Het verschil tussen obesitas en lipoedeem

obesitas of lipoedeem

Voor veel mensen vormt gewichtstoename een moeilijke strijd. In onze samenleving associëren we schoonheid vaak met een slank lichaam en weten we dat overgewicht nadelig is voor de algehele gezondheid van het lichaam. Dit resulteert in een wijdverbreide praktijk van diëten en sporten voor het verlies van de overtollige kilo’s. Maar hoe frustrerend is het als deze inspanningen geen merkbaar resultaat opleveren? Bij Polikliniek de Blaak zien we regelmatig mensen die denken te vechten tegen obesitas, terwijl ze eigenlijk lipoedeem hebben. Hoewel deze aandoeningen op elkaar lijken, is het effect van diëten en sporten heel verschillend. We vertellen u graag meer over beide aandoeningen en hoe u erachter komt of u lipoedeem heeft.

Obesitas

De World Health Organization (WHO) geeft aan dat er bij een body mass index (BMI) van boven de 25 sprake is van overgewicht en bij een BMI van 30 obesitas. De BMI drukt de verhouding uit tussen uw gewicht en lengte.  Een te hoog BMI wijst op een overmatige ophoping van vet in het lichaam, wat het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsproblemen en overbelasting van gewrichten verhoogt. Het advies voor patiënten met obesitas is om onder begeleiding van een diëtist af te vallen in gewicht. In het geval van ernstig overgewicht behoort een bariatrische operatie (maagverkleining of plaatsing van een maagbandje) ook tot de mogelijkheden.

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische en progressieve medische aandoening die zich kenmerkt door een abnormale ophoping van vetcellen. Het veroorzaakt een onevenredige toename van vetophopingen in de benen, heupen, billen en armen, terwijl handen en voeten slank blijven. Mensen met lipoedeem hebben vaak een smallere taille en bovenlichaam, wat resulteert in een opvallend peervormig uiterlijk. Andere veelvoorkomende symptomen zijn koude of pijnlijke benen, snel blauwe plekken, bloeduitstortingen, hormonale veranderingen en cellulitis. Bij lipoedeem blijkt dat diëten en sporten nauwelijks effect hebben op de omvang. Er zijn enkele therapieën beschikbaar die de symptomen kunnen verlichten en liposuctie biedt soms een effectieve behandeling voor een blijvende vermindering van klachten.

Meer over lipoedeem

Het verschil tussen de twee aandoeningen

Beide aandoeningen zijn gekenmerkt door een toename in lichaamsvet, maar hebben verschillende oorzaken en kenmerken. Lipoedeem is een chronische ziekte die voornamelijk vrouwen treft, waarbij er sprake is van een onevenredige vetopslag in de benen, armen en soms in andere delen van het lichaam. Dit gaat vaak gepaard met pijn en gevoeligheid. Deze vetophoping is niet gerelateerd aan levensstijlkeuzes. Obesitas, daarentegen, is het resultaat van een energie-overschot waarbij vet gelijkmatig over het lichaam verdeelt en sterk beïnvloedbaar is door dieet, lichaamsbeweging en genetische factoren.

Hoe weet u of u lipoedeem heeft?

Het vaststellen van de diagnose lipoedeem is soms erg lastig; zelfs zorgprofessionals zien het in sommige gevallen over het hoofd. In dergelijke gevallen krijgen patiënten vaak de diagnose obesitas, waarna zij starten met een traject van diëten en intensief sporten.

Twijfelt u of u lipoedeem heeft en wilt u hier meer duidelijkheid over krijgen? De eerste stap naar duidelijkheid zet u vanuit huis met onze lipoedeem zelftest. Daarnaast verwelkomen we u graag bij ons spreekuur over lipoedeem bij Polikliniek de Blaak in Rotterdam, Rijswijk of Tilburg. Na een lichamelijk onderzoek en het beantwoorden van enkele vragen stelt onze gespecialiseerde arts de juiste diagnose. Zelfs als u (nog) geen behandeling overweegt, is het nuttig om te weten welke aandoening u heeft. Onze arts adviseert u ook over hoe u omgaat met lipoedeem, zelfs zonder liposuctie.

Vul via de button direct onze lipoedeem zelftest in en maak eenvoudig een afspraak bij onze kliniek!

Zelftest lipoedeem

Contact opnemen

Heeft u een vraag over lipoedeem of wilt u een afspraak maken bij een van onze gespecialiseerd artsen? Neem gerust contact met ons op via 085 – 488 17 00 of stuur een mail naar info@polikliniekdeblaak.nl. We beantwoorden graag al uw vragen en vinden samen met u de juiste diagnose.

ArrayAfspraak maken085 - 488 17 00