiseerd en behandeld kan worden.

Aanhoudende jeuk of uitslag: Als je langere tijd last van jeuk of huiduitslag hebt, dan is er iets aan de hand. De dermatoloog zal je onderzoeken en de klachten bespreken. Een huidallergie of huidinfectie kan nare klachten veroorzaken maar is gelukkig meestal goed te behandelen. Bij een allergische reactie van de huid kan de dermatoloog ook onderzoeken voor welke stoffen of materialen je huid allergisch is.

Aanhoudende huidirritatie: De huid kan op verschillende manieren reageren als er iets mis is. Aanhoudende of steeds terugkerende rode vlekken, huidschilfers of verdikkingen zijn een duidelijk signaal dat het tijd is voor een consult bij de dermatoloog.

Toenemende acne: Heb je zonder succes van alles geprobeerd om de acne terug te dringen, of is de acne tijdens de vakantie sterk toegenomen? Blijf er niet onnodig mee rondlopen en maak een afspraak bij onze dermatoloog. Hoewel acne niet te genezen is, is het wel goed te behandelen.

Verlies van haar: De dermatoloog is niet alleen gespecialiseerd in de huid maar ook in het haar. Er zijn diverse redenen voor haarverlies, waarvan sommige door een dermatoloog kunnen worden behandeld. Als bijvoorbeeld een hoofdhuidaandoening de oorzaak is, kun je baat hebben bij een behandeling met een lotion of medicatie. Soms is het genoeg om het gedrag te veranderen.

Verandering aan nagels: Vingernagels of teennagels kunnen vatbaar zijn voor infecties of ingegroeid raken. Ze kunnen ook tekenen vertonen van een onderliggende leverziekte, hartaandoeningen, bloedarmoede en diabetes. Nagelafwijkingen hoeven dus niet alleen een cosmetisch probleem te zijn. Een diagnose door een dermatoloog is daarom ook bij nagelproblemen van belang.

Cosmetische huidafwijkingen: De dermatoloog kan ook helpen bij het oplossen van meer cosmetische huidafwijkingen. Littekens kunnen behandeld worden zodat ze minder zichtbaar worden. Ook pigmentvlekken kunnen door een dermatoloog behandeld worden.

Onze polikliniek voor dermatologie in Rotterdam, Rijswijk en Tilburg biedt al meer dan 30 jaar behandelingen voor een breed scala aan (chronische) huidaandoeningen. Je kunt ook bij ons terecht voor een second opinion als je ontevreden bent over de resultaten van de behandeling van jouw huidaandoening elders.  Dus of je je nu zorgen maakt over huidkanker, acnelittekens wilt verminderen of huiduitslag wilt laten behandelen, bel ons op 085-4881700. Onze dermatologen nemen de tijd om jouw klachten te bespreken en zullen een individueel behandelplan opstellen.