Even voorstellen: dermatoloog drs. Myrte Stok

Sinds kort heeft de afdeling dermatologie van Polikliniek de Blaak versterking gekregen van dermatoloog drs. Myrte Stok. Zij zal vooral in Rijswijk en Tilburg spreekuur dermatologie houden. Graag willen wij drs. Stok wat uitgebreider aan u voorstellen door middel van onderstaand interview. 

Kun je iets vertellen over jouw opleiding en werkervaring?

“Ik heb mijn opleiding tot dermatoloog gevolgd aan het VU medisch centrum in Amsterdam. Voordat ik aan deze opleiding begon heb ik op de spoedeisende hulp gewerkt en bij de chirurgie om veel algemene medische kennis en ervaring op te doen. Maar ik wist al aan het begin van mijn studie geneeskunde dat ik dermatoloog wilde worden. Wat het vak voor mij zo interessant maakt is de diversiteit in patiëntenpopulatie en de diversiteit in aandoeningen. Vaak wordt er gegrapt dat dermatologie voornamelijk draait om rode vlekken, maar wat de meesten niet weten is dat er veel overlap en samenwerking is met andere specialismen zoals bijvoorbeeld de reumatologie. Huidafwijkingen kunnen de eerste symptomen zijn van meer gecompliceerde interne aandoeningen, wat voor mij het vak nog interessanter maakt. Wat mij verder erg aanspreekt is het nauwe contact met de patiënt. Veel dermatologische aandoeningen zijn chronisch waardoor je niet alleen een band met de patiënt opbouwt, maar soms ook op het psychologisch vlak zorg moet bieden. Deze combinatie geeft het werk nog meer inhoud”.

Heb je speciale interesses?

“Mijn speciale interesses zijn de algemene dermatologie, (chirurgische)oncologie en flebologie. Ik vind het leuk om zowel klinisch als praktisch werk te doen. De afgelopen jaren heb ik me ook bezig gehouden met voorlichting op het gebied van huidkanker. Ik heb enkele keren de Nationale Huidkankerdag georganiseerd in het ziekenhuis waar ik werkte en ik heb een project gedaan op verschillende locaties met een zogenaamde UV camera, waarbij het pigment in de huid getoond wordt dat met het blote oog niet kan worden waargenomen. Je merkt dan dat er toch nog veel onduidelijkheden bestaan rondom huidkanker. Ik vind het belangrijk om op deze manier bij te kunnen dragen aan preventie en zo ook de mensen te kunnen bereiken die je normaal gesproken niet in je spreekkamer ziet”.

Wat is het leukste aan het vak?

“Wat ik het leukste vind aan mijn functie als arts is de interactie met mensen en het feit dat je ze kunt helpen. Het geeft mij veel voldoening een patiënt met een glimlach de spreekkamer uit te zien gaan. Dit hoeft niet altijd in te houden dat je ze hebt genezen, soms is een luisterend oor ook genoeg. Het meer persoonlijke contact geeft mij veel plezier, ik vind het altijd erg leuk om verhalen over de kinderen van patiënten te horen of over het werk. Ook deze factoren spelen immers een rol in het succes van een behandeling”.

Nemen patiënten hun aandoening serieus genoeg of zie je soms ernstige problemen doordat men te lang wacht met een bezoek aan de dermatoloog?

“Ik denk dat binnen de dermatologie huidkanker nog wel eens wordt onderschat. Vaak hebben patiënten er geen last van en denken dan dat het nog wel kan wachten of ze blijven juist uit angst voor iets kwaadaardigs weg bij de dokter. Ook zijn er patiënten die al meerdere kwaadaardige huidafwijkingen hebben gehad, die niet altijd serieus met deze vorm van kanker omgaan; ‘de dokter snijdt het immers toch wel weer even weg’. Ik merk wel dat het bewustzijn ten aanzien van huidkanker en zonbescherming na alle voorlichtingscampagnes de afgelopen jaren is toegenomen. Ik hoop dat deze positieve trend zich voort blijft zetten”.

Waarom heb je gekozen om te werken bij Polikliniek de Blaak?

“Binnen Polikliniek de Blaak heerst een professionele maar ook een zeer persoonlijke sfeer. Dit is wat mij vanaf mijn eerste kennismaking erg aantrok. Er wordt tijd genomen voor de patiënt en dat vind ik zeer belangrijk, hierdoor voelen zij zich minder een nummer. De setting van een polikliniek straalt over het algemeen meer rust uit dan een groot ziekenhuis en ik denk dat een patiënt dit als zeer prettig ervaart”.

Een afspraak maken voor een consult bij drs. Stok in Rijswijk of Tilburg kan telefonisch op nummer 085-4881700.