Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Lipoedeem is een pijnlijke en chronische ziekte. Een officiële ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem).Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Kenmerkend voor lipoedeem zijn de vaak dikke benen, die ook bij afvallen dik blijven. Dit heeft vaak de vorm van een (paard)rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Handen en voeten zijn echter nooit aangedaan bij lipoedeem (in tegenstelling tot lymfoedeem). Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt zich vaak lymfoedeem (vochtophoping) in een periode van vijftien jaar. Je spreekt dan van een liplymfoedeem, wat ook wel lymfolipoedeem wordt genoemd.

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de aandoening zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. Lipoedeem wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Door langdurig te veel te eten krijg je immers obesitas en dat is een ander ziektebeeld. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

 

Wat kan een lipoedeempatiënt doen?

Een dieet helpt niet tegen lipoedeem. Gezonde en gevarieerde voeding vermindert de klachten wel. De patiënt kan naar de sportschool gaan of naar een fysiotherapeut voor spierkrachtoefeningen volgens de “graded activity methode”, of naar een huidtherapeut voor pneumatische compressietherapie en manuele lymfedrainage. Al deze opties geven tijdelijk verlichting van de klachten. Voor een permanente oplossing kan gekozen worden voor de door Polikliniek de Blaak ontwikkelde lipoedeemliposuctie.

Gespecialiseerde polikliniek

Drs. Boonen en drs. den Hengst van Polikliniek de Blaak hebben als lipoedeemarts al sinds 2005 ervaring met de behandeling van lipoedeem door middel van liposuctie. Door deze jarenlange ervaring en opgedane kennis is de behandeling steeds verder geoptimaliseerd.

Lipoedeemliposuctie

De lipoedeemliposuctie van Polikliniek de Blaak moet worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Dit heeft als voordeel dat de lymfevaten niet beschadigen in tegenstelling tot een liposuctie onder narcose. De ingreep duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van het aantal te behandelen plaatsen. De verdovende vloeistof wordt via een dunne buis onderhuids ingebracht. Deze vloeistof gaat tussen de vetcellen zitten. Daarna worden de vetcellen door een canule weggezogen. Voor het beste resultaat zijn er meestal meerdere behandelingen nodig.

Resultaat na de ingreep

Na een herstelperiode van enkele weken zal de lipoedeempatiënt grote verbeteringen gaan merken. De vermoeidheid vermindert, pijnklachten verdwijnen, spierkracht neemt toe, de benen schuren niet meer tegen elkaar, er ontstaan minder snel blauwe plekken en men kan weer naar een normale winkel om kleren te kopen. De verhoudingen worden teruggebracht tot normale proporties en het zelfvertrouwen van patiënten neemt enorm toe.

Foto: Voor en na de lipoedeemliposuctie

lipoedeem liposuctie voor en na foto

Hoe weet je of je lipoedeem hebt?

Zijn je benen in verhouding met de rest van je lichaam veel dikker dan is het mogelijk dat je lipoedeem hebt. Om dit vast te kunnen stellen heeft drs. Boonen de Dikke Benen Poli in het leven geroepen. Tijdens het consult kan hij vaststellen of je aan lipoedeem lijdt. Om te bepalen of het voor jou zin heeft om een consult aan te vragen kun je eerst de lipoedeem zelftest doen.

 

Quote open

Wat zeggen onze klanten:

Mijn ervaring als patiënt met lipoedeem

 

Mijn huisarts zei: "Als je de lipoedeem wilt laten behandelen, dan zou ik je ten zeerste aanraden om naar dokter Boonen van Polikliniek De Blaak in Rotterdam te gaan.  Lees meer.

Kim na een lipoedeembehandeling

lipoedeem ervaring

Quote sluiten 

De lipoedeemartsen bij Polikliniek de Blaak

De onderstaande lipoedeemartsen zijn gespecialiseerd in lipoedeemliposuctie: 

behandelaar spataderen

drs. Boonen, Robert

Fleboloog en arts cosmetische geneeskunde

   - Lipoedeemarts
   - Flebologie (spataderbehandeling)
   - Duplex (echo doppler)

Robert S.M. Boonen, MD, is Algemeen Directeur van Stichting Polikliniek de Blaak, gesticht in 1991.

