De betekenis van kleine chirurgie

U heeft een moedervlek die u niet vertrouwt of een verstopte talgklier waar u last van heeft, maar die lange wachtlijsten bij het ziekenhuis zorgen ervoor dat u de behandeling steeds uitstelt. Dat hoeft niet meer, aangezien deze kleine chirurgische ingrepen ook bij een polikliniek uitgevoerd worden. Maar wat valt er eigenlijk onder kleine chirurgie en hoe ziet zo’n bijbehorende behandeling eruit?

Wat is kleine chirurgie eigenlijk?

Onder kleine chirurgie verstaan we bijvoorbeeld het laten verwijderen van een moedervlek (naevi), een vetbult (lipoom), een verstopte talgklier (atheroomcysten) of een ingescheurde teennagel. Kortgezegd vallen alle kleine afwijkingen die zich in of vlak onder de huid bevinden onder kleine chirurgie.

Wanneer u een ingreep laat uitvoeren bij een polikliniek, zult u merken dat u veel sneller aan de beurt bent dan bij een ziekenhuis. Daarnaast maakt u op een persoonlijke manier contact met de uitvoerend chirurg, wat door de meeste mensen als zeer prettig ervaren wordt. Tevens valt de ingreep binnen de basisverzekering, waardoor u vaak geen extra kosten maakt.

Hoe gaat zo’n kleine chirurgische ingreep in zijn werk?

Wanneer u plaatsneemt op de behandeltafel wordt het te opereren gebied afgetekend en gedesinfecteerd. Vervolgens wordt de plek plaatselijk verdoofd door middel van een injectie. De verdoving zal vrijwel direct werken en vanaf dat moment voelt u eigenlijk niets meer, u merkt enkel dat de arts ergens mee bezig is. De tijdsduur van de ingreep varieert en is vooral afhankelijk van de grootte van de te verwijderen afwijking, maar de gemiddelde duur van een behandeling ligt tussen de 20 en de 60 minuten.

Tijd van genezing

De wond moet de eerste twee dagen na de behandeling droog blijven en wegens de hygiëne dient de pleister frequent verschoond worden. Ook mag er de eerste tijd geen druk op de wond komen te staan, aangezien de wond niet open mag springen. De hechtingen worden na verloop van tijd, 5 tot 14 dagen, verwijderd. De wond wordt vervolgens – ter controle – nagekeken in het lab, om te kijken of alles in orde is. De uitslag hiervan ontvangt u redelijk snel na de ingreep.

Cijs

Bij Polikliniek de Blaak wordt deze ingrepen op een professioneel ingerichte en gecertificeerde OK uitgevoerd onder leiding van chirurg drs. T. Cijs. Heeft u bijvoorbeeld een moedervlek die verwijderd moet worden, maar wilt u dit niet nog langer uitstellen? Maak dan direct een afspraak bij Polikliniek de Blaak en laat u snel behandelen.