Anatomie en functie van de oogleden

Een medische ingreep is altijd een beetje spannend, en bij een ooglidcorrectie vinden veel mensen het een eng idee dat er iets met hun oogleden wordt gedaan. In dit blog informeren we je over de anatomie en functies van de oogleden (Palpebra).

anatomie oogledenAnatomie van de oogleden

De bovenste en onderste oogleden zijn gescheiden van de omringende structuren van het gezicht. Beide oogleden bestaan uit meerdere lagen en bevatten voornamelijk bindweefsel, spieren, huid en klieren. In de ooghoeken komen de boven- en onderoogleden samen. In het ooglid bevinden zich de ‘klieren van Meibom’, die een talg afscheiden dat uitdroging van het hoornvlies tegengaat. De huid aan de buitenkant van de oogleden is dun en daardoor zeer flexibel.

Functie van de oogleden

De oogleden beschermen de ogen tegen invloeden van buitenaf. De belangrijkste functies zijn bescherming tegen:

  • uitdrogen van de ogen
  • fel licht
  • beschadiging door contact met externe objecten

Zonder dat we het doorhebben, knipperen we voortdurend met onze oogleden, wat een belangrijk doel dient. Bij het knipperen wordt traanvloeistof over de oogbol verspreid, waardoor de traanfilm op het hoornvlies steeds wordt ververst. De traanfilm voorkomt dat het oog uitdroogt. Het knipperen zorgt er ook voor dat vuil dat in het oog terechtkomt, wordt afgevoerd via de traanwegen.

Invloed van een ooglidcorrectie op het functioneren van de oogleden

Zoals je hebt gelezen, hebben de oogleden een zeer belangrijke functie bij het beschermen van de ogen. Welke invloed heeft een boven- of onderooglidcorrectie op het functioneren en dus de gezondheid van de ogen? Tijdens de ingreep wordt een kleine hoeveelheid overtollige huid, vet en spierweefsel via een kleine snede verwijderd. Een bekwame arts weet precies hoeveel er verwijderd kan worden. Na de ingreep blijft er meer dan genoeg ooglid over om de belangrijke functies uit te voeren. Het risico op complicaties na een ooglidcorrectie is minimaal. Alleen in zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een infectie of pijnklachten.

Klachten van hangende oogleden

Door veroudering kunnen de bovenoogleden gaan hangen of er kunnen wallen onder de ogen ontstaan. De mate waarin dit gebeurt en de klachten die dit veroorzaakt, verschillen per persoon. Bij sommige mensen geven hangende oogleden de volgende klachten:

  • zwaar gevoel op de ogen
  • vermoeide ogen
  • dikke oogleden
  • minder goed zicht
  • hoofdpijn

Naast de medische klachten zorgen wallen onder de ogen en hangende oogleden voor een sombere, vermoeide en verouderde uitstraling. Met een bovenooglidcorrectie of onderooglidcorrectie kan een esthetisch arts zowel de medische als cosmetische klachten oplossen.