Anale klachten: loop er niet voor weg!

billen

Het is een deel van het lichaam waar mensen het liever niet over hebben. Het gevolg hiervan is dat mensen niet naar de huisarts of specialist gaan wanneer zij last hebben van anale klachten. Uit onderzoek van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) blijkt dat twintig procent van de Nederlanders jaarlijks last krijgt van klachten in de anale streek.

Een aandoening in de anale streek kan een aantal vormen aannemen, waarbij de klachten elke keer verschillen. Veel voorkomende zijn:

  • Een anale trombose verschijnt als een pijnlijke blauwe knobbel rond de anus. Dit kan het gevolg zijn van verwaarloosde aambeien, overmatig alcoholgebruik of hard persen bij constipatie. Anale trombose is een bloedklonter die niet simpelweg weggeduwd kan worden.
  • Fistels ontstaan wanneer een abces of klierontsteking niet tijdig behandeld wordt. Dit leidt ertoe dat de etter doorbreekt in de darm. Het gevolg hiervan is misselijkheid en koorts. Om het ontstaan van fistels te voorkomen is een tijdige behandeling van aambeien noodzakelijk.
  • Jeuk is sowieso hinderlijk, maar in de anusstreek extra vervelend. In tegenstelling tot jeuk aan de neus kan je niet zomaar even krabben. De jeuk kan het gevolg zijn van een aandoening zoals aambeien of een fistel en kan weggenomen worden door hulp te zoeken voor het verhelpen van deze aandoening.
  • Eén van de oorzaken van jeuk is een anale poliep. Deze goedaardige gezwellen kunnen zonder symptomen voorkomen, maar ook ontaarden in hinderlijke klachten. Daarom is het aan te raden om een poliep zo snel mogelijk te laten verwijderen.
  • Hard persen is slecht voor de anale streek. Naast aambeien kan er ook een fissuur (anusscheur) optreden. Hierbij ontstaat er een scheurtje rond de anus die na verloop van tijd zeer pijnlijk worden tijdens en na de stoelgang.

Door het dagelijkse gebruik kunnen er een aantal zeer vervelende aandoeningen optreden in de anusstreek. Het is hierbij zeer belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Verwaarlozing van anale klachten maakt van een goedaardige poliep een pijnlijk gezwel en van aambeien een fistel. Bij Polikliniek de Blaak hebben we veel ervaring met het behandelen van alle genoemde anale klachten.

Heeft u last van jeuk, pijn of bloedvlies bij uw anusstreek? Wacht dan niet langer en neem zo spoedig mogelijk contact met ons op!