Tien gouden regels voor verstandig zonnen

Deze regels gelden voor Nederland. Let extra op tijdens de zomervakantie in zuidelijke landen of tijdens de wintersport.

Algemeen

  1. Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en vooral verbranding.
  2. Bescherm uw hoofd, oren, nek en ogen; denk aan een zonnehoed en een goede UV-werende zonnebril met CE-markering. Draag beschermende kleding bij buitenbezigheden.
  3. Smeer onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor (SPF) die voor u geschikt is. Doe dit royaal en herhaal dit na 2 twee uur of vaker bij sterke transpiratie en ook na het zwemmen. Als richtlijn voor Nederland geldt factor 15 voor dagelijks en factor 30 voor vakantie en vrije tijd.
  4. Ga niet in de volle zon tussen 12.00 en 15.00 uur; zoek dan de schaduw op. Ga op andere manier ook niet vele uren in de zon, gemiddeld niet langer dan zo’n 3 uur per dag.
  5. Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype. (Zie hiervoor de huidtypetest op www.kwfkankerbestrijding.nl/zonnen) Lichtgetint van vakantie terugkomen mag!

Jongeren, kinderen, baby’s

  1. Pas extra op met zonnen als u jonger bent dan 18 jaar omdat uw huid dan nog in ontwikkeling is. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.

Zonnebanken en zonnestudio’s

  1. Vermijd de zonnebank.

Medische aspecten

  1. Ga uit de zon als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.
  2. Kom wel voldoende buiten, u heeft vitamine D nodig,  dat wordt aangemaakt door de huid in de buitenlucht. Dit is ook van belang op oudere leeftijd.
  3. Vraag informatie bij een arts als u een huidaandoening hebt. Bij sommige aandoeningen helpt UV-licht, bij andere brengt dat juist extra schade toe. Denk ook aan medicijngebruik die dat  de gevoeligheid voor zonnestraling kan vergroten. Lees de bijsluiter.

 

bron: www.huidkankerdag.nl