Hoe kunnen spataderen worden voorkomen?

Veel mensen hebben last van spataderen. Vaak worden spataderen behandeld met oog op het cosmetische aspect, maar sommige mensen kunnen ook echt pijnklachten ervaren. Bij Polikliniek de Blaak kan je altijd terecht voor het behandelen van spataderen, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom een aantal tips om spataderen te voorkomen.

Het ontstaan van spataderen

Om spataderen te kunnen voorkomen moet je ook weten hoe spataderen ontstaan. Dit kan meerdere redenen hebben. Zo kan je erfelijke aanleg voor spataderen hebben en komen spataderen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Andere factoren die een invloed hebben bij het ontstaan van spataderen zijn zwangerschap, trombose of staande beroepen.

5 tips om spataderen te voorkomen

 

Is de kans groot dat jij spataderen oploopt doordat je bijvoorbeeld een staand beroep uitvoert. Dan kunnen de volgende tips jou helpen om spataderen te voorkomen.

1. Extra bewegen

Sta jij de hele dag? Dan is het aan te raden om extra te bewegen en de kuitspieren regelmatig aan te spannen. Dit kan door regelmatig te lopen en de voeten op en neer te bewegen.

2. Elastische kousen

Ook het dragen van elastische kousen, ook wel steunkousen genoemd, kan helpen om spataderen te voorkomen.

3. Benen hoog leggen

Leg je benen hoog als je zit. Dit zal de druk in de aderen verminderen.

4. Gezonde voeding

Let op je voeding. Eet gezond en gevarieerd. Dit is namelijk goed voor de bloedsomloop. Roken, alcohol en teveel koffie zullen de bloedsomloop juist negatief beïnvloeden.

5. Een koude douche

Koud water zal de elasticiteit van de bloedvaten bevorderen. Nu is koud douchen niet erg fijn. Daarom kan je ook je benen afspoelen met koud water na het douchen. Spoel dan altijd van de voeten naar boven toe.

 

Spataderen behandelen

Heb jij last van spataderen en wil je hier iets aan laten doen? Bij Polikliniek de Blaak kan je de spataderen laten behandelen. Hiervoor zijn verschillende behandelmethodes. Klik hier voor meer informatie of bel 085 – 488 17 00.

mooie benen