Even voorstellen: fleboloog drs. Cheno Abas

Fleboloog drs. Cheno Abas over behandelen van spataderen: “Het duurt soms even, voor je resultaat ziet”

“Ik vind het heel belangrijk om eerlijk te zijn naar patiënten toe. Zo zijn ze zich vaak niet bewust van het beloop van het genezingsproces. Het duurt na de behandeling soms wel 12 tot 16 weken voordat je het volledige cosmetisch resultaat ziet”, legt Cheno Abas uit. Als hij niet aan het sporten is of op weg naar een verre bestemming, werkt deze enthousiaste fleboloog naar eigen zeggen “met heel veel plezier” bij Polikliniek de Blaak.

“Flebologie is een heel bijzonder en specialistisch vak, waarbij je vooral oog moet hebben voor de specifieke hulpvraag van de patiënt. Die varieert van functionele tot cosmetische klachten.” Het mooie zit hem volgens Cheno vooral in het feit dat je met een juiste behandeling in vrij korte tijd hele fraaie resultaten kunt boeken.

De basis voor zijn werk als fleboloog werd gelegd tijdens zijn studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Die rondde hij in 2013 af. “In het begin wilde ik vooral breed ervaring opdoen, daarom heb ik eerst een jaar bij Chirurgie gewerkt als zaalarts, en vervolgens bij Interne Geneeskunde.”

fleboloog cheno abas

Duplexonderzoek en sclerocompressie

Vervolgens viel Cheno’s oog op de dermatologie en flebologie en ging hij aan de slag bij Polikliniek de Blaak. Het laatstgenoemde specialisme bleek hem het meest te liggen, daarom besloot hij zich daar enige tijd helemaal op toe te leggen. Binnen de flebologie is hij gespecialiseerd in het duplexonderzoek van de benen, en sclerocompressietherapie van oppervlakkige varices (spataderen).

Bij het duplexonderzoek combineert de arts twee technieken, namelijk de echo- en de doppler-techniek. Met die laatste meet je de bloedstroomsnelheid in de bloedvaten. Sclerocompressie is een behandeling waarbij je de spatader inspuit met een vloeistof of een schuim. Daardoor verkleeft de bloedvatwand en wordt het bloedvat uitgeschakeld. Andere vaten nemen vervolgens de taak van het uitgeschakelde bloedvat over.

Goede voorlichting nodig

Voordat Cheno aan de slag kan, moet een patiënt zich uiteraard eerst bij de kliniek melden. En dat blijkt in de praktijk nog wel eens te lang te duren. “Mijn vakgebied is redelijk onbekend en de patiënt herkent spataderen nogal eens te laat.” Bovendien zijn de klachten die spataderen kunnen opleveren volgens de specialist vaak relatief onbekend. “Zo kunnen aanzienlijke vaatafwijkingen ontstaan, en dat komt de behandeltijd uiteraard niet ten goede.”

Een goede voorlichting is dus onontbeerlijk. Bovendien merkt de Fleboloog dat veel van zijn patiënten zich onvoldoende bewust zijn van het beloop na de behandeling van spataderen. “Het duurt soms wel drie tot vier maanden, voordat je het volledige cosmetisch resultaat ziet.”

Behandeling op maat

De patiënten die hij behandelt, kunnen volgens de fleboloog rekenen op “Een behandeling op maat, waarbij ik heel kritisch kijk naar het totaalbeeld van klachten, zowel functioneel als cosmetisch.” Daarbij kan hij terugvallen op een klein, maar fijn team van gemotiveerde collega’s: “Mensen die stuk voor stuk enorm van hun werk houden.” Door de geringe omvang van zowel de polikliniek als het team zijn de lijnen volgens Cheno lekker kort, maar kunnen er desondanks toch veel patiënten worden geholpen.