Wat betekend langdurige jeuk bij de anus?

Heb je al langere tijd last van jeuk bij de anus? Voel je de jeuk ook aan de binnenkant? Dan heb je waarschijnlijk aambeien. Dat is heel vervelend natuurlijk, maar geen nood. Polikliniek de Blaak is namelijk expert op het gebied van behandeling van aambeien.

Oorzaak van de jeuk

Om te begrijpen wat aambeien precies zijn zullen we een korte uitleg geven. Aan de binnenzijde van het poepgat zit een sponsachtig gebied met veel aders. Een aambei is een uitstulping of zwelling van het slijmvlies of de aders aan de binnenkant van de anus. Soms komen aambeien ook naar buiten, we spreken dan van uitwendige aambeien. De kwaal is niet ernstig maar kan wel voor veel ongemak zorgen zoals hevige jeuk aan de anus. Veelvoorkomende oorzaken van de aandoening zijn constipatie, zwangerschap, bevalling, zwaarlijvigheid, zwaar tillen, langdurig zitten en diarree.

jeuk poepgat behandelenWat te doen bij langdurige jeuk bij de anus?

De meeste mensen krijgen gedurende hun leven wel een keer aambeien. In veel gevallen verdwijnen de aambeien vanzelf binnen enkele weken. Zelfmedicatie kan tijdelijk verlichting van de klachten geven maar zullen de aandoening niet verhelpen. Als de klachten zoals jeuk aan de anus langdurig aanhouden of steeds weer terugkomen, dan is het tijd om een proctoloog te raadplegen. Een proctoloog is gespecialiseerd in behandeling van anale klachten, waaronder jeuk, pijn en bloed rondom de anus. De proctoloog zal de klachten bespreken en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Daarna wordt een behandelplan opgesteld en kan het behandelen of verwijderen direct beginnen.

Nazorg

Er bestaan verschillende (chirurgische) behandelingen voor aambeien. De behandelingen bij Polikliniek de Blaak zijn vrijwel pijnloos. Na alle behandelingen kun je direct naar huis en je dagelijkse werkzaamheden hervatten. We raden zware lichamelijke inspanningen zoals tillen of sporten in de eerste dagen na behandeling af. We geven je enkele tips mee om voor een goede stoelgang te zorgen voor een optimale en snelle genezing. De behandeling zorgt ervoor dat je vrij snel van klachten als jeuk of pijn aan de anus af bent.

Samenvatting

Jeuk aan de anus betekent dus vaak dat je last hebt van aambeien. Als dit langer aanhoudt of steeds terugkeert dan kun je een afspraak maken bij onze proctoloog in Rijswijk (Den Haag), Rotterdam of Tilburg op telefoonnummer 085-4881700