5 misverstanden over acne

Jong of oud: we hebben allemaal wel eens een pukkeltje. Maar hoe ontstaan deze pukkeltjes? En wat kan er aan gedaan worden? Omtrent acne (de verzamelnaam voor pukkels, puistjes, mee-eters etc.) bestaan nogal uiteenlopende opvattingen. De meest belangrijke misverstanden zetten we in dit blog op een rij.

1. Slechte hygiëne brengt acne met zich mee

Dit blijkt een zeer hardnekkige misvatting. Acne ontstaat namelijk doordat de hormoonhuishouding verandert (puberteit) waardoor de productie van talg wordt verhoogd. Hoewel een bacterie vervolgens zorgt voor puistjesheeft dit niets te maken met de hygiëne. De bacteriën die acne veroorzaken, leven namelijk op ieders huid.

2. Ongezond voedsel is de boosdoener

Dat acne wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld chocola of varkensvlees is nooit wetenschappelijk bewezen. Ook eventueel vitaminetekort of een bepaalde voedselallergie houdt geen verband met acne. Uiteraard is een gevarieerd voedingspatroon wel de basis voor een gezonde huid.

acne

3. Blijf uit de buurt van acne

De bacteriën die acne veroorzaken worden niet overgedragen op mensen. Acne is dus niet besmettelijk, ook niet wanneer een puistje een witte ‘kop’ heeft.

4. Acne verergert door make-up

Niet waar. Make-up is juist een goede manier om rode plekken en puistjes te camoufleren. Vroeger zorgde make-up ervoor dat de poriën werden dichtgesmeerd waardoor bacteriën gemakkelijk konden ophopen. Tegenwoordig is de make-up zeer verbeterd en is het vooral belangrijk om sponsjes en make-up-kwastjes goed schoon te houden en iedere dag de huid goed te reinigen met lauwwarm water.

5. Zodra een puistje wit is, kan deze worden uitgeknepen

Het uitknijpen van puistjes is zeer slecht voor de huid. De huid raakt dan namelijk beschadigd, de ontsteking verergert en in sommige gevallen ontstaat er zelfs een litteken. Laat puistjes daarom zoveel mogelijk ongemoeid. Meestal verdwijnen ze na enkele dagen vanzelf. Verder kunt u uw gezicht maximaal twee keer per dag wassen met lauwwarm water en eventueel een zeepvrije wasgel. Gebruik geen lotion met alcohol. Deze lotions maken de huid juist droger en daardoor raken de poriën nog eerder verstopt.

Wat kan er tegen acne gedaan worden? Een goede dermatoloog kan u helpen om van uw acne af te komen of aanzienlijk te verminderen. In Rijswijk, Tilburg en Rotterdam kunt u altijd terecht bij een van onze ervaren dermatologen. Maak meteen een afspraak of ga naar de contactpagina voor meer informatie.