Alles over acne

acne

Puistjes, ze zijn de grote angst van elke puber. Ruim 80% van de jongeren krijgt er last van en in extreme gevallen kunnen ze ook op latere leeftijd hun sporen achterlaten in de vorm van een pokdalige huid. Ondanks dat deze huidaandoening veel voor komt, bestaan er veel onduidelijkheden over. In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen acne.

Wat is acne?

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die ontstaat door de ontsteking van de talgklieren. Het ontstaat meestal aan het begin van de pubertijd, hoewel dit bij iedereen weer anders kan zijn. De huid is namelijk bij iedereen weer anders. Bij de een ontstaan er een klein aantal puistjes, maar de ander krijgt er juist weer heel veel last van. De reden hiervoor is niet bekend.

De plekken waar acne het vaakst voor komt is het gezicht, op de borst en op de rug. Het trekt meestal na verloop van tijd weer weg. Dit gebeurt echter niet altijd. Bij een zware vorm van acne ontstaan er littekens die nooit helemaal verdwijnen. Meestal betekent het einde van de pubertijd ook het einde van de acne, hoewel een enkel puistje ook op latere leeftijd nog kan ontstaan.

Hoe ontstaat acne?

Per vierkante centimeter bevat de huid circa vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Deze klieren hebben een zeer belangrijke functie. Door het uitscheiden van talg via de poriën beschermen ze de huid tegen bacteriën. Talg zorgt er verder voor dat de huid soepel blijft en niet uitdroogt.  Tijdens de pubertijd verandert er een hoop zaken in een menselijk lichaam, waaronder ook de hoeveelheid talg die de talgklieren produceren. De overvloed aan talg zorgt voor een ontstopping in het afvoerkanaal. Wanneer de opbouw van talg door blijft gaan, dan ontsteekt het afvoerkanaal en ontstaat er een kleine zwelling bovenop de porie. Dat noemen we een puistje.

Het uitknijpen van een puistje helpt dan ook niet. Door het uitknijpen komt er ontzettend veel druk te staan op de talgklier en dan barst deze open. De talg komt dan terecht in meerder afvoerkanalen en dat zorgt voor meer opstoppingen en ontstekingen. Dat puistjes vooral ontstaan in het gezicht en op de rug komt omdat daar gemiddeld de meeste talgklieren zitten.

Wat kan ik er tegen doen?

Zoals gezegd kan acne ernstige en minder ernstige vormen aannemen. Sommige mensen zullen alleen kleine rode puntjes krijgen, anderen juist weer veel ontstoken puistjes. Bij ernstige puistjes is het mogelijk dat zij littekens kunnen veroorzaken die altijd te zien zijn. Daarom is het heel belangrijk om acne zo snel mogelijk te laten behandelen. Niemand wil namelijk de rest van zijn leven met littekens op het gezicht rondlopen.

Bij Polikliniek De Blaak werken gediplomeerde huidtherapeuten die zeer ernstige acne behandelen door het handmatig reinigen van de huid. Het doel van de behandeling is het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van littekens. Lees hier meer informatie over de behandelmogelijkheden of maak gelijk een afspraak.