Jeuk door eczeem, wat kun je doen?

jeuk eczeem dermatoloogDe jeuk is een van de meest vervelende symptomen van eczeem. Dit wordt veroorzaakt door een droge huid en ontstekingen. Krabben voelt heel even prettig, maar kan tot verdikking, verkleuring en zwellingen leiden en zelfs ontstekingen en littekens veroorzaken. We leggen je graag uit hoe je het beste kunt omgaan met jeuk door eczeem.

Wat is eczeem?

Eczeem is een veelvoorkomende huidziekte die zowel bij kinderen als volwassenen kan voorkomen. Omdat de huid niet goed in staat is vocht vast te houden, wordt deze droog en raakt gemakkelijk geïrriteerd. Er komen stofjes vrij die de irritatie vergroten en waardoor je de drang voelt te krabben. Door bewust of onbewust te krabben maak je de situatie alleen maar erger. Heel frustrerend natuurlijk. Er zijn ook varianten van eczeem waarbij je een allergische reactie krijgt op een bepaalde stof. We spreken dan over contacteczeem.

Wat kun je zelf doen tegen de jeuk?

We geven je enkele tips voor zaken die je kunt doen of vermijden om de jeuk door eczeem te beperken:

  • Probeer niet te krabben
  • Smeer de plekjes elke dag in met een vettende crème
  • Was jezelf met weinig en niet te heet water en gebruik minder zeep
  • Gebruik kleurstof- en geurvrije producten
  • Voorkom extreme temperatuurverschillen

Deze dingen kun je eenvoudig zelf doen zonder dat je naar een dermatoloog hoeft te gaan. Soms kan dat voldoende zijn om de klachten te beperken. Als dit te weinig effect heeft, is een bezoek aan onze dermatoloog noodzakelijk.

Behandeling bij de dermatoloog

Als je een afspraak hebt gemaakt bij de dermatoloog, begint de behandeling met een consult. De dermatoloog wil het eczeem goed bekijken en zal enkele vragen stellen. Natuurlijk kun je zelf ook jouw vragen stellen over de aandoening. Als de dermatoloog een goed beeld heeft van het eczeem, volgt er een behandelplan. Bij contacteczeem kan er eerst nog een plakproef worden uitgevoerd om te ontdekken voor welke stof je huid allergisch is. Het behandelplan kan bestaan uit verandering van gedrag, het smeren van de juiste crème of zalf of het voorschrijven van medicatie. Een combinatie van alle drie is ook mogelijk. Samen met de dermatoloog ga je op zoek naar de beste methode om de jeuk door eczeem te verminderen.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken op de polikliniek voor dermatologie om jouw eczeem te laten onderzoeken? Maak dan een afspraak in Tilburg, Rotterdam of Rijswijk op telefoonnummer 085-4881700.