Acne

Acne is meestal goed te behandelen. Polikliniek de Blaak heeft een team van dermatologen met veel ervaring in acnebehandeling. Tijdens het eerste consult zal de dermatoloog uw huidtype bepalen en inschatten in welke mate de acne actief is. Vervolgens krijgt u een behandelplan op maat. De behandeling kan bestaan uit medicatie (inwendig of uitwendig), reinigingsinstructies en/of huidtherapie. Ook acnelittekens kunt u bij Polikliniek de Blaak laten behandelen.

Hoe ontstaat acne?

De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne.

Acne is een huidaandoening van de talgklieren die tijdens de puberteit bij de meeste mensen voor komt. Acne wordt ook wel “jeugdpuistjes” genoemd. Hoewel niet helemaal correct, omdat ook volwassenen er nog last van kunnen hebben, geeft deze term wel aan dat dit type acne vooral tijdens de puberteit voorkomt.

Acne kan zich op uiteenlopende wijzen uiten. Bij de één blijft het bij enkele onopvallende puistjes, bij de ander is het een uitgebreide aandoening in het gezicht (neus, voorhoofd, wangen). Deze pukkels en puistjes kunnen ook elders op het lichaam (de rug, schouders, de hals of de nek) voorkomen. Ze kunnen ook pustels en infiltraten in de huid vormen, die vrij pijnlijk kunnen zijn.

acne ontstaat door verstopte porien bij de talgklier onder de huid

Normale talgklier                       Ontstoken talgklier

Ook uitwendige factoren kunnen acne veroorzaken. Dat kunnen mechanische factoren zijn zoals wrijving van een riem onder de kin waardoor acne op die plaatsen toe neemt. Ook stoffen in bijvoorbeeld cosmetica kunnen door contact met de talgklieren een verstopping veroorzaken met acne als gevolg. Tenslotte zijn er ook nog geneesmiddelen die acne kunnen veroorzaken of verergeren. De dermatoloog zal dit met u bespreken.

Behandeling van acne

Acne is een chronische aandoening waardoor de behandeling voor langere tijd moet worden volgehouden. Het resultaat van de behandeling zal vaak stapje voor stapje zichtbaar worden. De acne is niet altijd volledig te genezen maar het is wel mogelijk om deze rustig te krijgen tot het vanzelf over gaat. Van de dermatoloog krijgt u thuisadviezen voor reiniging van de huid en afhankelijk van het soort acne de juist medicatie. Hieronder een overzicht van de beschikbare medicijnen voor verschillende soorten acne.

– Medicatie om talgvorming te verminderen

Voor ernstige vormen van acne kan isotretinoïne worden voorgeschreven als andere geneesmiddelen onvoldoende resultaat geven. Het onderdrukt de talgproductie, werkt ontstekingsremmend en remt abnormale verhoorning in de afvoergangen van de talgklier. Het middel heeft echter wel enkele mogelijke bijwerkingen en mag absoluut niet tijdens een zwangerschap gebruikt worden. De dermatoloog zal dit met u bespreken.

De anticonceptiepil kan ook invloed hebben op de talgproductie. Er bestaan anticonceptiepillen die een gunstig effect op acne hebben. Deze pillen dragen echter ook risico’s met zich mee die de dermatoloog vooraf met u zal bespreken.

– Ontstekingsremmende medicatie

Antibiotica kunnen een ontstekingsremmende werking hebben. Wanneer deze antibiotica worden voorgeschreven bij acne zal dit middel langdurig gebruikt moeten worden. Voorbeelden van ontstekingsremmende medicatie zijn minocycline of doxycycline.

– Medicatie tegen de groei van bacteriën.

Antibiotica die de groei van bacteriën kunnen tegengaan kunnen zowel uitwendig (gel of lotion) als inwendig worden toegepast. Middelen zoals minocycline of doxycycline voor inwendig gebruik of clindamycine voor uitwendig gebruik worden vooral voorgeschreven bij gemiddeld tot ernstige vormen van acne. Soms in combinatie met tretinoïne, adapaleen of benzoylperoxide.