Robert Boonen studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij heeft als student diverse stages gelopen bij buitenlandse universiteiten, waaronder Yale University in Amerika. Na zijn afstuderen is hij twee jaar werkzaam geweest als assistent-gynaecoloog, maar besloot uiteindelijk in 1991 over te stappen naar de flebologie. Zijn flebologische opleiding heeft hij genoten in Rotterdam.

In die tijd heeft hij meer dan 60.000 flebologische (spatader-)behandelingen uitgevoerd.

Nadien is hij, geïnspireerd door het esthetische succes van flebologische behandelingen, zich verder gaan specialiseren in de esthetische geneeskunde. Lipoedeem behandeling heeft zijn speciale aandacht.

Sinds 2009 is hij lid van The American College of Phlebology en het European Venous Forum.

Senior Associate Editor by the Journal of Aesthetic Medicine and Dermatology (EJAMeD) 

Tevens aangesloten bij:

APF

NVVCC

DALA

ELA

 Zie ook: www.drsboonen.nl

DenHengst

drs. den Hengst, Chris

Dermatoloog en cosmetisch arts 
   - Dermatologie 
   - Cosmetische chirurgie
   - Lipoedeemarts

Chris den Hengst studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Na zijn opleiding tot arts werkte hij 3 jaar als ANIOS op de afdeling dermatologie van het Militair Hospitaal dr. A.Mathijssen. Zijn opleiding tot dermatoloog volgde daarop in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Hij vestigde zich daarna in Woerden als dermatoloog waar hij tot 1 januari 2018 heeft gewerkt. Daarnaast werkte hij van 1998 tot 2006 in de Velthuiskliniek in Rotterdam, vervolgens van 2006 tot 2009 al eerder bij Polikliniek de Blaak.

Van 2010 tot 2016 was hij verbonden aan het UMC Utrecht waar hij artsen in opleiding tot dermatoloog op het onderdeel dermatochirurgie les gaf. Van 2010 tot heden werkte hij tevens in de Kiewiet deJonge kliniek in Noordwijk. Binnen de dermatologie is zijn interessegebied vooral psoriasis, oncologie en dermatochirurgie. 

In de cosmetische chirurgie heeft hij ruim 3000 liposucties op zijn naam waaronder die voor lipoedeem. Samen met dokter Boonen heeft hij vele buikwandcorrecties onder locale anesthesie uitgevoerd. Daarnaast heeft hij grote ervaring met ooglidcorrecties.

Binnen Polikliniek de Blaak is zijn werkterrein vooral de behandeling van lipoedeem.

Aangesloten bij:

NVVCC

NVDV

ISDS

NVCG

- ESCS

NLSAS

 

De behandeling in stappen

Hieronder hebben wij het traject beschreven van de lipoedeemliposuctie.

Vóór de ingreep

Wanneer u besluit een liposculptuur te ondergaan moet u voor de ingreep met de arts bespreken welke medicijnen u gebruikt. U mag geen aspirine of salicylaten gebruiken. Zo nodig wordt eerst een bloedonderzoek gedaan en eventueel een hartfilmpje (E.C.G.) gemaakt, zodat de arts kan bepalen hoeveel verdovingsvloeistof er gebruikt gaat worden. Voor de ingreep adviseren wij u te douchen, een lichte maaltijd te nemen en makkelijke kleding aan te doen. Op de dag vóór de ingreep en de dag van de ingreep mag u geen alcohol gebruiken.

liposuctie bij lipoedeem

De ingreep

De ingreep duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van het aantal te behandelen plaatsen. U wordt plaatselijk verdoofd. De verdovende vloeistof wordt via een dunne buis onderhuids ingebracht. Deze vloeistof gaat tussen de vetcellen zitten. Daarna worden de vetcellen door een canule weggezogen. 

