Alles over lipoedeem

Vrouwelijk, of gynoïde, vet onder de navel, op de billen, heupen en dijen geven vrouwen hun aantrekkelijke rondingen. Gynoïde vet neemt toe tijdens de puberteit en heeft een zachte en gladde textuur. Maar niet al het gynoïde vet is hetzelfde. Wat als u bijvoorbeeld geen gynoïde vet kwijt kan raken terwijl u zich houdt aan een strikt dieet en een intensief sportschema? Wat als het gynoïde vet pijnlijk is, aanvoelt als zware gewichten en u makkelijk blauwe plekken krijgt? Dit type vet wordt lipoedeem genoemd, wat zoveel betekent als vocht in het vet, en staat erom bekend niet te reageren op veranderingen in uw leefstijl.

Lipoedeem wordt over het algemeen omschreven als de plotselinge toename van vet op de billen, heupen, benen en armen. Op de pols of enkels verschijnt een ophoping van vet waar het lipoedeem vet eindigt en het normale vet begint. In latere fases kan lipoedeem zich verspreiden naar de rest van het lichaam. Lipoedeem vet voelt niet glad aan, maar meer als gelatine met kleine erwtachtige balletjes. De overtollige vetgroei geeft het lichaam een verstoorde peervorm waarbij het onderlichaam groter en breder is dan het bovenlichaam.

Wat gebeurt er onder de huid?

Normale vetcellen zijn georganiseerd in groepen die vetweefsel genoemd worden. Zij glijden langs elkaar heen onder de huid. Dit is de reden dat vet glad en zacht aan voelt. Europese onderzoekers vermoeden dat lipoedeem veroorzaakt wordt door vetcellen die heel groot zijn geworden. Deze grote vetcellen stimuleren de productie van een molecuul genaamd hyaluronzuur. Dit molecuul bindt vocht aan zich. De toename in hyaluronzuur en vocht geeft het lipoedeem vet een stijve textuur en de benen een zwaar gevoel. Het vetweefsel dat normaliter langs elkaar heen glijdt klontert samen in deze gelatine achtige omgeving.

Hyaluronzuur en andere moleculen trekken witte bloedcellen aan die het extra vetweefsel beginnen aan te vallen. Dit brengt schade toe aan bloed- en lymfevaten. Als gevolg hiervan breken de bloedvaten extra snel open, waardoor er sneller blauwe plekken ontstaan. De lymfevaten zwellen op en beginnen te lekken en staan toe dat er nog meer vocht zich verzamelt rond de vetcellen. Hierdoor wordt het lipoedeem vet erg zwaar.

Het lichaam probeert zichzelf te repareren en vult de getroffen plekken aan met littekenweefsel rond de opgezwollen vetlichamen, waardoor ze aanvoelen als harde bultjes onder uw huid. De pijn die lipoedeem met zich meebrengt is het gevolg van beschadigde zenuwen en de druk op de zenuwen van het extra opgeslagen vocht.

De behandeling van lipoedeem

Polikliniek de Blaak is in Nederland de trendsetter op het gebied van de behandeling van lipoedeem. In onze kliniek hebben onze ervaren artsen veel goede resultaten behaald met vibroliposuctie. Tijdens deze behandeling wordt het overtollige vetweefsel weggezogen. Het resultaat is blijvend in die zin dat de weggenomen vetcellen niet meer terug komen. Heeft u interesse in deze innovatieve behandelmethode? Maak dan nu een afspraak. Bel naar 085 – 488 17 00 of klik hier voor meer informatie.