Help! Ik heb donkere vlekken in mijn gezicht

Veel vrouwen in de vruchtbare leeftijd of tijdens een zwangerschap hebben er last van: donkere vlekken. Het zogenaamde ‘melasma’ is een pigmentstoornis waardoor donkerbruine vlekken ontstaan op de huid. Melasma komt vaak voor op het voorhoofd, de wangen, rond de ogen en rond de lippen. Deze vlekken zijn overigens geheel ongevaarlijk, maar brengen wel een psychosociale belasting met zich mee. Gelukkig zijn deze vlekken goed te behandelen.

Melasma in gezicht

Hoe ontstaan de donkere vlekken?

Deze vlekken ontstaan door een overgevoelig pigmentsysteem. Er zijn een aantal risicofactoren die samenhangen met het ontstaan van melasma. Zwangerschap wordt gezien als een van de belangrijkste factoren. Veel vrouwen geven namelijk aan dat de vlekken opkomen tijdens de zwangerschap en soms verdwijnen nadat het kind gebaard is. Ook uv-straling, erfelijkheid, anticonceptie en het gebruik van bepaalde cosmetica kan melasma veroorzaken. Deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde productie van pigment in bepaalde delen van de huid. Hierdoor verkleurt de huid niet volledig, maar ontstaan donkere vlekken.

Hoe is melasma te behandelen?

Voor de behandeling van melasma heeft u een aantal mogelijkheden. Veelal wordt gestart met een blekende crème met hydrochynon. Deze crème is alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Het resultaat is namelijk sterk afhankelijk van de juiste dosering en behandelingsduur. Hierin kan uw arts of dermatoloog van goed advies voorzien.
Ook zijn de donkere vlekken te behandelen met cryotherapie. De vlekken worden dan met vloeibare stikstofspray oppervlakkig bevroren. Hierdoor wordt de melasma lichter of verdwijnt zelfs helemaal.

Let op! Laat uw vlekken altijd behandelen door ervaren artsen die werken met professionele apparatuur, zoals het geval is bij Polikliniek de Blaak. Ontdek hier meer over melasma of maak een  afspraak met een van onze dermatologen.