Na de ingreep

Na de behandeling verblijft u met uw begeleider een nacht in het Aafje zorghotel in de regio Rotterdam. De volgende ochtend zal de arts die u geopereerd heeft u bezoeken in het zorghotel. Direct na de behandeling krijgt u een strakke panty of korset aan. U moet de panty of het korset een week tot tien dagen laten zitten. De kosten van de kousen kunt u bij uw zorgverzekering indienen. Het is verstandig dat u na de overnachting door iemand naar huis gebracht wordt. Het is aan te raden om een paar handdoeken mee te nemen, omdat u de eerste uren na de ingreep nog wat vocht zult verliezen. Wij adviseren u minimaal tot een week na de operatie niet te werken. Wel mag u na de ingreep gewoon lopen en eventueel wat licht werk doen in huis. Het komt nogal eens voor dat men zich wat duizelig voelt nadat de kousen voor het eerst na de ingreep uitgaan. Vandaar dat men de kousen het best uit kan doen op bed en daarna even blijft pauzeren. Binnen 1 week en na drie maanden wordt een controle afspraak gemaakt bij de arts. Het resultaat is blijvend in die zin dat de weggenomen vetcellen niet meer terugkomen.

Overnachting in zorghotel

Na deze behandeling gaan de patiënten met eigen vervoer naar het zorghotel van Aafje thuiszorg huizen zorghotels, wat verbonden is aan het Sint Franciscus ziekenhuis te Rotterdam. De overnachting is op basis van medium-care. De begeleider kan ook in het zorghotel overnachten.

In de medium-care overnachting is inbegrepen:


aafje zorghotel
 • Eigen tweepersoonskamer
 • Dag en nacht verpleegkundige zorg en toezicht
 • Post operatieve controle door de arts die u behandeld heeft
 • Comfortabel elektrisch verstelbaar bed, flat screen TV, internet en telefoon
 • Een luxe badkamer
 • Warme maaltijden en een broodmaaltijd (ontbijt op bed)
 • Overnachting en ontbijt voor begeleider.

De patiënt kan zo in het zorghotel (18+) op basis van medium-care revalideren in een sfeervol en comfortabel viersterrenhotel. De opname duurt een nacht waarbij een zorgteam met professionele verpleegkundigen klaar staat om de patiënt de postoperatieve verzorging te geven die nodig is. De ochtend na de operatie zal de arts de patiënt bezoeken. Na deze controle, kan de patiënt een licht ontbijt nemen en zal de aanwezige verpleging de patiënt helpen met het douchen en het aandoen van de verbandkous.

De patiënt zal daarna in de loop van de ochtend onder begeleiding van de partner of een familielid naar huis gaan. De kosten van het verblijf in het zorghotel zijn in de behandelprijs van Polikliniek de Blaak inbegrepen. Aangezien de patiënt na de ingreep niet mag autorijden is de kans aanwezig dat hij of zij wordt vergezeld door diens partner of familielid. In dat geval kan de begeleider ook gebruik maken van het verblijf inclusief het ontbijt. De kosten voor overnachting en ontbijt voor de begeleider zijn bij de behandelprijs inbegrepen.

Het medisch team van Polikliniek de Blaak dat zich richt op de behandeling van lipoedeem d.m.v. Vibro-liposuctie bestaat uit:

drs. R. Boonen, drs. den Hengst en mevrouw S. Stevens (intake).

Download onze folder over liposuctie bij lipoedeem: Download folder lipoedeem.

Quote open

Wat zeggen onze klanten:

Eindelijk weer fit en klachtenvrij na lipoedeembehandeling

 

Het resultaat van de operaties is boven verwachting. De benen zien er mooi uit en nog veel belangrijker ik ben weer klachtenvrij, heb mijn zelfvertrouwen weer terug en kan als een ander mens mijn nieuwe leven nu oppakken.  Lees meer.

Mevrouw B. de Lang na een lipoedeembehandeling

Quote sluiten

 

Bekijk hier een interview met drs. Boonen over lipoedeem:

 

Bekijk hier een filmpje over lipoedeem behandelen met liposuctie:

 

Tenslotte

Op deze pagina geven wij u beknopte informatie over de ingreep vibroliposuctie bij lipoedeem. Garantie over resultaten kunt u hier niet aan ontlenen.

