Welke wratten behandelt de dermatoloog?

Bijna iedereen krijgt er in zijn leven een keer mee te maken: wratten. Een onschuldige huidaandoening waar niemand op zit te wachten. Afhankelijk van het type wrat kunnen ze vanzelf verdwijnen. Het is echter ook mogelijk dat de wratten klachten geven of cosmetisch zo storend zijn dat je ze wilt laten verwijderen. We zullen in dit bericht de verschillende soorten wratten beschrijven en welke behandeling mogelijk is.

Ouderdomswrattendermatoloog behandelt wrat

Een veelvoorkomende wrat is de ouderdomswrat, de verruca seborroica. Het is een ruwe, onregelmatige, bruine huidafwijking die geen kwaad kan. De wratten kunnen jeukklachten geven en omdat ze vaak op de romp of het gezicht voorkomen, kunnen ze als cosmetisch storend worden ervaren. De ouderdomswratten kunnen door onze dermatoloog worden behandeld met stikstof.

De “gewone” wrat

De gewone wrat, de verrucae vulgaris, is een wrat die vaak voorkomt op handen en voeten. Deze “gewone” wrat wordt veroorzaakt door een virus. Doordat het lichaam afweer opbouwt tegen het virus kunnen deze wratten meestal vanzelf verdwijnen. Als de wrat klachten geeft doordat deze bijvoorbeeld op een vervelende locatie zit, kan de dermatoloog de wrat behandelen met stikstof of Trichloorazijnzuur. Dit soort wratten kunnen behoorlijk hardnekkig zijn.

Genitale wratten

Genitale wratten, condylomata acuminata, zijn een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus veroorzaakt wratten rond de vagina, penis of anus. Genitale wratten zijn zeer besmettelijk. De genitale wratten hoeven niet per se behandeld te worden omdat ze vanzelf weer kunnen verdwijnen. Als je last hebt van de wratten of als je ze cosmetisch storend vindt dan kun je ze laten behandelen bij de dermatoloog. De dermatoloog kan genitale wratten behandelen met medicatie of stikstof.

Behandeling wratten

Je kunt bij Polikliniek de Blaak terecht voor behandeling van wratten in Rotterdam, Rijswijk of Tilburg. De dermatoloog zal eerst de wratten beoordelen en uitleggen wat de beste behandeling is.  Een afspraak maken voor behandeling van wratten door de dermatoloog kan telefonisch: 085-4881700.

Array