Vraag en Antwoord: Littekens

Litteken standbeeld

Het hebben van een littekens kan veel invloed hebben op mensen. Een litteken kan niet alleen cosmetisch gezien erg vervelend zijn, maar het kan ook jeuk, roodheid, slechte doorbloeding en dergelijke veroorzaken. Een combinatie van factoren kan er voor zorgen dat mensen hun littekens laten behandelen. De vorming van een littekens begint bij de wondgenezing. Hier hebben we een aantal antwoorden op veel gestelde vragen met betrekking tot littekentherapie.

Kan ik met mijn litteken zonnen?

Het is mogelijk om met een litteken, indien het gesloten is, de zon in te gaan. Dan dient het wel heel goed te worden beschermd. Bescherm de desbetreffende plek met kleding, of  smeer het goed in. Smeer het litteken in met een zonnebrandcrème met sunblock minimaal factor 30 en gebruik een dikke laag. Zorg dat u het litteken tenminste iedere twee uur opnieuw insmeert.

Hoelang duurt een genezing?

Veel mensen weten niet dat een litteken zo’n 2 a 3 maanden na de verwonding op z’n lelijkst is. Na minstens een jaar kunt u zien hoe het litteken eruit zal zien. Veelal trekt het litteken in deze periode bij. Mocht u na deze periode nog ongelukkig zijn over uw litteken dan kunt u contact opnemen met onze huidtherapeuten om te kijken naar een mogelijke behandeling.

Welke crèmes kan ik het beste gebruiken?

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van litteken crèmes. In sommige gevallen werken crèmes wel degelijk, maar de crèmes hebben niet altijd een positieve werking. Het is altijd verstandig om verzorgende crèmes te gebruiken, omdat deze de huid soepeler maken wat het genezingsproces kan bevorderen. Siliconengel blijkt over het algemeen het beste te werken. Deze dien je zo snel mogelijk na de verwonding te gebruiken om de genezing zo positief mogelijk te beïnvloeden.

Wat kan ik nog meer doen om het herstel te bevorderen?

Erfelijke factoren kunnen ook invloed hebben op het herstel van littekens. Bij de één zal het sneller en beter gaan dan bij de andere. Dit heeft te maken met de genen. Wanneer iemand veel rookt zal het herstelproces ook minder snel en goed gaan. Een gezonde levensstijl bevordert het herstelproces.

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden voor het behandelen van littekens. Mocht u ongelukkig zijn over uw litteken dan kan de huidtherapeut kijken naar een oplossing om het litteken te laten verdwijnen of minder zichtbaar te maken.  Mocht u vragen hebben of meer informatie willen betreft littekenbehandelingen dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.