Het verschil tussen huidirritatie en een allergische huidreactie

huidirritatie of huidallergieZonder dat je het misschien beseft, is je huid dag en nacht bezig met het beschermen van je lichaam tegen allerlei invloeden. Het kan daarbij voorkomen dat de huid overdreven reageert of een stof verkeerd interpreteert. Soms is het een huidirritatie die vanzelf verdwijnt, en soms is het een allergische huidreactie waarvoor je naar een dermatoloog moet.

Huidirritatie

Een huidirritatie is een reactie op iets waarmee de huid in aanraking komt, of door warmte of kou. De huid kan rood worden, zwellen, jeuken of pijn doen. Een huidirritatie duurt meestal niet lang en de huid herstelt zich doorgaans snel.

Allergische huidreactie

Een allergische huidreactie wordt ook wel contactallergie genoemd. Door contact met bepaalde stoffen (contactallergenen) ontstaat een allergische reactie die meestal heftiger is dan een huidirritatie. Een allergische huidreactie treedt op wanneer je immuunsysteem reageert op een stof die als bedreiging wordt gezien. Soms kun je spontaan allergisch worden voor een stof waarmee je al jaren in aanraking komt, zoals je favoriete parfum of een sieraad dat je al jaren draagt. Door een allergische reactie krijg je last van een rode, jeukende huid met soms zwelling, uitslag of blaasjes.

Verschil tussen allergie en huidirritatie

Het verschil tussen een allergie en een huidirritatie is dat een huidirritatie vaak wat later merkbaar wordt en na korte tijd weer geneest. Een allergie is vaak direct of binnen enkele dagen merkbaar en geneest niet vanzelf. Bij een allergie zijn de klachten doorgaans ernstiger.

Wanneer moet je naar een arts met een geïrriteerde huid?

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van een geïrriteerde huid. Hier hoef je je meestal geen zorgen over te maken, omdat de klachten vaak vanzelf wegtrekken. Als je echter een zeer heftige reactie hebt of wanneer de klachten langer dan twee weken aanhouden, kun je naar de huisarts gaan. Bij een mogelijke huidallergie zal de huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog voor een allergietest. Er wordt dan een serie veelvoorkomende contactallergenen op je huid geplakt. Na enkele dagen kan de dermatoloog zien op welke stof je huid reageert. Omdat een contactallergie nooit meer zal genezen, moeten de stoffen waarvoor je allergisch bent voorgoed vermeden worden.