Pijn aan de anus | wat kun je doen?

pijn anusHeb jij dat nu weer? Pijn aan de anus en het wil maar niet wegtrekken? Je bent echt niet de enige want vrijwel ieder mens krijgt er in zijn leven wel een keer mee te maken. Je hoeft je ook niet meteen ongerust te maken want meestal gaat pijn aan de anus vanzelf weer weg.

Wat helpt om de pijn te verminderen?

Anale klachten kunnen heel verschillend van aard zijn. Meestal denkt men meteen aan aambeien als men pijn aan de anus ervaart, maar dat is lang niet altijd het geval. We hebben enkele tips voor je om de klachten te verminderen:

  1. Zorg goed voor je lichaam

De eerste stap is om de ontlasting soepel en zacht te krijgen. Drink dagelijks minimaal een halve liter water en eet vezelrijk. Je zult zien dat de pijn aan de anus snel minder wordt als de ontlasting minder hard is.

  1. Middeltjes voor thuis

Als je erg of lang last hebt van een pijnlijke anus dan kun je medicijnen gebruiken. Een paracetamol helpt tijdelijk en er bestaan middelen die helpen om je ontlasting soepel en zacht te maken. Daarnaast zijn er middelen verkrijgbaar bij de drogist of apotheek die speciaal gericht zijn op aambeien en anale klachten. Deze medicijnen in de vorm van crème of pillen zorgt vaak voor verlichting van de pijn aan de anus, maar geneest deze niet. Je kunt deze middeltjes dus vooral goed gebruiken om de tijd uit te zitten, die jouw lichaam nodig heeft voor genezing.

  1. Naar een specialist

consult pijn anus

Gaan de klachten maar niet weg of blijven ze terugkeren? Dan ontkom je er niet aan om een arts te raadplegen. Je gaat eerst naar de huisarts en als deze het nodig vindt, word je doorverwezen naar een proctoloog. Dat is een specialist op het gebied van pijn en jeuk aan de anus. Je hoeft je bij een proctoloog nergens voor te schamen want deze specialist behandelt dagelijks tientallen mensen met hetzelfde probleem als jij. De arts zal een diagnose stellen en meteen starten met een behandeling. De ervaring van de meeste mensen is dat na de start de pijn aan de anus snel vermindert en dat het resultaat van de behandeling blijvend is.

Genezen van een pijnlijke anus

Het is vooral heel vervelend als je last hebt van pijn aan de anus. De oorzaak kan verschillend zijn en de behandeling dus ook. Of het nu om aambeien, fissuur, fistels of iets anders gaat; vaak gaat het vanzelf over en anders heeft een proctoloog altijd een behandeling die zorgt voor genezing.