De 8 meest gestelde vragen over spataderen

spataderen mooie benen zomer in

Wat veroorzaakt spataderen?

In veel gevallen wordt het veroorzaakt doordat kleppen in de aderen niet goed sluiten. Wanneer deze niet goed werken kan het bloed niet goed terug naar het hart doorstromen. Hierdoor neemt de druk in de ader toe en zet hij uit. Erfelijkheid speelt vaak een rol en vrouwen hebben er over het algemeen meer last van dan mannen.

Wie hebben de grootste kans op het krijgen van spataderen?

Mensen die veel staan,  bijvoorbeeld voor hun werk, hebben een verhoogd risico op het verkrijgen van spataderen. Naarmate men ouder wordt neemt de kans op spataderen ook toe. Ook vrouwen die zwanger zijn of de anticonceptiepil gebruiken kunnen sneller spataderen krijgen.

Hoe komt het dat mensen die veel stil staan sneller spataderen kunnen krijgen?

Tijdens het lopen ontstaat er extra druk op de benen waardoor er extra hulp nodig is om het bloed naar boven te kunnen stuwen. Die extra druk zorgt ervoor dat het bloed beter door de aderen stroomt dan bij mensen die veel stil staan. Die missen als het ware de extra druk.

Zijn spataderen schadelijk voor de gezondheid?

Alleen als spataderen verergeren bestaat er een risico op gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen zijn spataderen vooral hinderlijk of worden ze verwijderd om cosmetische redenen.

Wanneer is het verstandig om naar een arts te gaan?

Tijdens het eerste consult wordt bekeken welke behandeling het best zal aansluiten bij uw situatie. Het kan voorkomen dat spataderen u beperken bij het lopen of zelfs pijnlijk kan zijn. De situatie is op afstand lastig vast te stellen. Mocht u twijfelen of meer informatie willen dan kunt u te allen tijde vrijblijvend contact met ons opnemen.

Hoe kan worden voorkomen dat het erger wordt?

Lang staan kan het beste worden vermeden. Wanneer u zit kunt u het beste uw benen hoger leggen. Veel bewegen is ook raadzaam en in sommige gevallen helpt het dragen van steunkousen.

Kunnen spataderen ook op andere plekken dan de benen voorkomen?

Spataderen rond de anus kunnen ook voorkomen. De oorzaak ligt echter anders en het ziet er ook anders uit. De spataderen rond de anus worden aambeien  genoemd.

Voo meer informatie kunt u onze spataderen pagina bekijken. Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met één van onze specialisten. U kunt contact opnemen via 085 488 1700 of door te e-mailen naar één van onze vestigingen.