Wilt u meer weten over vibroliposuctie bij lipoedeem? Maak dan een afspraak met een van onze artsen. Zij beantwoorden graag al uw vragen.

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor een intake voor behandeling van lipoedeem: Rotterdam, Tilburg en Rijswijk. De ingreep zelf zal in Rotterdam plaatsvinden.

 

Prijslijst lipoedeemliposuctie

Lipoedeembehandeling d.m.v. liposuctie

 
   
Intake € 50,- 
lipoedeem behandeling benen, per behandeling* € 3.499,-**

lipoedeem behandeling van beide armen, inclusief laser liposuctie*

€ 2.950,-

lipoedeem behandeling billen*

€ 3.199,-
   
De kosten van deze behandeling zijn tot wel 40% aftrekbaar van de belasting: Meer informatie  
Lipo-elastic drukkleding  € 95,-
   

 * Inclusief 1 overnachting voor patiënt en begeleider in het Aafje zorghotel in de buurt van onze vestiging in Rotterdam. Bij de behandelprijs is ook een GRATIS Venodermal verzorgingspakket inbegrepen.

** Tijdens het intake gesprek kan de arts u vertellen hoeveel behandelingen nodig zijn om 2 benen goed en adequaat te behandelen. De benen worden, afhankelijk van de ernst van de aandoening, in twee of drie keer behandeld. 

 

 

Lipoedeem is een medische indicatie waarvoor geen BTW hoeft te worden afgedragen.

 

 

Alle patiënten die een liposuctiebehandeling bij lipoedeem laten uitvoeren door Polikliniek de Blaak krijgen een gratis Venodermal verzorgingspakket. Het pakket bestaat uit:

 • V1 Scrub Cream, op basis van Rijst en Eucalyptus, zorgt voor een diepe reiniging en zachte huid. De milde scrub cream stimuleert de doorbloeding van de benen stimuleert en verwijdert dode huidcellen.
 • V2 Hypercooling Liquid op basis van Menthol en Eucalyptus verlaagt de temperatuur van uw benen met 2 – 5 graden. Het verkoelen van de benen activeert de bloedsomloop en zorgt dat afvalstoffen beter worden afgevoerd. De behandeling vermindert direct vermoeide benen en gaat zwellingen tegen. U benen voelen verfrist en ontspannen aan.
 • V3 Wash Gel geeft een langdurig verkoelend en verkwikkend effect op uw benen. De Wash Gel heeft een bijzondere formule op basis van Olijfolie en Eucalyptus en werkt eerst als massageolie en vervolgens als wash gel. Eucalyptus zorgt voor een milde reiniging en heeft een verfrissend effect. De Olijfolie zorgt voor heerlijk gladde en gevoede benen.
 • V4 Vitalizing Cream is een licht verkoelende en rijk voedende cream voor uw benen. De cream kan zowel 's ochtends als ’s avonds worden aangebracht op gereinigde benen om deze intensief te verzorgen. De hoge concentratie plantenextracten hebben een positieve werking op de bloedcirculatie, waardoor flebologische klachten verminderen.
 • V6 Hypercooling Gel V6 Hypercooling Gel met Menthol en Eucalyptus heeft een instant verkoelend en verfrissend effect op de huid. Hamamelis extract kalmeert de huid en Arnica helpt de bloedcirculatie te stimuleren. De gel kan direct worden aangebracht op de huid of over een panty, zonder dat dit vlekt. V6 Hypercooling Gel geeft verlichting bij zware, vermoeide, prikkelende en rusteloze benen.

 

Instructies voor het aantrekken van steunkousen met behulp van een butler:

 

afspraak maken   

Bel mij terug

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.

 

 

Meest gelezen


youtube google instagram twitter facebook

Polikliniek de Blaak maakt gebruik van cookies
Klik hier voor meer informatie.

  
Ik accepteer de cookies van deze website.