Minder voor de hand liggende vragen over lipoedeem beantwoord

Onze kliniek heeft in de afgelopen 12 jaar vele duizenden patiënten met lipoedeem behandeld. Onze artsen krijgen tijdens het spreekuur veel vragen over de aandoening en behandeling maar ook over geruchten op internet. Er gaan nogal wat misvattingen rond over lipoedeem. In dit bericht beantwoorden we een aantal vragen die minder vaak gesteld worden maar wel van belang zijn.

Moet ik eeuwig op dieet door lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening waarbij vet en vocht zich ophoopt op bepaalde delen van het lichaam (benen en armen). Een dieet heeft nauwelijks effect op lipoedeem. Het helpt wel om vet eten te beperken om zo de toename van lipoedeem te vertragen. Minder vet vlees, volle zuivelproducten en olie consumeren helpt de groei van lipoedeem tegen te gaan. Het consumeren van groente, fruit, rijst, pasta of brood is een betere keuze. Wees ook matig met zout want dat houdt vocht vast. Keto dieet en/of  koolydraatarm is op dit moment aan te bevelen.

Welke sport helpt tegen lipoedeem?

lipoedeem vragen beantwoordLipoedeem is niet te genezen, ook niet door veel te sporten. Symptomen en klachten kunnen echter wel aanzienlijk verminderen door lichamelijke activiteiten. Daarnaast helpt het bij het voorkomen dat het lipoedeem in een lipolymfoedeem verandert. Het maakt daarbij niet uit welke sport je beoefent. Kies een activiteit die bij je past en die je leuk vindt om te doen. Dan is de kans groot dat je het voor langere tijd volhoudt.

Is Lipoedeem erfelijk?

Ja lipoedeem is soms erfelijk. We zien regelmatig meerdere patiënten uit dezelfde familie. Volgens recente  publicaties zou de overervingskans van moeder op dochter rond de 60% kans liggen.

Kunnen mannen ook lipoedeem krijgen?

Er zijn enkele gevallen bekend van mannen met lipoedeem. Daarbij zou een andere onderliggende aandoening mogelijk de oorzaak kunnen zijn. Het is echter zeer zeldzaam.

Kan het vet van lipoedeem kanker veroorzaken?

Nee er is geen verband tussen kanker en lipoedeem.

Kun je beter wachten met een behandeling door middel van lipoedeem tot na je 40ste levensjaar?

Nee er zit geen grens aan de leeftijd waarop je een liposuctie succesvol kunt laten uitvoeren. Een lipoedeem behandeling kan al effectief zijn bij een patiënt vanaf 18 jaar.

Worden de lymfevaten beschadigd tijdens een liposuctiebehandeling van lipoedeem?

Wanneer je lipoedeem behandelt door middel van de “power assisted vibroliposuctie onder tumescent lokaal anesthesie” worden de lymfevaten niet beschadigd. Lymfevaten kunnen wel beschadigd worden als je lipoedeem onder algehele narcose behandelt.

Wordt lipoedeem altijd erger in de loop van de jaren?

Bij sommige patiënten is lipoedeem progressief en daar zien we een geleidelijke toename van vet- en vochtophopingen. Bij andere patiënten kan het lipoedeem jarenlang gelijk blijven. Het is dus verschillend per patiënt.

Vragen?

Heb je na het lezen van dit bericht nog steeds vragen over lipoedeem? Maak dan een afspraak bij een van onze artsen voor een consult. Onze artsen nemen ruim de tijd voor een lichamelijk onderzoek en om al jouw vragen te beantwoorden. Een consult voor lipoedeem is mogelijk in Tilburg, Rijswijk en Rotterdam.