Verschillende soorten moedervlekken

Een moedervlek kunnen we allemaal herkennen. Waarschijnlijk heeft u zelf ook één of meerdere moedervlekken. Naast de ‘gewone’ moedervlek bestaan er twee minder vaak voorkomende moedervlekken: onrustige moedervlekken en melanoom. In dit blog gaan we in op de verschillende soorten moedervlekken en waar u op moet letten.

Moedervlek

Moedervlekken zijn opeenhopingen van pigmentcellen in de huid, die vaak goedaardig zijn. Een moedervlek valt vaak pas te zien als iemand 10 jaar is. Mensen met een blanke huid kunnen gemiddeld 20 moedervlekken krijgen, mensen met een gekleurde huid gemiddeld 8. Moedervlekken hebben verschillende oorzaken. Moedervlekken kunnen ontstaan door erfelijke factoren, blootstelling aan de zon en hormonale factoren.

Onrustige moedervlekken

14546072 s dermatoscoop

Het kan voorkomen dat een moedervlek veranderd. We spreken dan van een onrustige moedervlek. De moedervlek kan groter worden, jeuken, pijn doen of bloeden. Ook kan de moedervlek van kleur, samenstelling of vorm veranderen. Meestal zijn dit onschuldige veranderingen in de moedervlek. Toch is het verstandig om de huisarts of dermatoloog te raadplegen. Er bestaat een kans dat de onrustige moedervlek veranderd in een kwaadaardige moedervlek.

Melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek. Soms ontstaan ze uit het niets, maar ze kunnen ook uit een gewone, al bestaande, moedervlek voortkomen. De kans dat een moedervlek zich tot een melanoom ontwikkelt is klein. Soms is het niet zeker of een moedervlek kwaadaardig is, maar is er wel een vermoeden. Om er vroeg achter te komen of een moedervlek goedaardig of een melanoom is, gebruiken dermatologen al een aantal jaren een dermatoscoop. Een dermatoscoop is een medisch instrument waarmee de moedervlek beter kan worden bekeken en kan worden geconstateerd of de moedervlek kwaadaardig is.

Als u graag meer zekerheid wilt hebben over uw moedervlek kunt u bij Polikliniek de blaak terecht voor een vroegdiagnostiek. Onze ervaren dermatologen geven u graag meer informatie over de diagnose en de behandeling. Maak direct een afspraak of lees meer over moedervlekken.