– Medicatie tegen abnormale verhoorning van de afvoergangen van de talgklier

Voor minder ernstige vormen van acne kan behandeling met middelen als benzoylperoxide, adapaleen of tretinoïne uitkomst bieden. Deze middelen zijn aan te brengen in de vorm van een crème, lotion of gel. Het zorgt ervoor dat de huid snel afschilfert zodat de afvoer van talg niet verstopt raakt. Er ontstaan zo minder mee-eters op de huid.

Huidtherapie

De huidtherapeute heeft diverse mogelijkheden voor de behandeling van acne en daarnaast zijn er behandelingen die de littekens kunnen verminderen. De acnebehandeling kan bestaan uit dieptereiniging, laserbehandelingen, peelings en/of microdermabrasie. Bij Polikliniek de Blaak werken de dermatologen en huidtherapeuten als team samen om voor u het beste resultaat te bewerkstelligen.

Bijzondere vormen van acne

Een van de ernstige vormen van acne is acne conglobata. Deze vorm komt voornamelijk voor bij mannen en blijft vaak lang na de puberteit aanwezig. De ontstekingen zijn vaak groot.De afwijkingen zittenin het gezicht, op de rug, borst en schouders. Het gaat dan niet alleen om puistjes maar ook om grote knobbels en abcessen (met pus gevuld) die vaak ernstige littekens achter laten.

Acne kan ook voor komen in de oksels, de liezen, onder de borsten en op de billen (hidradenitis suppurativa ) en is in die gevallen te herkennen aan de mee-eters. Roken kan hiervan een oorzaak zijn. Deze vorm van acne komt vaak voor in de volwassen levensfase.

Te verwachten resultaat bij acnebehandeling

Acne is meestal goed te behandelen. Het resultaat kan echter enige tijd op zich laten wachten. Wanneer de patiënt de instructies van de dermatoloog goed opvolgt en de voorgeschreven medicatie op de juiste momenten gebruikt is een goed resultaat zichtbaar vanaf 1 maand. In sommige gevallen kan het resultaat echter ook pas na 3 maanden zichtbaar worden.

Tips van de dermatoloog

Wij adviseren u bij acne om dagelijks uw huid te wassen met lauw water, zonder zeep en hierbij niet te hard te schuren. Zonlicht kan een positief effect hebben op acne zolang dit in beperkt mate blijft. Te veel zonlicht is juist schadelijk voor de huid. Het is af te raden om zelf de puisten uit te knijpen of uw huid te scrubben. Hierdoor ontstaan meer littekens en verergert de acne.

Wat zeggen onze klanten

De kuur is heel goed aangeslagen. Ik ben nu helemaal vrij van de acne en dat voelt geweldig. Dokter Lanjouw en de hele Polikliniek krijgen van mij daarom een 10.  Lees meer.

Mevrouw Saïssay – 2016

Eigenlijk had ik de moed al opgegeven dat ik ooit nog van mijn acne af zou komen. Ik ben zo ongelooflijk blij dat ik bij drs. Dros van Polikliniek de Blaak terecht ben gekomen. Het is zo fijn om in de spiegel te kijken zonder meteen die in het oog springende vlekken te zien.  Lees meer.

Mevrouw B. – 2014

Vergoeding

Acnebehandelingen door de dermatoloog worden in principe met verwijzing van de huisarts vergoedt door de zorgverzekeraar. Houd u wel rekening met uw eigen risico. De zorgverzekeringen hebben vergoeding van acnebehandeling door de huidtherapeute niet in de basisverzekering opgenomen. In sommige aanvullende verzekeringen is wel een (deel) vergoeding opgenomen. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar.

Bekijk hier een filmpje over acne:

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht bij een dermatoloog voor acne: Rotterdam, Tilburg en Rijswijk.

ArrayAfspraak maken085 - 488 17 00 Array
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.