Veel nieuws op Lipoedeemdag

Lipoedeem wordt nog vaak gemist en niet herkend binnen de gezondheidszorg. Om de herkenning van lipoedeem  te verbeteren heeft drs. Boonen van Polikliniek de Blaak een cursus ontwikkeld die zorgprofessionals helpt lipoedeem vroegtijdig te herkennen.  Tijdens komende lipoedeemdag in Maastricht zal de cursus gratis worden aangeboden aan de aanwezige zorgprofessionals.  Daarnaast zal drs. Boonen de resultaten van zijn wetenschappelijk onderzoek naar lipoedeem presenteren.

Lipoedeemdag

De lipoedeemdag op 10 juni 2017 in Maastricht is alweer de 6e editie van dit jaarlijkse symposium. De doelstelling van deze dag is om meer bekendheid te genereren voor de aandoening lipoedeem. Zowel patiënten als zorgverleners zijn welkom op deze dag.

Cursus vroegtijdige herkenning van lipoedeem

lipoedeemdag

De cursus vroegtijdige herkenning van lipoedeem is door de Nederlandse Vereniging Voor Cosmetische Chirurgie (NVVCC) en Polikliniek de Blaak ontwikkeld om zorgprofessionals te helpen bij het herkennen van lipoedeem. Huisartsen, fysiotherapeuten, bandagisten en huidtherapeuten kunnen de cursus gratis aanvragen via de website van de NVVCC (onder opleidingen en e-learning).

Presentatie wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek dat drs. Boonen zal presenteren tijdens de lipoedeemdag is een initiatief van prof. dr. H.A.M. Neumann, drs. R.S.M.  Boonen en mw drs. C.B. van de Pas. Zij maken zich al meerdere jaren sterk voor meer onderzoek naar lipoedeem en willen meer bekendheid geven aan de aandoening onder collegae. Tijdens het onderzoek is aangetoond dat er bij lipoedeem ook in een geringe mate lymfoedeem voorkomt. Voorts is bewezen dat, wanneer je lipoedeem behandeld door middel van de “power assisted vibroliposuctie onder tumescent lokaal anesthesie” de lymfevaten niet beschadigd worden. Dit is belangrijk in verband met de keuze van het anestheticum. Lymfevaten kunnen wel beschadigd worden als je lipoedeem onder algehele narcose behandeld. De conclusie van het onderzoek is dan ook dat de eerste keuze voor een liposuctie bij lipoedeemeen behandeling onder plaatselijke tumescente verdoving is.

Meer informatie over de landelijke lipoedeemdag en het programma is te vinden op de website van de vereniging. www.lipoedeemdag.com

Meer informatie over lipoedeem en de mogelijkheden voor behandeling: Lipoedeem